Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη πτώση στον Nasdaq από το 2008 – Πού θα πιάσουν «πάτο» οι MANTA της Big Tech;

Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη πτώση στον Nasdaq από το 2008 – Πού θα πιάσουν «πάτο» οι MANTA της Big Tech;
Οι ΜΑΝΤΑ είναι οι πέντε μεγάλες δυνάμεις της Big Tech και του Nasdaq (Microsoft, Amazon, Nvidia, Tesla και Apple)
Σχετικά Άρθρα

Ο Απρίλιος ήταν μέχρι στιγμής ο χειρότερος  μήνας  για τον Nasdaq από το 2008, έτος κατά το οποίο η Wall Street βρέθηκε στη δίνη της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι βαραίνει τις μετοχές της Big Tech και τις πάει στον πάτο.
Εκτός από τις κεφαλαιακές ροές, τις μακροοικονομικές τάσεις, τη μείωση της διάθεσης για ρίσκο και τη δραστηριότητα όσων έχουν εσωτερική πληροφόρηση, που από πολύ καιρό προειδοποιούσαν για την τρέχουσα αδυναμία στις τιμές των μετοχών, υπάρχουν δύο μεγάλες πτωτικές δυνάμεις.
Στις αρχές Απριλίου, οι πέντε μεγαλύτερες δυνάμεις του Nasdaq (Microsoft, Amazon, Nvidia, Tesla και Apple, γνωστές και ως MANTA) διαπραγματεύονταν περίπου 55 φορές τις συνολικές ελεύθερες ταμειακές τους ροές. Επομένως η πτώση των μετοχών δεν είναι καθόλου παράλογη αν ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών έγινε πρόσφατα αρνητική. Με δυο λόγια, δεν είναι βιώσιμη πλέον η τρέχουσα αποτίμηση των MANTA που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.
2022-04-28_05-16-33.jpg


Φυσικά, αυτή είναι μονο η μισή ιστορία.
Η άλλη μισή έχει να κάνει με τον  ισολογισμό της Fed με τον οποίο συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό οι αποτιμήσεις των μετοχών της Big Tech στον Nasdaq.
Γνωρίζουμε ότι η εκτύπωση χρήματος στηρίζει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και, όταν φτάσει σε ακραίο σημείο, ανάβει τα ζωικά πνεύματα μέσα στους επενδυτές και τρέφει την κερδοσκοπική μανία.
Αυτή είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο και η κεντρική τράπεζα.
Το πρόβλημα για τη Big Tech είναι ότι η άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλά 40 ετών, σημαίνει ότι η Fed πρέπει να πάψει να τυπώνει χρήμα για να χαλιναγωγήσει τις αυξήσεις τιμών, όχι μόνο στην πραγματική οικονομία (όπου τα εργαλεία της είναι λιγότερο αποτελεσματικά) αλλά και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων (όπου τα εργαλεία της είναι πολύ πιο αποτελεσματικά).

2022-04-28_05-16-51.jpg

Η πτωτική τάση των ελεύθερων ταμειακών ροών και της φθίνουσας ρευστότητας υποδηλώνει ότι οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών της Big Tech μπορεί να αντιστραφούν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το πόσο και για πόσο καιρό θα  μειώνονται οι ελεύθερες ταμειακές ροές και με το πόσο και για πόσο καιρό η Fed θα αποστραγγίζει από τις αγορές πλεονάζουσα ρευστότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της πανδημίας και των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την στήριξη της οικονομίας, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι  υπήρξε σημαντική στήριξη της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες Big Tech για ένα διάστημα αλλά στο εξής θα δούμε ένα κενό ζήτησης που θα είναι μαζί μας για μεγάλο  χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, επειδή ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Fed, μπορεί να αποδειχτεί πολύ δύσκολο για την κεντρική τράπεζα να εγκαταλείψει τη πολιτική νομισματικής σύσφιξης ακόμη κι αν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει την πτώση της.
Εάν αυτές οι ανησυχίες αποδειχθούν έγκυρες, η υποχώρηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και της ρευστότητας μπορεί να είναι πιο σημαντική από ό,τι συνήθισαν να αντέχουν οι επενδυτές της μακράς ανοδικής αγοράς.
Και, ως εκ τούτου, η αναστροφή των υπερβολικά υψηλών αποτιμήσεων των MANTA, δηλαδή των 5 μεγάλων της Big Tech μπορεί να έχει μόλις αρχίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης