Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: Ήπια κέρδη 0,7% μετά από διακυμάνσεις ως το +3%, στα 110,90 δολάρια το βαρέλι το brent

Πετρέλαιο: Ήπια κέρδη 0,7% μετά από διακυμάνσεις ως το +3%, στα 110,90 δολάρια το βαρέλι το brent
Tτο αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 45 σεντς ή 0,4%, κλείνοντας στα 108,26 δολάρια το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αν και κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατέγραφαν μεγάλη αύξηση κατά 3%, που αργότερα πάντως υποχώρησε, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προωθούν νομοσχέδιο, με το οποίο θα ασκήσουν πίεση στον OPEC ώστε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν έγινε γνωστό ότι η Γερμανία θα άρει τις αντιρρήσεις της στην επιβολή embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.
Έτσι, η Κομισιόν άρχισε να προωθεί νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την μείωση έως εξάλειψη της εισαγωγής ρωσικών διυλισμένων προϊόντων από σήμερα μέχρι τα τέλη του 2022, καθώς και απαγόρευση όλων των μεταφορικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών για τη μεταφορά ρωσικού αργού.
Είναι αμφίβολο ωστόσο αν το πακέτο αυτό μπορεί να εγκριθεί με ομοφωνία όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες από όλες τις χώρες μέλη σε ορατό χρονικό ορίζοντα, δεδεμένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, άρα προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις στο embargo, ενώ άλλες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, λόγω του ισχυρού εμπορικού στόλου τους έχουν αντιρρήσεις στην απαγόρευση των θαλάσσιων μεταφορών ρωσικού αργού.
«Η πετρελαϊκή αγορά δεν έχει τιμολογήσει επαρκώς την προοπτική ενός ευρωπαϊκού embargo, οπότε το καλοκαίρι θα πρέπει να αναμένουμε αυξημένες τιμές στο αργό, στο βαθμό που το embargo θα κατοχυρωθεί νομικά», δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen της Rystad Energy.
Σε μια άλλη εξέλιξη, έγινε γνωστό από τις ΗΠΑ ότι επιτροπή της Γερουσίας προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο ο OPEC θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού, επειδή δεν αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για νομική δράση των ΗΠΑ κατά του OPEC.
Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, που μαζί με τη Ρωσία και άλλους εταίρους τους συναποτελούν το ευρύτερο καρτέλ του OPEC+ έχουν συμφωνήσει σε μια ήπια αύξηση της παραγωγής, αγνοώντας για ακόμη μια φορά τις εκκλήσεις δυτικών χωρών για ταχύτερη αύξηση.
Η παραγωγή τους θα αυξηθεί έτσι τον Ιούνιο κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, όσο προβλεπόταν στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την μετά την πανδημία εποχή.
Στο πλαίσιο αυτό, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 76 σεντς ή 0,7%, κλείνοντας στα 110,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 45 σεντς ή 0,4%, κλείνοντας στα 108,26 δολάρια το βαρέλι.
Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο για το αμερικανικό αργό από τις 25 Μαρτίου, ενώ για το brent πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Απριλίου.

www.bankingneww.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης