Τελευταία Νέα
Διεθνή

NY Times: Σταδιακό embargo στο ρωσικό πετρέλαιο εγκρίνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

NY Times: Σταδιακό embargo στο ρωσικό πετρέλαιο εγκρίνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο... ετοιμάζει η ΕΕ, σύμφωνα με τους New York Times...
Σχετικά Άρθρα

Eμπάργκο -αλλά σταδιακά- στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να εγκρίνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους New York Times.
Όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο η ΕΕ εξετάζει εδώ και καιρό, ωστόσο λόγω της εξάρτησης πολλών χωρών από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας δεν έχει προχωρήσει.
Χρειάστηκαν εβδομάδες για την Ε.Ε. προκειμένου οι χώρες να συμφωνήσουν για τα περιγράμματα του μέτρου και οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάλει μια οριστική πρόταση στο τραπέζι προκειμένου αυτή να εγκριθεί.
Η σχετική συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και αναμένουν να δοθεί η τελική έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το εμπάργκο πετρελαίου θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, η οποία μέχρι στιγμής έχει απαλειφθεί, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων υψηλού προφίλ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Εκτός από μια απίθανη απαίτηση της τελευταίας στιγμής από την Ουγγαρία, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτείται συνάντηση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγοντας έτσι τη χρονοβόρα διαδικασία μίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, λένε οι New York Times.
Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει πιο γρήγορα το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, το οποίο θα επηρεαστεί σε μερικούς μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μπλοκ της ΕΕ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, η οποία είχε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να εφαρμοστεί πλήρως.
Η θέση της Γερμανίας ήταν κρίσιμη για την οριστικοποίηση του νέου μέτρου, καθώς το Βερολίνο, εισήγαγε περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της χώρας από τη Ρωσία την εποχή της εισβολής στην Ουκρανία. 

Η Γερμανία είπε «ναι» σε embargo της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο - Υπό τον όρο να είναι σταδιακό

H Γερμανία είναι πλέον έτοιμη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, ανοίγοντας το δρόμο για ένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.
Το Βερολίνο ήταν ένας από τα κύρια εμπόδια στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ε.Ε.
Ωστόσο, την Τετάρτη, Γερμανοί εκπρόσωποι στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ήραν την αντίρρηση της χώρας σε ένα πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο, υπό τον όρο ότι το Βερολίνο θα έχει επαρκή χρόνο για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.
Η γερμανική στροφή αυξάνει την πιθανότητα οι χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την απόφαση να είναι πιθανό να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, λένε διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Ωστόσο, το πόσο γρήγορα θα τερματίσει το μπλοκ τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, και εάν χρησιμοποιεί επίσης μέτρα όπως ανώτατα όρια τιμών ή δασμούς, είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης