Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman (Νόμπελ Οικονομίας): Αν ήταν πρόεδρος ο Trump, θα είχε δικαιωθεί το στοίχημα του Putin για το εμπόριο - Η ψευδαίσθηση της Δύσης

Krugman (Νόμπελ Οικονομίας): Αν ήταν πρόεδρος ο Trump, θα είχε δικαιωθεί το στοίχημα του Putin για το εμπόριο - Η ψευδαίσθηση της Δύσης
Krugman: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ότι η Δύση πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα όχι απλώς για να κρατήσει τον Putin μακριά, αλλά για να καταγάγει μια ξεκάθαρη νίκη
Σχετικά Άρθρα

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον Vladimir Putin αλλά και την εξάρτηση της Δύσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τοποθετήθηκε με σχετικό άρθρο του ο οικονομολόγος Paul Krugman.
Στο κείμενο του, ο γνωστός νομπελίστας αναφέρθηκε στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με τον Kurgman είδε την εξάρτηση της Ευρώπης, και ειδικότερα της Γερμανίας, από το ρωσικό φυσικό αέριο ακριβώς όπως οι ιδιοκτήτες σκλάβων έβλεπαν την εξάρτηση της Βρετανίας από το... βαμβάκι το 1861: σαν μια μορφή δηλαδή οικονομικής εξάρτησης.
Αυτό, καθώς στην πράξη η Γερμανία έδειξε άτολμη να κάνει οικονομικές θυσίες για χάρη της Ουκρανίας στον πόλεμο, γράφει ο Krugman.
Ακόμη και όταν Βρετανία και ΗΠΑ έσπευσαν να παράσχουν αντιαρματικούς πυραύλους στο Κίεβο, η Γερμανία πρόσφερε… 5.000 κράνη.
Επίσης, αν ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump, θα είχε δικαιωθεί το στοίχημα του Putin ότι το διεθνές εμπόριο θα ήταν μέσο καταναγκασμού και όχι ειρήνης, συνεχίζει ο οικονομολόγος, θέτοντας ευρύτερα το ζήτημα της σχέσης μεταξύ παγκοσμιοποίησης και πολέμου.

Η ψευδαίσθηση της Δύσης... καταρρέει 

Μακροχρόνια πεποίθηση των δυτικών ελίτ ήταν ότι το εμπόριο είναι αγαθό της ειρήνης.
Από τον καιρό του Ρούσβελτ ήταν μέρος του πολιτικού σχεδίου η πεποίθηση ότι οι χαμηλότεροι δασμοί και η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου θα αποτελούσαν θεμέλια ειρήνης.
Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις το εμπόριο να προάγει την ειρήνη και την ελευθερία, αλλά σε άλλες περιπτώσεις αυταρχικοί ηγέτες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξουσία παρά για την ευημερία χτίζουν οικονομικές σχέσεις ελπίζοντας να πάρουν συγχωροχάρτι: για χάρη των συμφερόντων τους, οι δημοκρατίες θα έκαναν τα στραβά μάτια στην κατάχρηση εξουσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον νομπελίστα, εδώ και χρόνια συμπορεύεται με τον Orban της Ουγγαρίας, που έχει κατακρεουργήσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Δεν είναι τυχαίες βέβαια... οι τόσες μεγάλες ευρωπαϊκές, και ιδιαίτερα γερμανικές επενδύσεις στην Ουγγαρία.

Και η Κίνα...

Το μεγάλο ερώτημα βρίσκεται εδώ: Ο Xi Jinping βλέπει την ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία ως λόγο για να αποφύγει τυχοδιωκτικές πολιτικές -όπως η εισβολή στην Ταϊβάν- ή ως λόγο για να εισπράξει μια αδύναμη δυτική απάντηση; Κανείς δεν ξέρει, απαντά ο Krugman.
Λύση δεν είναι η επιστροφή στον προστατευτισμό, εξηγεί ο Krugman, αλλά μάλλον πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το εμπόριο.
Οι χώρες της νομιμότητας, υποστηρίζει, δεν πρέπει να απομακρυνθούν από την υπεράσπιση της ελευθερίας.
Πρέπει να αποδείξουμε στον αυταρχισμό ότι οι στενές οικονομικές σχέσεις δεν φοβίζουν τις δημοκρατίες, ούτε κλονίζουν την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών.
Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ότι η Δύση πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα όχι απλώς για να κρατήσει τον Putin μακριά, αλλά για να καταγάγει μια ξεκάθαρη νίκη.
Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης