Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Στάσιμο το ΑΕΠ το α' τρίμηνο 2022, χειρότερα των εκτιμήσεων

Γαλλία: Στάσιμο το ΑΕΠ το α' τρίμηνο 2022, χειρότερα των εκτιμήσεων
Ανεκόπη απότομα η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας το πρώτο τρίμηνο 2022

Ανεκόπη απότομα η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας το πρώτο τρίμηνο 2022, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν, με φόντο την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης υπηρεσίας στατιστικών INSEE την Παρασκευή.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αμετάβλητο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για τον Ιανουάριο-Μάρτιο, σημειώνοντας απότομη επιβράδυνση από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,8%, η οποία αναθεωρήθηκε από 0,7% προηγουμένως.
Ενώ αναμενόταν επιβράδυνση, η μέτρηση ήταν χειρότερη από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,3% σε δημοσκόπηση του Reuters σε 24 οικονομολόγους, των οποίων οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 0,6% έως -0,1%.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών, ο παραδοσιακός μοχλός της γαλλικής ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 1,3% το τρίμηνο, εν μέσω μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει ένα πακέτο μέτρων 25 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία της φθίνουσας αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το κόστος ζωής να είναι ένα σημαντικό θέμα στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αυτόν τον μήνα, τις οποίες κέρδισε την Κυριακή ο νυν πρόεδρος Emmanuel Macron.
Η έκθεση του INSEE για το ΑΕΠ ανέφερε ότι η εγχώρια ζήτηση αφαίρεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, ενώ η ανασυγκρότηση του επιχειρηματικού αποθέματος πρόσθεσε 0,4 μονάδες και το εξωτερικό εμπόριο πρόσθεσε άλλες 0,1 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης