Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Macron - Οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2022 και η ενίσχυση της Le Pen

Γαλλία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Macron - Οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2022 και η ενίσχυση της Le Pen
Eνόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ο Macron θα έχει μία ισχυρή αντιπολίτευση απέναντί του
Σχετικά Άρθρα

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας πέτυχε ο Emmanuel Macron επικρατώντας της Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 24/4/2022, με τα δύσκολα ωστόσο να βρίσκονται μπροστά για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει περίοδο χάριτος, ενώ θα κληθεί να περάσει τη δύσκολη δοκιμασία των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων των εκλογών μοιάζει να σκιαγραφεί δύο Γαλλίες.
Μία ψήφισε Emmanuel Macron: ζει στις μεγάλες πόλεις, ανήκει στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, παίρνει σύνταξη.
Η άλλη, αυτή που ψήφισε Marine Le Pen, πιο λαϊκή, αισθάνεται συχνά αποκλεισμένη, ζει σε βορειοανατολικές περιοχές ή στα παράλια, στη Μεσόγειο.
ΗLe Pen κατέγραψε άλλωστε ιστορικές επιδόσεις στις εξωχώριες κτήσεις, αναδείχθηκε νικήτρια σε αυτές με σχεδόν 60% των ψήφων (Αντίλλες, Γουιάνα, Ρεϊνιόν, Μαγιότ: 59,10%), εν μέσω γενικευμένης καχυποψίας προς τις αρχές και απόρριψης του υγειονομικού πάσου.
france2.JPG

Τα τελικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Macron συγκεντρώνει ποσοστό 58,5% έναντι 41,45% της ακροδεξιάς αντιπάλου του.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 72%, με την αποχή στα υψηλά επίπεδα του 28%.

Οι κάλπες έκλεισαν στα περισσότερα εκλογικά τμήματα της Γαλλίας και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων άρχισε πριν από τις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Έτσι ο Macron θα είναι πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Είναι οι πρώτες εκλογές σε μεγάλη χώρα της ΕΕ, που διεξήχθησαν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης και αξίζει να σημειωθεί πως η εκλογική διαδικασία έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο πιέσεων τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό για την επανεκλογή του Macron. 
Πάντως ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ο Macron θα έχει μία ισχυρή αντιπολίτευση απέναντί του, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε και η Le Pen στις πρώτες της δηλώσεις.

Για τη νίκη Macron είχαν προϊδεάσει τέσσερις δημοσκοπήσεις λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.
Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τέσσερες γνωστές εταιρείες στη Γαλλία, ο Macron συγκέντρωσε ποσοστό 55% με 58% των ψήφων, ενώ η Le Pen λάμβανε από  42% μέχρι 45% των ψήφων.

macron2_1.JPG

Καμία περίοδος χάριτος

Ο Macron πάντως δεν μπορεί να περιμένει να του δοθεί καμία περίοδος χάριτος αφού πολλοί, ιδίως από την αριστερά, τον ψήφισαν με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο για να μπλοκάρουν τη νίκη της ακροδεξιάς.
Διαδηλώσεις σαν αυτές που σημάδεψαν ένα μέρος της πρώτης θητείας του μπορεί να ξεσπάσουν ξανά και γρήγορα, αφού ο ίδιος θα επιχειρήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Ενισχυμένη η Le Pen

«Δεν θα χαλάσουμε τη νίκη (…) αλλά ο Εθνικός Συναγερμός (της Le Pen) πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ», σχολίασε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ο υπουργός Υγείας Olivier Veran.
«Θα υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, επειδή ο πρόεδρος επανεξελέγη.
Αλλά πρέπει επίσης να ακούσουμε το μήνυμα του γαλλικού λαού», είπε, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «αλλαγή».

lepen.JPG

Τύπος: Μία νίκη, χίλιες προκλήσεις

Για «μια νίκη, χίλιες προκλήσεις» κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Télégramme, «Μένει να γίνουν τα πάντα» ήταν αυτό της La Croix: μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, ο Emmanuel Macrok. καλείται να ενώσει δυο Γαλλίες, κατά αρκετούς σχολιαστές.
Η εφημερίδα Le Monde συνόψισε κάνοντας λόγο για «επανεκλογή χωρίς περίοδο χάριτος» επισημαίνοντας την αποχή «που πλησίασε ρεκόρ» και το ότι η άκρα δεξιά που ενσάρκωσε η Μαρίν Λεπέν «έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων».
Η αποχή (28%) ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια (25,44%) και η υψηλότερη από τις προεδρικές εκλογές του 1969 (31%).
Εκ πρώτης όψεως, το αποτέλεσμα μοιάζει με «αποθέωση», έπειτα από μια «καταραμένη» πενταετία, με τα κίτρινα γιλέκα, την υπόθεση Σαμουέλ Πατί, την καταστροφή της Νοτρ Νταμ, την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τον πόλεμο την Ουκρανία· η επίδοση του κ. Μακρόν είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη, σημείωσε ο διευθυντής σύνταξης της Figaro Αλεξίς Μπρεζέ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν αρμόζουν θριαμβολογίες καθώς κανένας δεν «μπορεί να πιστέψει στ’ αλήθεια» ότι ο 44χρονος αρχηγός του κράτους έχει τόσο ευρεία λαϊκή απήχηση.

Κρίσιμο εκλογικό ραντεβού τον Ιούνιο

Η Γαλλία έμαθε ποιος είναι ο νέος πρόεδρος αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της, καθώς αυτά θα κριθούν τον Ιούνιο στις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν σε δυο γύρους. Στον πρώτο γύρο ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, σε περίπτωση που κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Macron «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Ο αρχηγός του κράτους προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια νόμων και διαταγμάτων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να οριστεί μια κυβέρνηση που για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.


Macron: Φράγμα στην ακροδεξιά

Πολλοί Γάλλοι με ψήφισαν για να γίνω φράγμα στην ακροδεξιά τόνισε ο Emmaneul Macron στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική νίκη στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (24/4/2022).
«Έχετε καταθέσει σε μένα μία αίσθηση ευθύνης και δημοκρατίας.
Επίσης σκέφτομαι όσους απείχαν.
Που σημαίνει άρνηση επιλογής» δήλωσε ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος.

Η δήλωση Macron:

«Πριν από οτιδήποτε άλλο ευχαριστώ. Μετά από πέντε χρόνια μετασχηματισμού δύσκολου και εξαιρετικού, σήμερα μία πλειοψηφία έκανε την επιλογή να μου δώσει εμπιστοσύνη για την προεδρία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τους παράγοντες μου, τους ανθρώπους που με συνόδευσαν στην πορεία μου.
Όλους εκείνους που έκαναν την εκλογή μου δυνατή. Ξέρω ότι κάνατε μεγάλη προσπάθεια και είχατε μεγάλη πεποίθηση. Και το κάνατε με την καρδιά σας.
Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο έθνος οικολογίας.
Πολλοί συμπατριώτες με ψήφισαν για να αποτελέσουν φράγμα στην ακροδεξιά. Αυτή η ψήφο σας με κινητοποιεί για τα επόμενα χρόνια.
Έχετε καταθέσει σε μένα μία αίσθηση ευθύνης και δημοκρατίας. Επίσης σκέφτομαι όσους απείχαν.
Που σημαίνει άρνηση επιλογής. Και πρέπει και εκεί να απαντήσουμε. Σε όσους ψήφισαν την κυρία Le Pen… όχι, όχι δεν θα πρέπει να αποδοκιμάζουμε κανέναν. Κι αυτό διότι από σήμερα είναι ο πρόεδρος όλων.
Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι, απαιτητικοί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκεί για να μας θυμίζει ότι ζούμε τραγικές στιγμές και η Γαλλία πρέπει να δείξει την επιλογή της.
Θα το κάνουμε. Θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε, να σεβόμαστε, γιατί η χώρα μας έχει ζήσει καιρούς αμφισβήτησης.
Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία.
Τα επόμενα χρόνια θα είναι ιστορικά και μαζί θα γράψουμε την Ιστορία για τις γενιές μας.
Με φιλοδοξία και με αγάπη για τη χώρα μας θέλω τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας μου να δούμε αυτούς τους νέους ορίζοντες».

Le Pen: Ισχυρή αντιπολίτευση

H Marine Le Pen χαρακτήρισε το ποσοστό του 42% στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία η Marine Le Pen, στις πρώτες δηλώσεις της, τονίζοντας ότι ίδια θα ηγηθεί της μάχης στις βουλευτικές εκλογές.
H Le Pen υποσχέθηκε ισχυρή αντιπολίτευση και ανανέωσε το εκλογικό ραντεβού για τον Ιούνιο, οπότε και διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.
Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη αντιπολίτευση και αντίθεση σε σχέση με την εξουσία που εκπροσωπεί ο Macron και αυτό θα φανεί και στις βουλευτικές εκλογές, είπε χαρακτηριστικά.

H δήλωση της Le Pen:

Μετά από 2 εβδομάδες μεγάλου αγώνα οι ιδέες που εκπροσωπούμε έφτασαν μέχρι εδώ ένα αποτέλεσμα που αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Εκατομμύρια συμπατριώτες μάς ψήφισαν και είμαι ευγνώμων σε όλους εκείνους που με ψήφισαν και συσπειρώθηκαν μαζί μας στο δεύτερο γύρο.
Να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες από τη γαλλική επαρχία γιατί με έβαλαν επικεφαλής του β’ γύρου και αυτό με συγκίνησε πάρα πολύ. Πρόκειται για μία δύναμη που δεν θα ξεχάσουμε. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ, Σήμερα δεν μετανιώνω για τίποτα. Ήμασταν 1.000 φορές κερδισμένοι. Χίλιες φορές κερδίσαμε αυτούς που περίμεναν την αποτυχία μας.
Δόθηκε μια μεγάλη εξουσία στον Macron αλλά έχουμε και εμείς μια μεγάλη εξουσία για να κάνουμε ισχυρή αντιπολίτευση. Φοβάμαι ότι θα συνεχίσει με την ίδια βιαιότητα και δεν θα κάνει τίποτα για όσα χωρίζουν τους συμπολίτες μας σε αυτή τη χώρα. Θα παραμείνω μαχόμενη.
Βλέπουμε τώρα ότι ανασχηματίζεται όλο το τοπίο. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη αντιπολίτευση και αντίθεση σε σχέση με την εξουσία που εκπροσωπεί ο Macron και αυτό θα φανεί και στις βουλευτικές εκλογές. Πιστεύω ότι κανένας δημοκράτης δεν πρόκειται να μείνει σε αυτή τη σχεδόν βασιλική θέση που αντιπροσωπεύει ο Macron.
Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη μας μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Θα είμαι αρχηγός σε αυτή τη νέα μάχη κατά του Emmanuel Macron.
Η Εθνική Συσπείρωση θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει όσους συσπειρώνονται γύρω από τον Macron Θα είμαστε παντού. Από τις 12 Ιουνίου θα σας χρειαστούμε όλους.
Σήμερα έχουμε ένα ιστορικό σκορ, μια τεράστια επιτυχία που θα τη χρησιμοποιήσουμε για τις βουλευτικές εκλογές.

Melenchon: Το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα η νίκη Macron

Ο Jean – Luc Melenchon, ο ηγέτης της Αριστεράς που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δήλωσε απόψε, μετά τη νίκη του Macron, ότι ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ο Melenchon, που κατάφερε να ενώσει στο πρόσωπό του τους ψηφοφόρους της αριστεράς και έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, προέτρεψε τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με το σύστημα να μην απογοητεύονται.
«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Le Pen ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της.
Η εκλογή του Macron είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας.
Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», είπε ο Melenchon.

Ρεκόρ αποχής

Στο 28% έφτασε η αποχή σστην Γαλλία σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.
Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 72%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.
Η αυξημένη αποχή ερμηνεύεται ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.
Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο - πολύ τάχθηκαν υπέρ του Macron οι ακροδεξιοί υπέρ της Le Pen ενώ από την αριστερά ο Melenchon δήλωσε «καμία ψήφο στην Le Pen» χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης