Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μοιραίο βήμα από ΗΠΑ – Πιέζουν Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και πυροδοτούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Το μοιραίο βήμα από ΗΠΑ – Πιέζουν Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και πυροδοτούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις
Αξίζει να σημειωθεί, πως η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ και ο Biden κάνουν το μοιραίο βήμα που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ζητούν από Φινλανδία και Σουηδία να επιδιώξουν την επίσημη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, παρά τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι μια τέτοια ενέργεια θα κλιμακώσει αμέσως τις πυρηνικές εντάσεις στην περιοχή της Βαλτικής.
Ενώ προηγουμένως εξέδιδε ασαφείς δηλώσεις θετικής υποστήριξης για τις συζητήσεις των σκανδιναβικών χωρών με το ΝΑΤΟ- δεδομένου ιδίως ότι η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα περίπου 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία - ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προχώρησε περαιτέρω την παρότρυνση των ΗΠΑ λέγοντας για την πρώτη φορά πως η Ουάσινγκτον θα «υποστηρίξει σθεναρά» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιδιώξουν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Εμείς, φυσικά, προσβλέπουμε στο να λάβουν αυτήν την απόφαση. Εάν αυτό αποφασίσουν, θα το υποστηρίξουμε σθεναρά», σημείωσε ο Blinken.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι δύο χώρες εξετάζουν ολόπλευρα το θέμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Fast truck ένταξη

«Είναι δική τους απόφαση… αλλά αν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση, η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν δεκτές με θέρμη και αναμένω ότι αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δημοσκόπηση σε σκανδιναβικά περιφερειακά μέσα ενημέρωσης έδειξε έντονα ότι η διάθεση του κοινού είχε αλλάξει στη Φινλανδία, η οποία ήταν περήφανη εδώ και καιρό για την ουδέτερη στάση της στο ζήτημα και γενικά για τις φιλικές και συνεργατικές σχέσεις με τη Ρωσία.
«Η δημόσια υποστήριξη και η πολιτική δυναμική για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πιθανότητα τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία να επεκταθούν κατά περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα σε λίγους μήνες.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών

Αυτή είναι μια τάση που συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο έντονες στην ανατολική και νότια Ουκρανία...
Η Φιλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin και η Σουηδή ομόλογός της, Magdalena Andersson, πρόκειται να συναντηθούν την εβδομάδα της 16ης Μαΐου και αναμένεται να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά από αυτό - επομένως μια σημαντική ανακοίνωση θα μπορούσε έρθει ήδη σε λίγες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης