Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ «οπλοστάσιο της Δημοκρατίας», το ΝΑΤΟ ο μηχανισμός ασφαλείας και η Ρωσία ο κακός… - Πολύ ωραίες ανοησίες

Οι ΗΠΑ «οπλοστάσιο της Δημοκρατίας», το ΝΑΤΟ ο μηχανισμός ασφαλείας και η Ρωσία ο κακός… - Πολύ ωραίες ανοησίες
Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει το ΝΑΤΟ πολύ σοβαρά υπόψη τις νέες προειδοποιήσεις της Ρωσίας και να αποτρέψει έναν επικείμενο πόλεμο με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες

Σε μια από τις μεγάλες γκάφες εξωτερικής πολιτικής της σύγχρονης εποχής, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης αγνόησαν επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Putin ότι η Ρωσία δεν θα ανεχόταν ποτέ να γίνει η Ουκρανία στρατιωτικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Πάπας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ως υπαίτιο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αντίδραση από τις γαλλικές και γερμανικές κυβερνήσεις οι οποίες αποτιμούσαν την χρόνια διαφθορά της Ουκρανίας αλλά και την εικαζόμενη αντίδραση της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ καθυστέρησε να προσφέρει στην Ουκρανία ένα Σχέδιο Ένταξης που θα ήταν ένα καθοριστικό βήμα προς την ένταξη.

Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, τα υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ επέμειναν επιδεικτικά ότι «κάποτε» η Ουκρανία θα ενταχθεί στη Συμμαχία, και επανέλαβαν αυτή τη δέσμευση σε πολλές περιπτώσεις στη συνέχεια.

Ακόμη χειρότερα, οι δυτικοί αξιωματούχοι επέμειναν χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία δεν θα είχε τίποτα να πει για το θέμα.
Ο Jens Stoltenberg, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ήταν ιδιαίτερα ωμός και αλαζόνας σε αυτό το ζήτημα.
Απέρριψε συνοπτικά τις απαιτήσεις της Ρωσίας στα τέλη του 2021 να παράσχει το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει ποτέ πρόταση για ένταξη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα αναπτυχθούν σε αυτή τη χώρα.

Η απάντηση του Jens Stoltenberg δεν θα μπορούσε να είναι πιο αδιάλλακτη.
«Το ΝΑΤΟ έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών.
Αυτό κατοχυρώνεται στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ...
Το μήνυμα σήμερα στη Ρωσία είναι ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο έθνος πρέπει να αποφασίσει το δικό της δρόμο.
Και οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν πότε η Ουκρανία είναι έτοιμη να γίνω μέλος».

Δυτικοί αξιωματούχοι υπέθεσαν εμμέσως ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πιεστεί και τελικά να υποχρεωθεί να δεχτεί την Ουκρανία ως μέρος του ΝΑΤΟ.
Απέρριψαν τις έντονες προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι οι προσπάθειες να εντάξουν την Ουκρανία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα περνούσαν την κόκκινη γραμμή και θα εγείρετο θέμα ασφάλειας της Ρωσίας.
Η υπόθεσή του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα δεχόταν η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δηλαδή μια χώρα εντός της βασικής ζώνης ασφαλείας της Ρωσίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ… αποδείχθηκε θεαματικά λανθασμένη και η Ουκρανία πληρώνει τώρα πολύ ακριβό τίμημα σε οικονομικό κόστος και αίμα για τον λάθος υπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα είχαν πάρει ένα σημαντικό μάθημα από ένα τόσο κοστοβόρο λάθος. Ωστόσο, αγνοούν πεισματικά μια νέα σειρά δυσοίωνων προειδοποιήσεων της Ρωσίας, και αυτή τη φορά, το τίμημα μιας τέτοιας αλαζονείας θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Πράγματι, ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να μην θεωρείται βασικό σενάριο αλλά έχει αυξηθεί σε σχέση με την μηδενική πιθανότητα του παρελθόντος.

Στην πρώτη του ομιλία που ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ο Putin προειδοποίησε όλα τα εξωτερικά μέρη (εννοώντας σαφώς τα μέλη του ΝΑΤΟ) να μην επέμβουν.
«Όποιος προσπαθεί να συγκρουστεί μαζί μας... πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε ξαναζήσει στην ιστορία σας».

Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden και άλλες κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ καυχιούνται για το πόσο η Συμμαχία υποστηρίζει τη στρατιωτική αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική εισβολή.
Το επίκεντρο της προσπάθειας σε αυτό το σημείο ήταν η αύξηση των αποστολών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε βαρύτερα και ισχυρότερα συστήματα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεσμεύεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «κινήσουν τον Ουρανό και τη Γη» για να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.
Αρθρογράφος των New York Times ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ξανά το «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», όπως ήταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολιτική και οι λανθασμένες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επικίνδυνη σύγκρουση με την Ρωσία.
Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι νηοπομπές που μεταφέρουν όπλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι νόμιμοι στόχοι σε αυτό τον πόλεμο.
Ο Putin θα μπορούσε εύκολα να ερμηνεύσει την συνεχή παροχή όπλων του ΝΑΤΟ που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ για να υποστηρίξει τη στρατιωτική αντίσταση της Ουκρανίας ως απαράδεκτη παρέμβαση.
Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο μέτρο της κυβέρνησης Biden - την ανταλλαγή δεδομένων πληροφοριών με την Ουκρανία, ακόμη και την παροχή στις ουκρανικές δυνάμεις πληροφοριών στόχευσης σε πραγματικό χρόνο.
Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών έδωσε προφανώς τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στον ρωσικό στρατό.

Όπως έκαναν κατά την προπολεμική περίοδο, οι χώρες του ΝΑΤΟ αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας.
Υιοθετώντας μια προκλητική στάση, ενισχύουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία και διαμορφώνουν ένα γενικευμένο πόλεμο με χειραγωγούμενα τους Ουκρανούς κατά της Ρωσίας.
Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας γίνονται πιο έντονες.
Ο ίδιος ο Putin κάλεσε πρόσφατα τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην δοκιμάσουν την υπομονή της Ρωσίας συνεχίζοντας να κλιμακώνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Η Margarita Simonyan, η αρχισυντάκτρια τόσο του RT όσο και του Sputnik και στενή συνεργάτιδα του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ελάχιστη επιλογή εκτός από τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν οι δυτικές δυνάμεις συνεχίσουν την κλιμάκωση.
Για άλλη μια φορά, όμως, οι σκληροπυρηνικοί της δύσης είναι εξαιρετικά πεπεισμένοι ότι η συνεχιζόμενη συγκρουσιακή συμπεριφορά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα λυγίσουν την Ρωσία.
Ο Michael McFaul, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, υποστηρίζει ευθαρσώς ότι οι προειδοποιήσεις του Putin για χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση στην αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αγνοηθούν.
«Η απειλή της κλιμάκωσης είναι φτηνή συζήτηση», δηλώνει με σιγουριά ο Michael McFaul και τονίζει ότι ο Putin μπλοφάρει».

Σε ένα άρθρο της Wall Street Journal στις 27 Απριλίου, αμερικανός αξιωματούχος τόνιζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να αποδείξουν ότι θα «κερδίσουν» έναν πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Άλλοι αξιωματούχοι πιέζουν την κυβέρνηση Biden να μην ενδώσει στον «πυρηνικό εκβιασμό» της Ρωσίας.
Φαίνονται ότι αγνοούν τις πιθανές συνέπειες εάν κάνουν λάθος. Δύο αναλυτές περιφρόνησαν ακόμη και την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση επειδή φοβόταν υπερβολικά μια άμεση «αψιμαχία» με τη Ρωσία, λες και μια σύγκρουση με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη θα ισοδυναμούσε με χάος.
Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ διοχετεύοντας όπλα στην Ουκρανία και δημιουργώντας έναν πόλεμο με χειραγωγούμενους κατά της Ρωσίας υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να είναι σχεδόν ανίδεοι καθώς έχουν άγνοια κινδύνου.

Δυτικοί αξιωματούχοι και μέλη των θεσμών εξωτερικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μιλούν ανοιχτά ότι βοηθούν την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και να επιφέρει μια ταπεινωτική ήττα στη Ρωσία.
Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν τέτοια άτομα είναι ότι η Ουκρανία αποτελεί ζωτικό χώρο της Ρωσίας για την ασφάλεια και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο –πιθανώς ακόμη και τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων– για να αποτρέψει μια ήττα.
Η αποτυχία να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η Ουκρανία για τη Ρωσία έκανε τους δυτικούς ηγέτες να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις του Putin για περισσότερο από μια δεκαετία.
Για τον ίδιο λόγο, φαίνεται να κάνουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη γκάφα αγνοώντας την τελευταία προειδοποίηση του Putin ότι η Ουκρανία θα γίνει πιόνι σε έναν πόλεμο πληρεξουσίων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει το ΝΑΤΟ πολύ σοβαρά υπόψη τις νέες προειδοποιήσεις της Ρωσίας και να αποτρέψει έναν επικείμενο πόλεμο με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης