Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση οικονομολόγων: Σε ύφεση η Γερμανία εάν επιβληθεί embargo στο ρωσικό πετρέλαιο – Ναι από Βερολίνο

Προειδοποίηση οικονομολόγων: Σε ύφεση η Γερμανία εάν επιβληθεί embargo στο ρωσικό πετρέλαιο – Ναι από Βερολίνο
Η Γερμανία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.
Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση ότι η γερμανική οικονομία θα περάσει σε ύφεση εφόσον το Βερολίνο προχωρήσει σε embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου απευθύνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, τη στιγμή πάντως που η κυβέρνηση Scholz είναι έτοιμη να πει το «ναι» στην απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Analena Baerbock υποστήριξε σε δηλώσεις της στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ενόψει και της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας (στις 16:00 ώρα Ελλάδας), πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Μείωση εξάρτησης

Όπως είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού πετρελαίου μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό πετρέλαιο.
Μάλιστα, επισήμανε πως το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

Προειδοποιήσεις για ύφεση

Πάντως, κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν το Βερολίνο πως μια τέτοια κίνηση, αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας.
Όπως αναφέρουν, σε περίπτωση που επιβληθεί embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τιμής των καυσίμων, μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας.
«Εάν δεν επιβληθεί embargo, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά φέτος.
Ωστόσο, και δεδομένων των σοβαρών αρνητικών κινδύνων, τα πράγματα θα μπορούσα να εξελιχθούν διαφορετικά» ανέφερε σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό N-TV channel η Frizi Köhler-Geib, επικεφαλής οικονομολόγος στον κρατικό τραπεζικό όμιλο KfW, επισημαίνοντας ότι μια σειρά από άλλους παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη γερμανική οικονομία, όπως η αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα και η αύξηση των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Άσχημα νέα

Από την πλευρά της, Veronika Grimm, μέλος του συμβουλίου οικονομικής ανάπτυξης της γερμανικής κυβέρνησης, υποστήριξε ότι έρχονται άσχημες ημέρες για τη γερμανική οικονομία.
«Εκτιμάται πως οι τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα» υπογράμμισε η Grimm, αναφέροντας πως είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η επένδυση κεφαλαίων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία.
«Η ενεργειακή πολιτική είναι πολιτική ασφάλειας και αυτό πλέον χει γίνει σαφές.
Το κράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τις υψηλές τιμές μακροπρόθεσμα» ανέφερε η Grimm ενώ και η Köhler-Gaib διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία.

Εκτίναξη πληθωρισμού

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε πληθωρισμό ρεκόρ τον Μάρτιο και σε μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν φέτος λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το συμφωνημένο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 1,1% με πληθωρισμό 5%» υποστήριξε Köhler-Gaib ενώ και η Katharina Utermehl, οικονομολόγος της Allianz, προειδοποίησε «για την πιο έντονη μείωση των πραγματικών μισθών από την επανένωση της Γερμανίας».
«Τα νοικοκυριά δεν ήταν ποτέ τόσο απαισιόδοξα όσο τώρα.
Αναμένουμε σοβαρή μείωση της κατανάλωσης» είπε η Utermehl, αναφέροντας πως το πρόβλημα θα επηρεάσει και την αγορά εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης