Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσα στο Μάιο Φιλανδία και Σουηδία υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ - Αυτό οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Μέσα στο Μάιο Φιλανδία και Σουηδία υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ - Αυτό οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας - ΝΑΤΟ
Την περασμένη εβδομάδα το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Φιλανδίας πήρε τις αποφάσεις του υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και εκκρεμεί τώρα η συνεννόηση με τη Σουηδία
Σχετικά Άρθρα

Την περασμένη Πέμπτη, 21/4, ένας ανώτατος αξιωματούχος της Φιλανδίας για τις εξωτερικές υποθέσεις ενημέρωσε τους συμμάχους της χώρας του Σουηδούς ότι η χώρα του έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ εντός των επόμενων εβδομάδων.
Η δήλωσε αυτή έγινε ενώ ελάχιστες μέρες πριν η Σουηδία είχε ανακοινώσει πρώτη ότι ετοιμαζόταν να υποβάλλει αίτηση ένταξης στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και αφότου η Ρωσία είχε εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις ότι αν οι σκανδιναβικές χώρες επιδιώξουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, θα μεταφέρει πυρηνικές συστοιχίες στην περιοχή της Βαλτικής
Το ενδεχόμενο να καταθέσει η Φιλανδία αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητηθεί στο φινλανδικό κοινοβούλιο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Φιλανδίας πήρε πάντως τις αποφάσεις του υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία έχει κάνει αρκετά βήματα προσέγγισης με τη στρατιωτική συμμαχία, ενώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, κορυφαίοι Φιλανδοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Σουηδούς ομολόγους τους για να ενημερώσουν ο ένας τον άλλο σχετικά με την πρόοδο των εθνικών συζητήσεων που αναμένεται να συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε δημοσίευμα των Helsinki Times, «ο Erkki Tuomioja (SDP), αντιπρόεδρος της φιλανδικής επιτροπής, είπε στους Σουηδούς διαμορφωτές πολιτικής ότι η Φινλανδία πιθανότατα θα υποβάλει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου ότι η κίνηση υποστηρίζεται από μια ισχυρή πλειοψηφία» τόσο του κοινού όσο και των βουλευτών.
«Το δηλώνω αυτό ανεξάρτητα από το αν προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλό ή κακό», πρόσθεσε ο ίδιος  μιλώντας στην εφημερίδα της Στοκχόλμης.
Η Σουηδία έχει επίσης ανακοινώσει ότι σκέφτεται να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, φαίνεται όμως ότι θα επιλέξει να περιμένει να πάρει πρώτα τις αποφάσεις της η Φινλανδία, δεδομένου ότι οι χώρες φαίνεται να ενεργούν σε κάποιο βαθμό συντονισμού για το θέμα.
Για το λόγο αυτό, όπως γράφουν οι Helsinki Times, «ο ίδιος ο Tuomioja είπε ότι η λευκή βίβλος που δημοσίευσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ορίζει έναν σαφή δρόμο προς την ένταξη, προσθέτοντας ότι θα ήταν σημαντικό η διαδικασία να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στη Φινλανδία και τη Σουηδία».
«Θα ήταν πολύ επιβλαβές και για τους δύο αν ο ένας ήταν και ο άλλος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ», σχολίασε από την πλευρά του ο φιλανδός βουλευτής Halla-aho.
Την ίδια μέρα που συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Στοκχόλμη, η Ρωσία επανέλαβε τις απειλές για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη ζώνη της Βαλτικής αν οι δύο χώρος προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ.
«Υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες τραβούν τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις δομές τους. Για ένα διάστημα υπήρξαν διάφορα υβριδικά μέτρα, υπό τη μορφή κοινών ασκήσεων ή εκπαιδευτικών συνεδρίων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Έχουμε διατυπώσει όλες μας τις προειδοποιήσεις μας — τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών. Γνωρίζουν, επομένως δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Ενημερώθηκαν για τα πάντα, για το πού η ένταξή τους θα οδηγήσει», πρόσθεσε δυσοίωνα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες.
Την περασμένη εβδομάδα, το Sky News παρέπεμψε στις προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev που πριν λίγες μέρες είχε αναφέρει:
«Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνεται πλέον λόγος για μια Βαλτική χωρίς πυρηνικά εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μια τέτοια εξέλιξη θα υπερδιπλασίαζε το μήκος των χερσαίων συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία».
Ξεκάθαρα λοιπόν όλα αυτά σημαίνουν κλιμάκωση της λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης