Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Κίνα δεν παρέχει καμία άμεση στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη στην εμπόλεμη Ρωσία

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Κίνα δεν παρέχει καμία άμεση στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη στην εμπόλεμη Ρωσία
Ο Biden θα επισκεφτεί το Τόκιο και τη Σεούλ στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως προέδρου των ΗΠΑ μέσα στο μήνα, όχι όμως την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την ισχυρή προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο, κάτι το οποίο κατά τους Αμερικανούς έδειχνε έτοιμη να κάνει, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πλέον ότι δεν έχουν εντοπίσει καμία κινεζική φανερή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, το οποίο είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters τις τελευταίες ημέρες ότι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία σε γενικότερες γραμμές, αλλά ότι η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την οποία ανησυχούν δεν έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η ανακούφιση αυτή έρχεται σε μια κομβική χρονική περίοδο.
Ο πρόεδρος Joe Biden ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στην Ασία αργότερα μέσα στο Μάιο, όπου θα κυριαρχήσει ο τρόπος αντιμετώπισης της ανόδου της Κίνας και η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη της στρατηγική εθνικής ασφάλειας σχετικά με την ανάδειξη της Κίνας ως μεγάλης δύναμης.
«Δεν έχουμε παρατηρήσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) να παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή να συμμετέχει σε συστηματικές προσπάθειες για να βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις μας», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη ΛΔΚ και οποιαδήποτε άλλη χώρα που μπορεί να παράσχει υποστήριξη στη Ρωσία ή να αποφύγει με άλλον τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των εταίρων».

Η Κίνα απέφυγε να συνάψει νέες συμβάσεις μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών της και της Ρωσίας και ανέστειλε προγραμματισμένες επενδύσεις

Εκτός από την άμεση υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, η Κίνα απέφυγε να συνάψει νέες συμβάσεις μεταξύ των κρατικών διυλιστηρίων πετρελαίου της και της Ρωσίας, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις.
Τον Μάρτιο, ο κρατικός όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συνομιλίες για μια σημαντική επένδυση στα πετροχημικά και μια επιχείρηση μάρκετινγκ φυσικού αερίου στη Ρωσία.
Τον περασμένο μήνα, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισε την αποχή της Κίνας στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «νίκη», υπογραμμίζοντας πως η επιβεβλημένη πράξη εξισορρόπησης του Πεκίνου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μπορεί να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και επέκρινε τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.
Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας εκτινάχθηκε επίσης το πρώτο τρίμηνο και οι δύο δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι έχουν μια «άνευ ορίων» συνεργασία.
Στις αρχές Μαρτίου η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο 30 σελίδων κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διαδίδουν «ψέματα» για να δυσφημίσουν την Κίνα σχετικά με την Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω διαρροών στον Τύπο τον Μάρτιο, ότι η Ρωσία είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα.
Η πρεσβεία σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν έκτοτε ότι δεν είχαν δει κανένα στοιχείο ότι η Κίνα παρείχε τέτοια υποστήριξη.
Ο ίδιος ο Biden  δεν έχει μιλήσει για τη βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία από τότε που είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, ο Biden «φρόντισε ο (Κινέζος ομόλογός του) να καταλάβει τις συνέπειες».
Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken  δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει «σημαντικό κίνδυνο για τη φήμη» του να είναι σύμμαχος της Ρωσίας και ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε σημαντική υποστήριξη από την Κίνα για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας».

O Biden θα επισκεφτεί την Ασία αλλά δεν θα πάει στην Κίνα

Ο Biden πρόκειται να επισκεφθεί το Τόκιο και τη Σεούλ στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως προέδρου των ΗΠΑ μέσα στο μήνα - όχι όμως και την Κίνα.
Θα συναντηθεί επίσης με Ινδούς και Αυστραλούς ηγέτες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της ομάδας «Quad» στο Τόκιο.
Η Κίνα έχει κάνει τη Ρωσία βασικό μέρος της στρατηγικής της για την εξωτερική πολιτική της για την αντιμετώπιση της Δύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης