Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sandu (Μολδαβία): Εκπονούμε σχέδια έκτακτης ανάγκης, δεν βλέπουμε όμως άμεση απειλή

Sandu (Μολδαβία): Εκπονούμε σχέδια έκτακτης ανάγκης, δεν βλέπουμε όμως άμεση απειλή
Για προκλήσεις από τους φιλορώσους αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας έκανε λόγο η Sandu
Σχετικά Άρθρα

Την θέση ότι η Μολδαβία εκπονεί έκτακτα σχέδια ανάγκης για «απαισιόδοξα» σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας στη σύγκρουση της Ουκρανίας διατύπωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, η Sandu είπε πάντως πως αυτή τη στιγμή η Μολδαβία δεν βλέπει κάποια επικείμενη απειλή, παρά τις προκλήσεις από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία, οι οποίοι κατηγόρησαν το Κίεβο ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και τις εκρήξεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στις περιοχές τους.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας έχει κατηγορήσει για την κλιμάκωση της έντασης στην Υπερδνειστερία τους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τις πρόσφατες δηλώσεις Ρώσου στρατηγού, ο οποίος είχε αναφέρει πως η Ρωσία είχε στόχο να καταλάβει το έδαφος της νότιας Ουκρανίας για να συνδεθεί με τους αυτονομιστές στη Μολδαβία.

Στήριξη ΕΕ

Από την πλευρά του ο Michel υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική της υποστήριξη προς την Μολδαβία.
«Προβλέπουμε για φέτος σημαντική αύξηση της υποστήριξή μας προς την Μολδαβία με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με την χώρα σας, την Μολδαβία.
Αποτελεί ευρωπαϊκό μας καθήκον να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την χώρα σας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εδαφική σας ακεραιότητα» υποστήριξε ο Michel, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την σύμπραξή μας μαζί σας για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο την χώρα σας με την ΕΕ».

Ανησυχία

Η Μολδαβία, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από μια σειρά επιθέσεων στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, μιας περιοχής που έχει αποσχισθεί από την Μολδαβία το 1992 και που έχει τη στήριξη της Μόσχας.
Η Ρωσία, η οποία διατηρεί δύναμη 1.500 στρατιωτών στο έδαφος της φιλορωσικής Υπερδνειστερίας, δήλωσε «ανήσυχη» από τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και προειδοποίησε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.
Πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο επέμβασης της Ρωσίας και στην Μολδαβία, κάτι που όπως υποστηρίζουν, θα σήμαινε γενίκευση και περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης