Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική προέλαση συνεχίζεται – Βόρεια από το Izyum έως Donbass και έως νότια σε Kherson – Πλήγμα στην Οδησσό

Η ρωσική προέλαση συνεχίζεται – Βόρεια από το Izyum έως Donbass και έως νότια σε Kherson – Πλήγμα στην Οδησσό
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας της Kherson τις επόμενες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

(upd 7) Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους και πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι ελέγχουν το 30% των εδαφών της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.
Η ρωσική προέλαση κινείται δυτικά του Severodonetsk και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις νότια του Izyum στα βόρεια.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία διεξάγουν άμυνα ελιγμών αντί να κρατούν στατικές θέσεις, αναδιατάσσοντας μηχανοκίνητες εφεδρείες για να αντισταθούν στις απόπειρες ρωσικής προέλασης.
Το συγκεντρωμένο ρωσικό πυροβολικό επιτρέπει η Ρωσία να αποκομίζει αργά εδαφικά κέρδη, αλλά οι ουκρανικές θέσεις παραμένουν ισχυρές.
Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε η Οδησσός, το αεροδρόμιο της οποίας καταστράφηκε.

Τα βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να αφήσουν μια ελάχιστη δύναμη στη Μαριούπολη απαραίτητη για να μπλοκάρουν τις ουκρανικές θέσεις στο Azovstal
Μεταφέρουν στρατό και οπλικά συστήματα σε άλλα σημεία της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιβραδύνουν σε ορισμένα σημεία τις ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες εξασφάλισαν σημαντικά εδαφικά κέρδη δυτικά του Severodonetsk και δεν προχώρησαν στο μέτωπο Izyum τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στο Kharkin είναι απίθανο να εξελιχθούν σε μεγάλη αντεπίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά μπορεί να αναγκάσουν τη Ρωσία να αναδιατάξει δυνάμεις που προορίζονται για τον άξονα Izyum για να κρατήσουν τις αμυντικές τους θέσεις γύρω από την πόλη.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες συνέχισαν να προειδοποιούν ότι η Ρωσία κάτι ετοιμάζει στην Υπερδνειστερία έχοντας ως στόχο να παρασύρουν την Υπερδνειστερία στον πόλεμο με κάποια ιδιότητα και να εξαναγκάσουν τη Μολδαβία να εγκαταλείψει τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές της.

Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, ανακοίνωσε το Σάββατο (30/4/2022) ο ουκρανικός στρατός.
«Σήμερα, ο εχθρός έπληξε από την Κριμαία με ένα παράκτιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα Bastion.
Ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης του αεροδρομίου της Οδησσού καταστράφηκε.
Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Οδησσού σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.
Εν τω μεταξύ η Ουκρανία πραγματοποίησε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, με επτά στρατιώτες και επτά αμάχους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Verechtchouk σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
Μεταξύ των στρατιωτών ήταν μια γυναίκα που είναι έγκυος πέντε μηνών, πρόσθεσε.
Η Verechtchouk δεν είπε πόσοι Ρώσοι παραδόθηκαν στη Μόσχα κατά την ανταλλαγή αυτή.
Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, και την Πέμπτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παρέδωσε 33 Ουκρανούς στρατιώτες.

Βαριές απώλειες για Ουκρανία - Πάνω από 200 νεκροί στρατιώτες

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι έπληξαν 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας το Σάββατο (30/4/2022) και επίσης κατέστρεψαν ένα διοικητήριο και μια αποθήκη που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ρουκετών και πυροβολικού.
Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι οι επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σκότωσαν περισσότερους από 200 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.
Η ανάρτηση δεν έκανε καμία αναφορά σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, την οποία ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο, θέτοντας τον διάδρομο εκτός δράσης.

Μαριούπολη – Παραμένουν αποκλεισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal οι Ουκρανοί στρατιώτες

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να αποχωρούν από τη Μαριούπολη στις 29 Απριλίου για να συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις προς τα βόρεια για να υποστηρίξουν την κύρια προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το σύνολο των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι ορισμένες μονάδες από τη Μαριούπολη αναπτύσσονται για να συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις προς το Kurakhiv (δυτική Περιφέρεια του Donetsk, περίπου 50 χλμ δυτικά της πόλης του Donetsk).
Επίσης ρωσικές δυνάμεις έχουν αναδιαταχθεί προς την περιφέρεια Zaporizhia από τις 20 Απριλίου.

Νέα πλήγματα στο Azovstal

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία Azovstal όπου έχουν καταφύγει στρατεύματα και πολίτες.
Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων η πλήρης κατάληψη του Luhansk και Donetsk

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να βομβαρδίζουν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στο Donetsk και Luhansk και εξασφάλισαν αρκετές τακτικές προόδους.
Φιλορωσικές πηγές δημοσίευσαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ρωσικών δυνάμεων που χρησιμοποιούσαν θερμοβαρικά πυρομαχικά εναντίον ουκρανικών θέσεων στην Avdiivka ενώ ο Ουκρανός Επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Donetsk Serhiy Haidai ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου στο Ocheretyne.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα εντεινόμενα ρωσικά πυρά εναντίον ουκρανικών θέσεων αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση των ουκρανικών στρατευμάτων και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα διεξάγουν «ενεργό άμυνα ελιγμών»

Στρατηγικής σημασίας ο άξονας Kharkiv και Izyum

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις νοτιοδυτικά και νότια του Izyum.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Kharkiv Oleg Synegubov ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το Slovyansk και το Barvinkove μέσω επιθέσεων στο Brazkhivka (25 χλμ. νοτιοδυτικά του Izyum) , Dovhenke (25 χλμ νότια του Izyum ) και Velyka Komyshuvakha (περίπου 30 χλμ νοτιοδυτικά του Izyum), αλλά αποκρούστηκαν.
Ο Στρατός Συνδυασμένων Όπλων, το 68ο Σώμα Στρατού και απροσδιόριστες Αερομεταφερόμενες μονάδες (VDV) παραμένουν ενεργές στον άξονα Izyum.
Μια φιλορωσική στρατιωτική πηγή υποστήριξε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις περιβάλλουν και καθηλώνουν τα ουκρανικά στρατεύματα στη δεξαμενή Oskol, ανατολικά του Izyum.

Νότιος Άξονας στόχος η πλήρης κατάληψη της Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις έδωσαν προτεραιότητα στη βελτίωση των τακτικών τους θέσεων στην Kherson νοτιοδυτικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές πόλεις στις περιφέρειες Kherson, Zaporizhia, Mykolaiv και Dnipropetrovsk.

Βασικοί στόχοι

Οι ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται νοτιοανατολικά από το Izyum, δυτικά από την Kreminna και την Popasna και βόρεια από την πόλη του Donetsk πιθανότατα θα έχουν σταθερά τακτικά κέρδη έναντι των Ουκρανών δυνάμεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εξοτνώσουν τους εναπομείναντες στρατιώτες του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας της Kherson τις επόμενες ημέρες.
H Ρωσική προέλαση πάντως συνεχίζεται νοτιοδυτικά προς την περιοχή του Mykolaiv.
cc1_2.png

cc2_1.png

cc3_1.png


cc4_1.png

cc5_1.png

cc6.png

Σκοτώθηκε Δανός μισθοφόρος

Ένας Δανός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο (30/4/2022) η οικογένειά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας.
Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας TV2 είχε μεταδώσει το βράδυ της Πέμπτης (28/4/2022) την εξαφάνιση στην Ουκρανία ενός 25χρονου, που είχε ενταχθεί στη διεθνή λεγεώνα, στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο 25χρονος ανήκε σε μια ομάδα οκτώ στρατιωτών που συμμετείχαν σε μάχες στην πόλη Μικολάιφ την Τρίτη.
Έξι μεταξύ αυτών δεν επέζησαν.
«Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, η οικογένεια αναγνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο θεωρεί ως εκ τούτου νεκρό», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών σε email προς το Γαλλικό Πρακτορείο εξηγώντας πως «συνομίλησε» με την οικογένεια.
«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει υποχρέωση εμπιστευτικότητας σε θέματα προσωπικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες», διευκρίνισε.

Η λεγεώνα του Zelensky

Λίγο καιρό μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε τη συγκρότηση «διεθνούς λεγεώνας» με ξένους εθελοντές για να τον βοηθήσει να υπερασπιστεί την Ουκρανία.
Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν βλέπει κανένα «νομικό εμπόδιο» στη συμμετοχή Δανών εθελοντών.
Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κοπεγχάγη, σχεδόν εκατό Δανοί είχαν προσχωρήσει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου.

Όλμοι εναντίον ρωσικού εδάφους

Ο κυβερνήτης της ρωσικής δυτικής επαρχίας Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν από την κατεύθυνση της Ουκρανίας πολυάριθμοι όλμοι το Σάββατο (30/4/2022) σε ένα ρωσικό σημείο ελέγχου.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο κυβερνήτης της επαρχίας Roman Starovoit ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε ζημιές.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εγκυρότητα των ισχυρισμών του κυβερνήτη.
Η ουκρανική πλευρά δεν σχολίασε το συμβάν.

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε το Σάββατο (30/4/2022) ο Vladimir Yermakov, επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, σύμφωνα με το TASS.
Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων αναμετέδωσε το Reuters.
Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου.
«Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση», τόνισε ο Yermakov.

Επέκταση πολέμου

«Αν ο πόλεμος δεν τελειώσει σύντομα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος», προειδοποιεί ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer και υπερασπίζεται την απόφασή του να μεταβεί στη Ρωσία προκειμένου να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Εμφανίζεται δε πρόθυμος να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Σε δύο συνεντεύξεις που παραχωρεί στις εφημερίδες Kurier και Die Presse, ο Nehammer τονίζει την ανάγκη ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κλιμακωθεί και να διευρυνθεί.
Σημειώνει μάλιστα ότι πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για διπλωματική λύση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δική του πρόσφατη επίσκεψη στη Ρωσία, η οποία από πολλούς επικρίθηκε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης