Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φινλανδία: Στις 12 Μαΐου 2022 η απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία: Στις 12 Μαΐου 2022 η απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, ο πρόεδρος ηγείται της εξωτερικής πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Η Φινλανδία θα αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 12 Μαΐου, όπως αναφέρει η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.
Η απόφαση για ένταξη θα γίνει σε δύο βήματα, με τον Φινλανδό Πρόεδρο Sauli Niinisto να ανακοινώνει αρχικά την έγκρισή του για να ενταχθεί η Φινλανδία στη βορειοατλαντική συμμαχία, και στη συνέχεια οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα δώσουν την έγκρισή τους για την αίτηση, ανέφερε η εφημερίδα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στα πρόθυρα του να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να εγκαταλείψουν το δόγμα της ουδετερότητας.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες που έδωσε η εφημερίδα Iltalehti.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Φινλανδίας

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, ο πρόεδρος ηγείται της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Φινλανδίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Η απόφαση θα επιβεβαιωθεί σε συνάντηση μεταξύ του προέδρου και των βασικών υπουργών της κυβέρνησης μετά τις αρχικές ανακοινώσεις του Προέδρου και της Βουλής, ανέφερε η εφημερίδα.
Η Ρωσία, με την οποία η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και μια ιστορία συγκρούσεων πριν από το 1945, έχει προειδοποιήσει ότι θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα της βαλτικής ακτής του Καλίνινγκραντ, εάν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο Συμμαχία ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης