Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τελευταία μάχη στη Μαριούπολη – Μέσα στο Azovstal οι Ρώσοι; - Peskov: Τρομοκράτες οι Ουκρανοί

Η τελευταία μάχη στη Μαριούπολη – Μέσα στο Azovstal οι Ρώσοι; - Peskov: Τρομοκράτες οι Ουκρανοί
Η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα αναφέρουν οι αυτονομιστές της επαρχίας του Donetsk
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να έχει ανακοινώσει τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο του Azovstal, αρχής γενομένης από σήμερα Πέμπτη 5/5 (για δέκα ώρες από τις 08:00 το πρωί) προκειμένου να εκκενώσουν τον χώρο και οι τελευταίοι άμαχοι, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως να βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα των μαχών στη Μαριούπολη.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu ανακοίνωσε χθες ότι η Μαριούπολη τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, τόνισε ότι οι Ουκρανοί μαχητές παραμένουν πλήρως αποκλεισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal, όπως άλλωστε είχε ζητήσει πρόσφατα και ο πρόεδρος Putin και διεμήνυσε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εισβάλει στον χώρο του εργοστασίου, κάτι που επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Πάντως, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι η Ρωσία «προσπαθεί να αφανίσει» τους τελευταίους υπερασπιστές του Azovstal, ενώ εκτιμάται ότι στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασία παραμένουν ακόμα 200 άμαχοι.
38_2.jpg

Peskov: Τρομοκράτες οι Ουκρανοί στο Azovstal – Προτείνουν να απελευθερώνουν ομήρους για τρόφιμα, φάρμακα

Για πρακτικές που παραπέμπουν σε τρομοκράτες έκανε λόγο ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος υποστήριξε πως οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι στο εργοστάσιο Azovstal, πρότειναν να απελευθερώνουν ομήρους με αντάλλαγμα τρόφιμα και φάρμακα
«Όσον αφορά τα αιτήματα των εθνικιστών που κρύβονται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, φαίνεται πως μοιάζουν πολύ με παρόμοια αιτήματα που είχαν παλιότερα διατυπωθεί από τρομοκράτες στη Συρία και αλλού» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος τόνισε ότι ο πρόεδρος Putin γνωρίζει τις απαιτήσεις των Ουκρανών.
«Εννοείται πως ο πρόεδρος έχει όλες τις πληροφορίες.
Φυσικά, ξέρει τα πάντα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος κληθείς να πει ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας σε αυτά τα αιτήματα, είπε πως δεν μπορεί να πει το οτιδήποτε, παραπέμποντας στις αρμόδιες ρωσικές αρχές που είναι αρμόδιες, όπως είπε, «για την απελευθέρωση του εργοστασίου».
Πάντως ο Peskov επανέλαβε πως δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες εντός του εργοστασίου Azovstal, παρά τα όσα υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά.

ISW: Πιθανόν οι Ρώσοι να επιχειρούν στο Azovstal

Ωστόσο, το Institute for the Study of War, ένα αμερικανικό think tank που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της εισβολής στη Ρωσία, εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό οι Ρώσοι στρατιώτες να επιχειρούν εντός του χώρου του εργοστασίου του Azovstal.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται για πρώτη φορά να έχουν προωθηθεί βαθιά στους χώρους του εργοστασίου και να έχουν απωθήσει τους Ουκρανούς.
Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο Azovstal αποτελεί το τελευταίο προπύργιο αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη.
Δεδομένου ότι η τριήμερη κατάπαυση πυρός εκπνέει το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου εικάζεται ότι θα ακολουθήσει μια σφοδρή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων προκειμένου να εξουδετερώσουν και τον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στην πόλη.
Αυτό άλλωστε θα είναι μια πρώτη σημαντική επιτυχία στο πεδίο της μάχης, την οποία ενδεχομένως να μπορεί να επικαλεστεί ο πρόεδρος Putin κατά την ομιλία του στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
34_4.jpg
Ουκρανοί: Αιματηρές δύσκολες μάχες

Την εκτίμηση ότι οι Ρώσοι εισήλθαν στο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι Ουκρανοί, οι οποίοι κάνουν λόγο για δύσκολες και αιματηρές μάχες.
Σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, ο Denis Prokopenko επαίνεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
«Πριν από δύο ημέρες ο εχθρός κατάφερε να εισέλθει στον χώρο του εργοστασίου.
Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μου που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντισταθούν στην επίθεση του εχθρού.
Είμαι ευγνώμων προς όλο τον κόσμο για την τεράστια στήριξη που προσέφερε στο οχυρό της Μαριούπολης.
Οι στρατιώτες μας την αξίζουν», επισήμανε ο ο Prokopenko, τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως «οι Ρώσοι κατακτητές ασχολούνται με το να αποκόψουν και προσπαθούν να αφανίσουν τις ουκρανικές μονάδες στο Azovstal».
32_6.jpg
Zelensky: Να συνδράμει ο ΟΗΕ στην απομάκρυνση αμάχων στη Μαριούπολη – Σώθηκαν άλλοι 344

Έκκληση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres να συμβάλλει έτσι ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη απηύθυνε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος ανακοίνωσε ότι κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα εκκένωσης, άλλοι 344 άνθρωποι διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη με κατεύθυνση τη Zaporizhzhia.
«Όλοι τους λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια.
Όλοι τους θα λάβουν τη δέουσα μεταχείριση από το κράτος μας» είπε ο Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση όσων έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο Azovstal.

Άμαχοι στο Azovstal

«Υπάρχουν ακόμα άμαχοι εκεί.
Γυναίκες, παιδιά.
Για να τους σώσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε την κατάπαυση πυρός.
Η Ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να την παράσχει.
Χρειάζεται χρόνος για να βγάλεις τους ανθρώπους από αυτά τα υπόγεια καταφύγια.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια.
Όλα γίνονται με το χέρι» είπε ο Zelensky, ο οποίος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τον Guterres να συνδράμουν σε αυτήν την επιχείρηση.
«Οι ζωές των ανθρώπων που παραμένουν εκεί, είναι σε κίνδυνο.
Όλοι είναι σημαντικοί για εμάς.
Ζητάμε τη βοήθειά σας για τη διάσωσή τους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
35_3.jpg
36_2.jpg
37_2.jpg
Pushilin (φιλορώσοι αυτονομιστές Donetsk): Η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα

Την θέση ότι η Ρωσία επέστρεψε «εδώ για πάντα» διατύπωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Sergei Kiriyenko, αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Κρεμλίνου και του Andrey Turchak, γ.γ. του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Putin, χθες Τετάρτη 4/5 στο λιμάνι της Μαριούπολης και στη χαλυβουργία Ilyich.
«Υπήρξε μια «γεμάτη» επίσκεψη στα απελευθερωμένα εδάφη του Donbass μαζί με τον πρώτο αναπληρωτή επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης Sergei Kiriyenko και τον Γραμματέα του Γενικού Συμβουλίου του Κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας Andrey Turchak.
Στη Μαριούπολη επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο Ilyich, το λιμάνι, το Κέντρο Βοήθειας της Ενωμένης Ρωσίας, ήμασταν παρόντες στα εγκαίνια του μνημείου με τη διάσημη γιαγιά με το σήμα της Νίκης, επισκεφθήκαμε βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, καθώς και το χημικό και μεταλλουργικό εργοστάσιο στην πόλη Donskoye, το οποίο ήταν το πρώτο που απελευθερώθηκε στο Donbass» ανέφερε ο Pushilin.
Όπως είπε ο Pushilin, «οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk και της Ρωσίας ολοκληρώνουν τον αγώνα που έδωσαν οι παππούδες και οι πατέρες μας κατά του Ναζισμού».

Ετοιμάζουν παρέλαση στη Μαριούπολη;

Σημειώνεται πως χθες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ανέφεραν και με αφορμή την επίσκεψη του Kiriyenko, ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να παρελάσουν στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την επέτειο της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι ρωσικές αρμόδιες αρχές είχαν αρχίσει να καθαρίζουν τους δρόμους από τα διάφορα συντρίμμια προκειμένου να ετοιμάσουν το σκηνικό για την παρέλαση τους.
Πάντως, από τα ρωσικά ΜΜΕ δεν έχει γίνει κάποια σχετική αναφορά πέραν του ότι εκπρόσωποι της ρωσικής ερευνητικής επιτροπής άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία και μαρτυρίες κατοίκων για εγκλήματα πολέμου από Ουκρανούς στρατιώτες και εθνιστικές μαχητές κατά τη διάρκεια των μαχών στην πόλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης