Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρίνεται η ΕΕ για τις κυρώσεις – Η Πολωνία αγοράζει ρωσικό αέριο από την Γερμανία που εξετάζει embargo στο πετρέλαιο αλλά... πληρώνει σε ρούβλια

Υποκρίνεται η ΕΕ για τις κυρώσεις – Η Πολωνία αγοράζει ρωσικό αέριο από την Γερμανία που εξετάζει embargo στο πετρέλαιο αλλά... πληρώνει σε ρούβλια
Η Πολωνία αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Γερμανίας... η οποία Γερμανία αποδέχθηκε να πληρώνει σε ρούβλια...

Τελικά δεν μπορεί να υπάρξει απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμη και εάν αναφέρεται ως σχεδιασμός, ακόμη και εχθρικές χώρες προς την Ρωσία, όπως η Πολωνία αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο από την Γερμανία…
Την ίδια στιγμή τα έσοδα της Ρωσίας εκτινάσσονται καθώς οι ροές ενεργειακών προϊόντων συνεχίζονται προς την Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ ενώ η Γερμανία δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο… σχεδιάζει να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο…
Από την μια θα αγοράζει φυσικό αέριο και από την άλλη θα θέσει σε καθεστώς εμπάργκο το πετρέλαιο η Γερμανία… ομολογουμένως πολύ αντιφατική στρατηγική…

Η Πολωνία αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Γερμανίας

Η Πολωνία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αέριο, παρά τις δηλώσεις ότι δεν θα το πράξει, μετά την αναστολή των απευθείας παραδόσεων από τη Ρωσία λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια.
Το ρωσικό φυσικό αέριο καταλήγει στην Πολωνία αντίστροφα από τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe, ανέφερε εκπρόσωπος της Gazprom.

«Η Πολωνία αρνήθηκε να πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία βάσει της νέας παραγγελίας, σε ρούβλια. Ανακοινώθηκε επίσημα ότι το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι απαραίτητο και η Πολωνία μπορεί να διακόψει οριστικά τις εισαγωγές.
Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει.
Μετά την αναστολή των άμεσων προμηθειών, η Πολωνία αγοράζει ρωσικό αέριο από την Γερμανία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Ευρώπη»,
Ο όγκος του φυσικού αερίου που παραδίδεται είναι περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης με την Gazprom.

Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού από τη Γερμανία στην Πολωνία έχει αυξηθεί στα 1,28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ώρα.
Στις 27 Απριλίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και την πολωνική PGNiG λόγω μη έγκαιρης πληρωμής σε ρούβλια.

Στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Putin έδωσε εντολή να μεταφερθούν σε ρούβλια οι πληρωμές για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες.
Είχε αναφέρει ότι η Ρωσία θα αρνηθεί να δεχθεί πληρωμές στο πλαίσιο τέτοιων συμβάσεων σε νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων δολαρίων και ευρώ από μη φιλικές χώρες.
Στις 26 Απριλίου, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ειδοποίησε στις εταιρίες που διαχειρίζονται το φυσικό αέριο της Πολωνίας και της Βουλγαρίας ότι θα τερματίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τις 27 Απριλίου λόγω της άρνησής τους να διακανονίζουν τις συναλλαγές σε ρωσικά ρούβλια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το 2021, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία αυξήθηκαν κατά 9,4% στα 10,58 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι παραδόσεις στη Βουλγαρία διπλασιάστηκαν το 2021 - έως και 3,15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Διπλασιάζονται τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο παρά τις δυτικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις της Δύσης απομονώνουν τη Ρωσία και μειώνουν τον ενεργειακό εφοδιασμό στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.
Όμως αυτό έχει ένα κόστος την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
Παρόλο που οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας μειώνονται, οι υψηλότερες τιμές επέτρεψαν στις κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας να διπλασιάσουν τα έσοδα, σταθεροποιώντας έτσι το ρούβλι και επιτρέποντας τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής μηχανής του Προέδρου Putin.

Σύμφωνα με τον Guardian και με βάση την νέα έκθεση για τις ναυτιλιακές κινήσεις του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), η Ρωσία έχει εισπράξει 62 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη που πλήττεται από την ενέργεια ανήλθαν συνολικά σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, έναντι 140 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2021.

Τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα έδειξαν ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 30% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου, σε σύγκριση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν από την εισβολή.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών βοήθησε να μετριαστεί το πλήγμα των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία.
Ουσιαστικά η Ρωσία εξάγει λιγότερο πετρέλαιο αλλά εισπράττει περισσότερα λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγίδα της Ρωσίας

«Η Ρωσία έχει εγκλωβίσει την Ευρώπη σε μια παγίδα όπου οι περαιτέρω περιορισμοί και κυρώσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές.
Όσο αυξάνονται οι κυρώσεις τόσο θα αυξάνεται και η τιμή του πετρελαίου οπότε η Ρωσία θα είναι κερδισμένη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου, το 46% του άνθρακα και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία — και δεν υπάρχουν γρήγορα και εύκολα υποκατάστατα εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών ενεργειακών προϊόντων τους τελευταίους δύο μήνες.
Γερμανικές επιχειρήσεις και συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.

Η Γερμανία εξετάζει να επιβάλλει embargo στο ρωσικό πετρέλαιο... αλλά αποδέχεται να πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο 

Αφού επίμονα η Γερμανία τασσόταν κατά οποιαδήποτε επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο η Γερμανία είναι τώρα έτοιμη να επιβάλλει embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Είναι μια άλλη μεγάλη αλλαγή στάσης της Γερμανίας που συμβαίνει παράλληλα με την απόφαση αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
Η Wall Street Journal επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Γερμανία που υποστηρίζουν ότι «η Γερμανία είναι πλέον έτοιμη να διακόψει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου».

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να «ανοίγει τον δρόμο» για μια ευρύτερη απαγόρευση από την ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δεδομένου ότι η αντίσταση της Γερμανίας ήταν το κύριο εμπόδιο για την επιβολή εμπάργκο.
Το εμπάργκο θεωρείται πλέον «επικείμενο», αλλά παραμένει ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία στόχος ή τουλάχιστον δεν έχει αποκαλυφθεί δημόσια.

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Λόγω των κυρώσεων τόσο οι τιμές του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα.
Η Γερμανία φαίνεται να έχει άρει την ένστασή της βάσει προηγούμενων διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή σταδιακού εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, παρόμοια με τη σταδιακή προσέγγιση σχετικά με την απαγόρευση του άνθρακα.
Επιπλέον, άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία αναφέρει ότι μπορεί να προμηθεύσει ένα γερμανικό διυλιστήριο το οποίο ανήκει στη Rosneft.
«Σε περίπτωση που η Rosneft αρνηθεί να επεξεργαστεί πετρέλαιο από άλλες χώρες, η Γερμανία θα μπορούσε να θέσει το διυλιστήριο υπό κρατική διαχείριση βάσει νόμων που προστατεύουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία».
Αλλά ο ελέφαντας στο δωμάτιο… είναι ότι ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξαρτώνται σχεδόν 100% από το ρωσικό πετρέλαιο ή πολλές από αυτές πλησιάζουν το όριο της πλήρους εξάρτησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του The Hill «τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία τον Νοέμβριο του 2021 εισήγαγαν περίπου επτά φορές περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο».

Η Λιθουανία, για παράδειγμα, λαμβάνει το 83% των εισαγωγών πετρελαίου της από τη Ρωσία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (80%), τη Σλοβακία (74%), την Πολωνία (58%), την Ουγγαρία (43%) και την Εσθονία (34%).
Ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 30%, ενώ η Νορβηγία (25%), το Βέλγιο (23%), η Τουρκία (21%), η Δανία (15%) και η Ισπανία (11%).

Δηλώσεις εντυπώσεων της Γερμανίας 

Ωστόσο η Γερμανία έχει ήδη αποδεχθεί την απαίτηση του Προέδρου Putin της Ρωσίας να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια. .
Όπως ανέφεραν οι Times, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας έχει αναφέρει ότι οι ανταλλαγές ευρώ σε ρούβλια έλαβαν το νόμιμο πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήταν συμβατές με κυρώσεις και υπάρχουσες συμβάσεις με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.
Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι η γερμανική εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό δεν ταιριάζουν με το αφήγημα του ενιαίου συνασπισμού κατά του Putin.
p1_1.png

gas-europa-rusia.jpg
Infographic-Ukrainian-gas.jpg

Focus-Germany-The-Nord-Stream-2-headache-1140x576_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης