Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι σύρουν τη Μολδαβία στον ουκρανικό πόλεμο; - Τι επιδιώκουν Κίεβο, ΗΠΑ

Ποιοι σύρουν τη Μολδαβία στον ουκρανικό πόλεμο; - Τι επιδιώκουν Κίεβο, ΗΠΑ
Ουκρανία και ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο «δυτικό μέτωπο», αυτή τη φορά σε βάρος της Ρωσίας

Όπως ο Stalin πίεζε τους Roosevelt και Churchill για το άνοιγμα του δυτικού μετώπου ώστε να αποδυναμωθούν οι γερμανικές στρατιές στο ανατολικό μέτωπο έτσι και οι Ουκρανοί, μαζί με τις ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο «δυτικό μέτωπο», αυτή τη φορά σε βάρος της Ρωσίας.
Αρχικά προσπάθησαν να εμπλέξουν την Γεωργία, οι σχέσεις της οποίας με την Μόσχα είναι στο «μηδέν».
Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Saakashvili, ο οποίος ευθύνεται με τον πόλεμο των πέντε ημερών το 2008 και την ταπείνωση της Γεωργίας (η σύγκρουση είχε ως επίκεντρο τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας, που στη συνέχεια αυτοανακηρύχτηκαν ανεξάρτητες δημοκρατίες) από την φυλακή που βρίσκεται κάλεσε την κυβέρνηση της Γεωργίας να κηρύξει πόλεμο στη Ρωσία για να βοηθηθεί η Ουκρανία…
Η νυν κυβέρνηση της Γεωργίας όμως αντέδρασε και ξεκάθαρα απέρριψε κάθε ιδέα κήρυξης πολέμου κατά της Ρωσίας.

Γιατί μπήκε στο στόχαστρο η Μολδαβία

Έτσι, σε πρώτο πλάνο πέρασε η Μολδαβία η οποία επίσης αντιμετωπίζει αποσχιστικά προβλήματα και όχι μόνον…
Η Υπερδνειστερία ελέγχεται πλήρως από τη Μόσχα, ενώ ο μισός πληθυσμός της Μολδαβίας τάσσεται υπέρ της Ρωσίας και όχι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Αξιοσημείωτο ότι μια αυτόνομη περιοχή στη Νότια Μολδαβία, η Γκαγκαουζία, με μουσουλμανικό πληθυσμό τουρκικής καταγωγής (από τους Σελτζούκους) είναι αναφανδόν υπέρ της Μόσχας.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστούν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες με εκτόξευση όπλων κατά των υπηρεσιών ασφαλείας στην Υπερδνειστερία και κατά άλλων στόχων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να αποτελούν προβοκατόρικες πράξεις Ουκρανών μυστικών υπηρεσιών και υπερεθνικιστών με στόχο να προκληθεί αναταραχή και να πεισθεί η ηγεσία της Μολδαβίας να καλέσει είτε το ΝΑΤΟ είτε την Ουκρανία να εισβάλουν…

Πρόθυμοι οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί αμέσως εμφανίστηκαν πρόθυμοι…
Ο Arestovych, ο γνωστός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ήταν ξεκάθαρος μιλώντας σε εκπομπή που μεταδόθηκε μέσω του YouTube: Είναι έδαφος της Μολδαβίας (σ.σ. η Υπερδνειστερία), αν μας το ζητούσε η κυβέρνηση της (σ.σ. να εισβάλουμε)… θα τα καταφέρναμε.
Αν και η Πρόεδρος της Μολδαβίας Sandu εμφανίστηκε συγκρατημένη και απέρριψε τέτοιους είδους κινήσεις το σήριαλ συνεχίστηκε.
Ο μεν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg έσπευσε να δηλώσει ότι εάν χρειαστεί θα αυξηθεί η «βοήθεια σε Γεωργία και Μολδαβία», άλλοι δε «κύκλοι» επανέφεραν το σενάριο της ένωσης της χώρας με την Ρουμανία.

Όχι σε ένωση με τη Ρουμανία

Και πάλι όμως η Sandu έσπευσε να το απορρίψει: «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υποστήριξη του λαού. Όταν ο κόσμος πει ότι το θέλει, θα γίνει. Μέχρι στιγμής, ο κόσμος δεν το θέλει αυτό ή δεν υπάρχει κρίσιμη μάζα ανθρώπων που να υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο», δήλωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Jurnal TV, απαντώντας στο ερώτημα πότε μπορεί να γίνει η ένωση των δύο χωρών…
Ορισμένοι θεωρούν ότι η αναταραχή στην Υπερδνειστερία και στην Μολδαβία ίσως συμφέρει την Μόσχα καθώς οι Ουκρανοί δεσμεύουν δυο ταξιαρχίες στα σύνορα.
Ωστόσο στην πραγματικότητα τα οφέλη εξανεμίζονται σε περίπτωση εισβολής των Ουκρανών στην Υπερδνειστερία…

Ανδρέας Πετσίνης
a.petsinis@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης