Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, η 14η μέσα στο 2022

Β. Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, η 14η μέσα στο 2022
Το πυρηνικό οπλοστάσιο μας θα αναπτυχθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα είχε αναφέρει ο Kim Jong un
Σχετικά Άρθρα

Σε μια ακόμα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου «αγνώστου τύπου», την 14η από την έναρξη του 2022, προχώρησε σήμερα Τετάρτη 4/5 η Βόρεια Κορέα.
Όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος κατευθύνθηκε και έπεσε στην Θάλασσα της Κορέας.
Επισημαίνεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un είχε αναφέρει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του θα αναπτυχθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Σημειώνεται πως εντός του 2022 η Β. Κορέα έχει κάνει αρκετές δοκιμές βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων, ανάμεσα στους οποίους και τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το moratorium που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Σε τέλμα η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης

Η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας έχει περιέλθει σε τέλμα ύστερα από τις ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις του Kim Jong un με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump το 2019.
Έκτοτε η Β. Κορέα αρνείται κάθε πρόταση των ΗΠΑ για διάλογο.
Η Πιονγκγιάνγκ ήδη τερμάτισε τον Μάρτιο το πενταετές μορατόριο στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), εκτοξεύοντας έναν που θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Το νοτιοκορεάτικο επιτελείο ανέφερε σήμερα ότι εντόπισε την εκτόξευση «βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα στις 12:03» (τοπική ώρα· 06:03 ώρα Ελλάδας) από τη Σουνάν, βόρεια της πρωτεύουσας, προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, ή Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπως την αποκαλεί ο Τόκιο.
Η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε επίσης ότι εκτοξεύθηκε «βαλλιστικός πύραυλος».
Παρά τις αυστηρές διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, η Βόρεια Κορέα διπλασιάζει τις προσπάθειές της φέτος για να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 470 χιλιομέτρων και έφθασε σε υψόμετρο 780 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στη Σεούλ.
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αψηφά τις παροτρύνσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να ξαναρχίσει διάλογος.
Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2019, όταν σημαδεύτηκε από αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Kim Yong Un με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης