Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nέο sell off και βαριές απώλειες στη Wall, με βαρίδι την τεχνολογία - Στο -3,63% ο S&P 500, ο Nasdaq -4,17%

Nέο sell off και βαριές απώλειες στη Wall, με βαρίδι την τεχνολογία - Στο -3,63% ο S&P 500, ο Nasdaq -4,17%
Πτώση στη Wall Street...

Ναυάγιο θύμισαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή 29 Απριλίου, με τον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να καταγράφει τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008 και τη μετοχή της Amazon να αποτελεί το τελευταίο θύμα των «αρκούδων» της Wall Street, σημειώνοντας ισχυρή πτώση -14%.
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε το χειρότερο 4μηνο σε έναρξη του έτους τα τελευταία 90 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 2,77%, στις 32.977 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 «υποχωρεί» -3,63%, στις 4.131 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει πτώση -4,17%, στις 12.334 μονάδες.
φδσαφσδα_1.JPG
Οι μετοχές έκλεισαν στα χαμηλά του μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους αντίξοους ανέμους, οι οποίοι προκύπτουν από τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve, τα αυξανόμενα επιτόκια, τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdown στην Κίνα.
«Οι αγορές έχουν να αξιολογήσουν πολλούς κινδύνους, με τη Fed να αυστηροποιεί την πολιτική της κατεύθυνση και τις αβεβαιότητες πάνω από τις οικονομίες να πληθαίνουν.
Δύσκολα μπορεί κανείς να ενθουσιαστεί…» αναφέρει η BMO.
O δείκτης Nasdaq υποχώρησε 13,3% τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2008, όταν ξέσπασε δηλαδή η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 είναι «κάτω» 7%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ανάλογη υποχώρηση διέγραψε και ο δείκτης Dow, που βρίσκεται στο -4%.
αδφαφδσ.JPG
Οι τεχνολογικές μετοχές είναι το επίκεντρο του Sell off, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια που έρχονται και οι κλυδωνισμοί στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανησυχούν τις αγορές. 
Σε όλη αυτή την εικόνα, συνέβαλαν οι κολοσσοί Amazon και Αpple, οι οποίοι προβλημάτισαν με τα αποτελέσματά τους ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
H Amazon είδε τον τίτλο της να βουλιάζει κατά 14% μετά τα απογοητευτικά μεγέθη που ανακοίνωσε, με ζημίες της τάξης των 7,56 δολ. ανά μετοχή (περίπου 4 δισ. δολ.).
Αντίθετα, η Apple εντυπωσίασε με τις δικές της επιδόσεις, αλλά το κλίμα αντιστράφηκε όταν προέβλεψε ενδεχόμενο πλήγμα από 4 έως 8 δισ. λόγω lockdowns στην Κίνα και πολέμου στην Ουκρανία. Ο τίτλος της έκλεισε με πτώση 3,66%.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο τίτλος της Intel, που ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα μετά τη λήξης της χτεσινής συνεδρίασης και βυθίστηκε κατά 6,95% καθώς οι καλύτερα των προβλέψεων επιδόσεις στο τρίμηνο υποσκελίζονται από το εξαιρετικά αδύναμο guidance που έδωσε.δσφαδσφα.JPG

Tα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα των εισηγμένων το πρώτο τρίμηνο δεν κατάφεραν να γυρίσουν τους δείκτες σε θετικό έδαφος.
Περίπου το 80% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ως τώρα υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη FactSet.
«Παρά τη συνολικά καλή σεζόν αποτελεσμάτων που έχουμε ως τώρα, τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν να επισκιάζονται από κάποιες από τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και τη Fed», ανέφερε αναλυτής της BMO σε σημείωμα προς τους πελάτες.
αδ_13.JPG
Στα μάκρο,σε ετήσια βάση, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης κινήθηκε με ρυθμό 6,6% από το 6,4% του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας υψηλό από το 1981.
Το πιο στενό δομικό μέτρο του δείκτη, το οποίο εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές του φαγητού και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, κατέγραψε μικρότερη άνοδο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, όπως προέβλεπε η αγορά.
Σε μια θετική ένδειξη ωστόσο, σε ετήσια βάση σημείωσε μικρή μείωση στο 5,2% από 5,3% του Φεβρουαρίου, εμφανίζοντας τον πρώτο μήνα υποχώρησης σε περισσότερο από ένα χρόνο.
Επίσης, ο δείκτης κόστους απασχόλησης ενισχύθηκε κατά 1,4% στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από την άνοδο κατά 1% που είχε σημειώσει το τρίμηνο που είχε προηγηθεί.
Σημειώνεται ότι αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπαν μεσοσταθμικά μικρότερη αύξηση της τάξεως του 1%.
Σε επίπεδο έτους ο δείκτης κινήθηκε με ρυθμό 4,5% από το 4% που είχε προηγηθεί.
Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό κλάδο αυξήθηκαν με ρυθμό 1,3% έναντι του 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 5% το τρίμηνο, όπως και το περασμένο.
Οι συνολικοί μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 1,2% μετά την άνοδο 1% που είχαν εμφανίσει το τέταρτο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση η αύξηση ανήλθε στο 4,7%, από το 4,5% του τελευταίου τρίμηνου του 2021. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε οριακές απώλειες και κινήθηκε κοντά στο 2,87%.
Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,67% την Παρασκευή, ωστόσο στην εβδομάδα έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,7%).
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γύρισε σε αρνητικό έδαφος και έβαλε τέλος στο τριήμερο ράλι, κλείνοντας στα 104,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 1% υψηλότερα στα 1.910 δολάρια ανά ουγκιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης