Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: Συνέχεια στην άνοδο για το brent, με αύξηση 1,6% στα 109,34 δολάρια του βαρέλι

Πετρέλαιο: Συνέχεια στην άνοδο για το brent, με αύξηση 1,6% στα 109,34 δολάρια του βαρέλι
Αντιθετα, το συμβόλαιο Ιουνίου του αμερικανικού αργούό West Texas Intermediate έκλεισε με πτώση κατά 0,6% στα 104,69 δολάρια το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Μεικτή εικόνα για τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να εμφανίζει μικρές απώλειες αλλά το brent να συνεχίζει την άνοδο που ξεκίνησε την προηγούμενη μέρα, στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η Γερμανία ήρε τις αντιρρήσεις της στην επιβολή ενός ευρωπαϊκού embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Το πετρέλαιο ξεκίνησε ανοδικά «αφού αυξάνεται η πιθανότητα επιβολής ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω της αλλαγής στάσης της Γερμανίας», ανέφερε σε σημείωμά του ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.
«Αυτή η αλλαγή στάσης δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Γερμανία εισάγει πλέον μόνο το 12% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
«Οι Γερμανοί εκπρόσωποι στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήραν την Πέμπτη τις αντιρρήσεις τους για ένα πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές προμήθειες, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στο Βερολίνο αρκετός χρόνος για να βρει εναλλακτικές προμήθειες», ανέφερε η Wall Street Journal.
Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο Ιουνίου του brent ενισχύθηκε κατά 1,6% ή 1,75 δολάρια στα 109,34 δολάρια το βαρέλι, σε απόσταση αναπνοής από το φράγμα των 110 δολαρίων.
Αντίθετα, το συμβόλαιο Ιουνίου του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate έκλεισε με πτώση κατά 0,6% στα 104,69 δολάρια το βαρέλι.
Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI ενισχύθηκε κατά 2,6%, ενώ ακόμα καλύτερη ήταν η μηνιαία επίδοσή του με κέρδη 4,4% τον Απρίλιο.
Ο επικεφαλής οικονομικών της Wood Mackenzie, Yanting Zhou, εκτίμησε πως «η μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου πρόκειται να συνεχιστεί, με φόντο το ενδεχόμενο περισσότερων και πιο εκτεταμένων lockdowns στην Κίνα από τον Μάιο και μετά, που θα πιέσουν καθοδικά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, αλλά και τις τιμές».
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ανάλυση της Barclays εκτιμά ότι ενδεχόμενο embargo στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα θα ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, πυροδοτώντας ήπια ύφεση στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης