Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κλείνει τα λιμάνια που έχει χάσει

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κλείνει τα λιμάνια που έχει χάσει
Τα λιμάνια της Μαριούπολης, του Berdiansk και του Skadovsk στη Θάλασσα του Αζόφ και το λιμάνι της Χερσώνας στην Μαύρη Θάλασσα έχουν περάσει πλέον στον έλεγχο των Ρώσων
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία έκλεισε επίσημα τα τέσσερα θαλάσσια λιμάνια της Μαύρης και Αζοφικής, τα οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.
Τα λιμάνια της Μαριούπολης, του Berdiansk και του Skadovsk στη Θάλασσα του Αζόφ και το λιμάνι της Χερσώνας στην Μαύρη Θάλασσα θα παραμείνουν κλειστά «μέχρι να αποκατασταθεί ο έλεγχος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
«Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου προκαλείται από την αδυναμία εξυπηρέτησης πλοίων και επιβατών, εκτέλεσης φορτίου, μεταφοράς και άλλων συναφών οικονομικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας το κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας της ναυσιπλοΐας», ανέφερε.
Πρακτικά όλα τα ουκρανικά λιμάνια έχουν αναστείλει την εμπορική δραστηριότητά τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας.
Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα τρία λιμάνια της Θάλασσας του Αζόφ και το λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα.

Zelensky: Δεν θα εξάγουμε πια σιτηρά - Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών λόγω του ελέγχου της Ρωσίας στη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, πυροδοτώντας μια επισιτιστική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
«Η Ρωσία πλέον δεν αφήνει τα πλοία να μπαίνουν ούτε να βγαίνουν, ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ζελένσκι στο αυστραλιανό ειδησεογραφικό πρόγραμμα 60 Minutes.
«Η Ρωσία θέλει να μπλοκάρει πλήρως την οικονομία της χώρας μας».
Η Ουκρανία, ένας σημαντικός παραγωγός γεωργικών προϊόντων, εξήγαγε τα περισσότερα από τα αγαθά της δια θαλάσσης, αλλά αναγκάστηκε να στραφεί στις εξαγωγές με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω των μικρών λιμανιών του ποταμού Δούναβη.
Το υπουργείο είπε την περασμένη εβδομάδα οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έφτασαν τους 45,709 εκατομμύρια τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της γεωργίας δήλωσαν ότι η Ουκρανία εξήγαγε 300.000 τόνους σιτηρών τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης