Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: «Παγώνει» με ευθύνη της Δύσης ο διάλογος για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων

Ρωσία: «Παγώνει» με ευθύνη της Δύσης ο διάλογος για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων
Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov
Σχετικά Άρθρα

ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για τη στρατηγική σταθερότητα έχει επίσημα «παγώσει», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το Σαββατο 20 Απριλίου 2022, επικαλούμενο τη δήλωση ενός αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Συγκενριμένα ο Vladimir Yermakov επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι αυτές οι επαφές μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι, μόλις η Ρωσία θεωρήσει ως ολοκληρωμένη «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της, στην Ουκρανία.

Κατάρρευση των συνομιλιών με ευθύνη του ΝΑΤΟ

Το Κίεβο προειδοποίησε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2022 ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον τρίτο μήνα, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι «δύσκολες» αλλά συνεχίζονται καθημερινά, υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας S. Lavrov σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
Πρόσθεσε δε ότι η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ο Lavrov κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Τι περιλαμβάνουν οι συνομιλίες

«Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας», δήλωσε ο Lavrov, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
«Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες», συμπλήρωσε.

Τι ζητά η Ουκρανία

H Οικρανία επιμένει, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας πρέπει να αυστηροποιηθούν και ότι δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η αρπαγή των ρωσικών assets

Έχουν παγώσει περίπου τα μισά αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα της Ρωσίας, πλήττοντας σφοδρά τη ρωσική οικονομία και οδηγώντας τη Μόσχα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη Μαρτίου και το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε θηριωδίες, κατά την απόσυρσή του από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή στη γειτονική της χώρα, με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Στον αντίποδα, η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης