Τελευταία Νέα
Διεθνή

Haavisto (ΥΠΕΞ Φινλανδίας): H Φινλανδία και η Σουηδία θα αποφασίσουν μαζί αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ

Haavisto (ΥΠΕΞ Φινλανδίας): H Φινλανδία και η Σουηδία θα αποφασίσουν μαζί αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ
Δεν θα γίνεται πλέον λόγος για μια Βαλτική χωρίς πυρηνικά εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έχει προειδοποιήσει η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Η Φινλανδία και η Σουηδία μπορεί να αποφασίσουν μαζί αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto.
Η δήλωση αυτή γίνεται καθώς στα μέσα της περασμένης εβδομάδας το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Φιλανδίας πήρε οριστικά την απόφαση υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη λήψη της δημόσια, κι ενώ ακολούθησαν συναντήσεις ανάμεσα σε κορυφαίους Φινλανδούς αξιωματούχους με τους Σουηδούς ομολόγους τους για να ενημερώσουν ο ένας τον άλλο σχετικά με την πρόοδο της συζήτησης που διεξάγεται σχετικά το χρονοδιάγραμμα υποβολής αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ σε κάθε χώρα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε δημοσίευμα των Helsinki Times, η Φινλανδία αναμένεται να υποβάλει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Σουηδία διαφαίνεται ότι θα επιλέξει να περιμένει να πάρει πρώτα τις αποφάσεις της η Φινλανδία, δεδομένου ότι οι χώρες θέλουν να ενεργήσουν με κάποιο βαθμό συντονισμού.
Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα προχωρήσει σε ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη ζώνη της Βαλτικής.
«Έχουμε διατυπώσει όλες μας τις προειδοποιήσεις μας — τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών. Γνωρίζουν, επομένως δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις», σχολίασε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, παραπέμποντας στις σχετικές προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev που πριν λίγες μέρες είχε αναφέρει:
«Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνεται πλέον λόγος για μια Βαλτική χωρίς πυρηνικά εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μια τέτοια εξέλιξη θα υπερδιπλασίαζε το μήκος των χερσαίων συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης