Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tη διάσπαση της HSBC θέλει η κινεζική ασφαλιστική και μεγαλομέτοχος της τράπεζας Ping An

tags :
Tη διάσπαση της HSBC θέλει η κινεζική ασφαλιστική και μεγαλομέτοχος της τράπεζας Ping An
Η Ping An κατέχει το 9,2% της HSBC…

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC, η κινεζική εταιρεία Ping An, ζήτησε από τη βρετανική τράπεζα να προχωρήσει σε διάσπαση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι FT.
Η ρήξη με τον ασφαλιστικό γίγαντα σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών δεινών της HSBC, με την τράπεζα να συμπιέζεται μεταξύ συμπληγάδων της Κίνας και της Δύσης.
Η Ping An έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιό της για διάσπαση στο διοικητικό συμβούλιο της HSBC, με επικεφαλής τον πρόεδρο Mark Tucker και τον διευθύνοντα σύμβουλο Noel Quinn.
Η κριτική θα αυξήσει την πίεση στη διοίκηση, η οποία προσπαθεί να αντιστρέψει την πτώση στην τιμή της μετοχής τα τελευταία χρόνια.
Η Ping An υποστηρίζει ότι μια ανεξάρτητη ασιατική επιχείρηση, εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, θα έχει υψηλότερη κερδοφορία, χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.
Μια διάσπαση θα έδινε επίσης στους μετόχους περισσότερες επιλογές σχετικά με την τράπεζα, που έχει 40 εκατομμύρια πελάτες, περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται σε 64 χώρες.
Το 2015, η HSBC διεξήγαγε έρευνα για το εάν το Λονδίνο ήταν το σωστό μέρος για την έδρα της.
Tότε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν, ωστόσο δεν έχει επανεξετάσει την απόφασή της έκτοτε.
Ο Tucker απέρριψε τις εκκλήσεις για διάλυση του ομίλου, λέγοντας στην ετήσια συνεδρίαση της τράπεζας στο Λονδίνο την Παρασκευή ότι είναι ευχαριστημένος με τη στρατηγική και την απόδοσή του.
Η Ping An κατέχει το 9,2% της HSBC, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ η BlackRock είναι στο 8,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης