Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση Sanchez πέρασε πακέτο φορολογικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ισπανία: Η κυβέρνηση Sanchez πέρασε πακέτο φορολογικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Το πακέτο περιλαμβάνει επιδοτήσεις καυσίμων, αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος και παράταση των μειώσεων φόρων για την ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez κατάφερε σήμερα να περάσει από το Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων κατά του πληθωρισμού, παρά την αρνητική ψήφο των Καταλανών αυτονομιστών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φερόμενη κατασκοπία σε βάρος ορισμένων μελών τους.
Η απόφαση την τελευταία στιγμή του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος EH Bildu να ψηφίσει τα μέτρα επέτρεψε να αντισταθμιστεί η αρνητική ψήφος του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος ERC, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν ανέλαβε την ευθύνη για την κατασκοπία στην υπόθεση Pegasus» προκειμένου να αιτιολογήσει τη στάση του.
Η ERC είναι ένας συνηθισμένος σύμμαχος στο Κοινοβούλιο της κυβέρνησης μειοψηφίας του σοσιαλιστή Πέδρο Sanchez.
Φοβούμενος ότι τα μέτρα μπορεί να απορρίπτονταν, ο Sanchez ανέβαλε επ΄αόριστον τις επισκέψεις του στη Μολδαβία και την Πολωνία προκειμένου να μείνει στη Μαδρίτη όπου παρέστη στην ψηφοφορία.
Αυτή η δέσμη μέτρων, που εγκρίθηκε με πολύ ισχνή πλειοψηφία (176 ψήφοι υπέρ, 172 κατά, μία αποχή), περιλαμβάνει επιδοτήσεις καυσίμων, αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος και την παράταση των μειώσεων φόρων για την ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε ισχύ από την 1η Απριλίου, έπρεπε να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο διαφορετικά κινδύνευε να μείνει νεκρό γράμμα.
Οι βουλευτές μπορούν ωστόσο να τον τροποποιήσουν αν επιθυμούν.

Τι σκάνδαλο κατασκοπίας

Σκάνδαλο φερόμενης κατασκοπίας ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση έκθεσης του καναδικού οργανισμού Citizen Lab σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 60 Καταλανοί αυτονομιστές, μεταξύ των οποίων στελέχη του κινήματος, είχαν αποτελέσει αντικείμενο κατασκοπίας την περίοδο 2017-2020 με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus.
Όταν εγκατασταθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο, το Pegasus επιτρέπει την πρόσβαση σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, σε δεδομένα ή την ενεργοποίηση εξ αποστάσεως της συσκευής με σκοπό τη λήψη ήχου ή εικόνας.
Οι αυτονομιστές κατηγορούν τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από την κατασκοπία, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε.
Αναφερόμενος χθες, 27/4, για πρώτη φορά στο θέμα αυτό, ο Sanchez υποσχέθηκε να «λογοδοτήσει» υπεραμυνόμενος των ενεργειών των υπηρεσιών πληροφοριών που δρουν πάντοτε, όπως είπε, «ακριβώς και αυστηρά» στο πλαίσιο του νόμου.
Η Καταλονία είναι το θέατρο εδώ και πολλά χρόνια μιας πολιτικής κρίσης ανάμεσα στους αυτονομιστές που ελέγχουν την περιφερειακή κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, και την κεντρική κυβέρνηση.
Τον Οκτώβριο του 2017, οι αυτονομιστές διοργάνωσαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη και κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Οι εντάσεις μειώθηκαν σημαντικά αφότου το 2020 επαναλήφθηκε ο διάλογος ανάμεσα στους αυτονομιστές και την κυβέρνηση του Pedro Sanchez ο οποίος έδωσε χάρη πέρυσι σε εννέα αυτονομιστές στο όνομα της «συμφιλίωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης