Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξανά... σε προεκλογική περίοδο, η Γαλλία - Ο Macron ορίζει νέο πρωθυπουργό ενόψει βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο

Ξανά... σε προεκλογική περίοδο, η Γαλλία - Ο Macron ορίζει νέο πρωθυπουργό ενόψει βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο
Πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία συμμαχιών ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα προεκλογική περίοδο εισέρχεται η Γαλλία, μετά τη νίκη του Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές.
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος θα δώσει νέες... εξετάσεις στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, οπότε και θα κριθεί εάν θα κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια με αυτοδυναμία ή αν θα υποχρεωθεί σε κάποιου είδους πολιτική συγκατοίκηση, στην οποία άλλωστε κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν όλοι οι πρόεδροι της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που έκαναν δυο θητείες. Στα ηγετικά κλιμάκια του προεδρικού Μεγάρου επικρατεί πάντως αισιοδοξία που βασίζεται στο επιχείρημα πως, όταν οι βουλευτικές εκλογές γίνονται λίγο μετά τις προεδρικές, συνήθως τις κερδίζει το κόμμα του εκλεγμένου προέδρου που κατεβαίνει στην εκλογική μάχη με τον αέρα του νικητή.

Εν αναμονή νέου πρωθυπουργού

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία είναι αναμονή της ανακοίνωσης του νέου πρωθυπουργού και της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινώσει ο Macron, την επόμενη εβδομάδα.
Η ονοματολογία για το νέο πρωθυπουργό έχει ήδη αρχίσει, με τον Macron να έχει προεκλογικά ανακοινώσει πως, όποιος ή οποία κι αν είναι, θα ασχοληθεί πρωτίστως με το περιβαλλοντικό ζήτημα. Ο νέος πρωθυπουργός θα παραμείνει σίγουρα ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Από εκεί και πέρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, με τον Γάλλο πρόεδρο να μην αποκλείει ακόμα και τον Mélenchon για τη θέση του πρωθυπουργού, αν βεβαίως αυτό επιθυμούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι.

Οι διεργασίες στην αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, στους κόλπους της αντιπολίτευσης πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία συμμαχιών που θα επιτρέψουν στην Marine Le Pen και τον Jean-Luc Mélenchon να διεκδικήσουν με βάσιμες ελπίδες κάποιου είδους ρεβάνς, αλλά και στα μικρότερα κόμματα να μην εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας.
Στο χώρο της ακροδεξιάς η επίτευξη συμμαχιών εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματική, με τον Éric Zemmour να κάνει «πρόταση γάμου» στην Le Pen αμφισβητώντας ταυτόχρονα την ικανότητά της να κερδίζει εκλογές και τη Le Pen να γνωρίζει πως, αν ο Zemmour δεν συνεργαστεί μαζί της, ενδέχεται το κόμμα του να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, κάτι που μακροπρόθεσμα την συμφέρει.
Στην αριστερή πλευρά του γαλλικού πολιτικού χάρτη ο Jean-Luc Melanchon διαβουλεύεται με όλους όσοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του χωρίς να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στον χώρο των Οικολόγων, αλλά και των συντετριμμένων Σοσιαλιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης