Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Εντός Μαΐου θα εγκριθεί το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Borrell (ΕΕ): Εντός Μαΐου θα εγκριθεί το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν και embargo κατά του ρωσικού πετρελαίου και αποκλεισμό τραπεζών από το SWIFT
Σχετικά Άρθρα

Εντός του Μαΐου και συγκεκριμένα στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (συνεδριάζει στις 10/5 και 16/5) αναμένεται να εγκριθεί το 6ο πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Παναμά όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Σημειώνεται πως η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας, το έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αναμένεται και να περιλαμβάνει το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Πρόκειται για ένα θέμα πάντως που εξακολουθεί να διχάζει την ΕΕ.
Σε δηλώσεις του ο Borrell εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.
Εφόσον επέλθει συμφωνία ανάμεσα στους 27 της ΕΕ, τότε η εφαρμογή του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο εκτιμάται πως θα είναι προοδευτική και θα εφαρμοστεί σε έξι με οκτώ μήνες, αν και θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εκτός από το SWIFT και άλλες ρωσικές τράπεζες

Επιπλέον, ο Borrell τόνισε ότι οι κυρώσεις μπορεί να προβλέπουν τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» της Ρωσίας από το σύστημα συναλλαγών SWIFT.
Όπως είπε, οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», αναφέροντας πως «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT».
Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ανάμεσα στις τράπεζες που εξετάζεται να αποκλειστούν είναι και η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης