Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Αύξησε τα επιτόκια στο 1% από 0,75% - Η 4η διαδοχική αύξηση, σε υψηλά 13 ετών

Bank of England: Αύξησε τα επιτόκια στο 1% από 0,75% - Η 4η διαδοχική αύξηση, σε υψηλά 13 ετών
Η Bank of England αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, από 0,75% προηγουμένως
Σχετικά Άρθρα
Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Bank of England αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, από 0,75% προηγουμένως, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ενέκρινε αύξηση 25 μονάδων βάσης κατά πλειοψηφία 6-3, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο έως και 1%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι τα μέλη της μειοψηφίας ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,25%.
H BoE αύξησε εκ νέου τα επιτόκια, παρά τους φόβους ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομίας της Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,75%- 1%.

Ανησυχία για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Η τελευταία συνάντηση για τον καθορισμό των επιτοκίων πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ανησυχίας για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον διοικητή της BoE Andrew Bailey να παραδέχεται ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ακολουθούσαν «πολύ σφιχτή γραμμή» για τη στήριξη της ανάπτυξης έναντι της αντιμετώπισης υψηλότερων τιμών μέσω αυξήσεων επιτοκίων.
Η Τράπεζα έχει επικεντρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως η αποθάρρυνση των υψηλότερων μισθολογικών απαιτήσεων για να ανταποκριθεί στον ρυθμό αύξησης των τιμών.
Η BoE ανησυχεί ότι η ραγδαία αύξηση των μισθών θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε υψηλό 30 ετών, 7% τον Μάρτιο -  τρεις φορές πάνω από τον στόχο της BoE - καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης