Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ισχυρή ακροδεξιά - Τα παλαιά κόμματα ισχυρότερα των νεότερων

Ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ισχυρή ακροδεξιά - Τα παλαιά κόμματα ισχυρότερα των νεότερων

Η ακροδεξιά είναι ισχυρή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα στις τελευταίες εκλογές έχει γίνει κυρίαρχη

Σχετικά Άρθρα

Η Marine Le Pen, που εκπροσωπεί το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της γαλλικής ακροδεξιάς, έχασε για δεύτερη φορά από τον θεωρούμενο ως κεντρώο Emmanuel Macron στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Όμως πραγματοποίησε ένα άλμα σε ό,τι αφορά την εκλογική δύναμη της, καθώς από το 34% των ψήφων που είχε πάρει στις εκλογές του 2017, στις προεδρικές εκλογές του 2022 πήρε το 42%
Το ενδιαφέρον πάντως είναι είναι ότι όπως δείχνει η Katharina Buchholz του Statista στο παρακάτω infographic, η ακροδεξιά είναι ισχυρή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα στις τελευταίες εκλογές έχει γίνει κυρίαρχη σε ορισμένες

20094.jpeg
.
Από τις δέκα χώρες που επιλέχθηκαν σε αυτό το γράφημα, τη μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη έχει η ακροδεξιά της Ουγγαρίας όπου το Fidesz πήρε το 54,1% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που έγιναν το 2022. 
Ακολουθεί η ακροδεξιά της Πολωνίας όπου το Law and Justice (PiS) είχε πάρει τις τελευταίες προεδρικές εκλογές που έγιναν το 2020 με το 43,5% των ψήφων.
Με την εξαίρεση ορισμένων χωρών της Δυτικής Ευρώπης, τα δύο αυτά κόμματα καθώς, μαζί με το κόμμα της Marine le Pen αποτελούν κόμματα πολύ παλαιότερα από το πρόσφατο κύμα ευρείας ανάπτυξης ισχυρών ακροδεξιών τάσεων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Κι ενώ υπάρχουν άλλα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να αμφισβητήσουν το στάτους κβο στην πολιτική σκηνή, το Fidesz και το PiS είναι παραδοσιακά κόμματα που «μετονομάστηκαν» και άλλαξαν λίγο την ατζέντα τους επί το λαϊκότερον, γεγονός που έχει ανοίξει συζητήσεις σχετικά με το αν αυτά τα κόμματα εκπροσωπούν τελικά την ακροδεξιά ή μπορούν να θωρηθούν φορείς λαϊκισμού, καθώς προηγούνται της πιο πρόσφατης αναζωπύρωση αυτού του κινήματος στην Ευρώπη.
Το ίδιο ισχύει και για το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1971, και το οποίο στις τελευταίες εκλογές του 2019 έλαβε περισσότερο από το 25% των ψήφων, ποσοστό που το κατέστησε το μεγαλύτερο κόμμα της Ελβετίας.
Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), που ιδρύθηκε το 1956, έλαβε το 16,2% στις εκλογές του 2019 αλλά λόγω ενός σκανδάλου, κατέληξε τελικά στην αντιπολίτευση αφού κυβερνούσε σε συνασπισμό με το συντηρητικό ÖPV από το 2017.
Τα νεότερα κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς πάντως στην πραγματικότητα δεν τα πήγαν τόσο καλά τα τελευταία χρόνια.
Στη Γερμανία, το Alternative for Germany (AfD) - που ιδρύθηκε το 2013 – συγκέντρωσε μόνο το 10% των ψήφων στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2021.
Το ισπανικό Vox – που ιδρύθηκε λιγότερα από 10 χρόνια πριν - έφτασε το 15% των ψήφων στις εκλογές του 2019.
Τέλος στη Μεγάλη Βρετανία, το κόμμα του Brexit - που τώρα ονομάζεται Reform UK – πήρε μόνο το πολύ πενιχρό 2% στις εκλογές του 2019 και άλλο ένα 2% είχε προσελκύσει το διαβόητο UKIP, που ηγήθηκε του Brexit αλλά πλέον έχει περιέλθει στην αφάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης