Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Προς συμφωνία τα κράτη μέλη της ΕΕ για embargo στο ρωσικό πετρέλαιο

Borrell: Προς συμφωνία τα κράτη μέλη της ΕΕ για embargo στο ρωσικό πετρέλαιο
Xρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία γιατί πρέπει να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοοικονομική πίεση στη Ρωσία, είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πλησιάζουν» σε συμφωνία στο προτεινόμενο νέο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Josep Borrell.
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία. Πλησιάζουν. Και χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία γιατί πρέπει να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοοικονομική πίεση στη Ρωσία», είπε ο Borrell σε εκδήλωση στην Ιταλία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Διμερείς συναντήσεις χωρών, που έχουν διαφωνίες με σημεία του έκτου πακέτου κυρώσεων, αναμενόταν να πραγματοποιηθούν σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ πιθανόν να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα χωρίς αυτό όμως να είναι βέβαιο προς το παρόν. Πάντως ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η γραπτή διαδικασία και η υιοθέτηση των κυρώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Barbara Pobili Πομπιλί, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα επιβληθεί το εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
«Ορισμένες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο από άλλες, και γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις ώστε να μπορέσουν να λάβουν υπόψη αυτές τις κυρώσεις», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Info. «Αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Γαλλία φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή οι δύο χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα της Επιτροπής που ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος, Ursula von der Leyen, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. με την πρόεδρο της Κομισιόν να δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης