Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο ΕΕ για εξαίρεση Ουγγαρίας και Σλοβακίας από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο

Σχέδιο ΕΕ για εξαίρεση Ουγγαρίας και Σλοβακίας από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο
Στόχος να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ

Να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο που φέρεται πως ετοιμάζει στο επόμενο πακέτο κυρώσεων της, εξετάζει η ΕΕ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, αναφέρθηκαν στο σενάριο αυτό, υποστηρίζοντας πως οι δύο αυτές χώρες είναι απόλυτα εξαρτώμενες από το ρωσικό πετρέλαιο και για αυτό δεν αποκλείεται η ΕΕ να τις εξαιρέσει τελείως ή για μια μακρά χρονική περίοδο έτσι ώστε να διατηρηθεί και η ενότητα στους 27 της ΕΕ.

Το 6ο πακέτο

Η ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη 4/5 τις εργασίες για το έκτο πακέτο κυρώσεων της κατά της Ρωσίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει και embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ουγγαρία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσον αφορά την ενέργεια, ενώ και η Σλοβακία είναι απόλυτα εξαρτωμένη ενεργειακά από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2023.

Σε δύο μήνες 20 δις ευρώ

Η Ευρώπη εισάγει σχεδόν τις μισές εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων του, παρέχοντας σημαντικά έσοδα στη Ρωσία, κάτι που σύμφωνα με τη Λετονία και τη Πολωνία πρέπει να σταματήσει άμεσα έτσι ώστε να διακοπεί και η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανικής στην Ουκρανία.
Εκτιμάται ότι από την έναρξη του πολέμου η ΕΕ έχει δώσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για πετρέλαιο.
Η ΕΕ εισάγει το 26% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία, αν και η εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ποικίλει από χώρα σε χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Σλοβακία εξαρτάται κατά 96% από το ρωσικό πετρέλαιο και η Ουγγαρία κατά 58%.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, αναφέροντας πως μέσα σε λίγες εβδομάδες, μείωσε την εξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο από το 35% στο 12%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης