Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνελήφθησαν για απάτη ο ιδρυτής Bill Hwang και ο πρώην CFO της Archegos Patrick Halligan

tags :
Συνελήφθησαν για απάτη ο ιδρυτής Bill Hwang και ο πρώην CFO της Archegos Patrick Halligan
Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, διόγκωσαν τεχνητά το χαρτοφυλάκιο της Archegos από 1,5 δισ. δολάρια στα 35 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, ανέφερε σε δήλωσή του ο εισαγγελέας του Μανχάταν

Αντιμέτωποι με τις δικαστικές αρχές αναμένεται να βρεθούν, με την κατηγορία της απάτης, ο ιδρυτής της Archegos Capital Management Bill Hwang και ο πρώην CFO της εταιρείας Patrick Halligan, στην τελευταία εξέλιξη της θεαματικής κατάρρευσης του family office που λίγο έλλειψε να προκαλέσει κατάρρευση το 2021 στη Wall Street, ζημιώνοντας με δισεκατομμύρια δολάρια τράπεζες όπως η Credit Suisse, Nomura κ.λπ.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι Hwang και Halligan χρησιμοποίησαν το fund Archegos ως όργανο απάτης και χειραγώγησης της αγοράς", επιφέροντας ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες, επενδυτές χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και στους υπαλλήλους της.
Οι δύο άντρες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνολικά 11 εγκληματικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν συνωμοσία για εκβιασμό, χειραγώγησης της αγοράς, απάτης μέσω εμβασμάτων και απάτης επί τίτλων.
Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, διόγκωσαν τεχνητά το χαρτοφυλάκιο της Archegos από 1,5 δισ. δολάρια στα 35 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, ανέφερε σε δήλωσή του ο εισαγγελέας του Μανχάταν,.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι συνολικές θέσεις της Archegos στην αγορά έφτασαν κάποια στιγμή στα 160 δισ. δολάρια μέσω χειραγώγησης συναλλαγών και κρύβοντας το πραγματικό μέγεθος.
Οι τοποθετήσεις φούσκωσαν με τη χρήση μόχλευσης και παράγωγων που δεν απαιτούσαν δημόσια ενημέρωση λόγω του ότι η Archegos ήταν family office.
Όταν η αγορά σόρταρε τις θέσεις αυτές τον Μάρτιο του 2021, ο Hwang ζήτησε από τους traders του Archegos να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές επιχειρώντας να στηρίξουν την τιμή των assets, σύμφωνα με τις κατηγορίες.
Το οικογενειακό γραφείο του Hwang κατέρρευσε μετά τις απώλειες ορισμένων μετοχών του χαρτοφυλακίου, που πυροδότησαν margin calls και εξαΰλωσαν συνολικά τις θέσεις του Archegos.
Παράλληλα, τράπεζες έχασαν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, κάτι που οδήγησε σε αποχωρήσεις αρκετών ανώτερων στελεχών και έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούνται οι κίνδυνοι από hedge funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης