Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρυσός: Πτώση 0,8%, στα 1.888,70 δολάρια η ουγγιά

Χρυσός: Πτώση 0,8%, στα 1.888,70 δολάρια η ουγγιά
Εν όψει των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης που έχει προαναγγείλει η Fed ο χρυσός έχει χάσει την ελκυστικότητά του για τους επενδυτές

Πτωτικά κινείται ο χρυσός, πρωτίστως λόγω του ανόδου του δολαρίου και κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν κατόρθωσε να αντλήσει στηρίξεις ούτε καν από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, η οποία κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, και οδηγεί σε νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Την άνοδο του δολαρίου τροφοδοτούν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, με αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.
Η αδυναμία του χρυσού να κρατήσει το επίπεδο 1.900 δολαρίων «ακόμα και εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας που παρέχει έναν ισχυρό λόγο προσφυγής στο απόλυτο ασφαλές λιμάνι, καταδεικνύει πόσο καταλυτικός οδηγός για τις αγορές είναι η δράση της Fed», αναφέρει ο Rupert Rowling, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money, σε έκθεσή του.
«Με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να θεωρούνται σίγουρες για τον Μάιο και τον Ιούνιο και πολύ πιθανόν και τον Ιούλιο, το γεγονός ότι ο χρυσός δεν προσφέρει απόδοση τον έχει καταστήσει μη ελκυστικό για τους επενδυτές», σημειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο Ιουνίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 15,40 δολάρια ή 0,8% και έκλεισε στα 1.888,70 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 25 Φεβρουαρίου για το πολύτιμο μέταλλο.
Αντίστοιχα, πτώση σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου να υποχωρεί κατά 8 σεντς ή 0,3% και να κλείνει στα 23,46 δολάρια η ουγγιά.
Από τα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 0,2% και έκλεισε στα 4,475 δολάρια η λίβρα, το παλλάδιο Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 2.195,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιουλίου έκλεισε στα 910,40 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης