Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη την στάση των ΗΠΑ να προμηθεύει όπλα την Ουκρανία - Χάσμα στην Ευρώπη για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη την στάση των ΗΠΑ να προμηθεύει όπλα την Ουκρανία  - Χάσμα στην Ευρώπη για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Την ίδια στιγμή η Ρωσία σε επιστολή που έστειλε στις ΗΠΑ αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η στάση της Αμερικής να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία…

Μεγάλο είναι το χάσμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και δεν μπορούν επί του παρόντος να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Borrell σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία σε επιστολή που έστειλε στις ΗΠΑ αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η στάση της Αμερικής να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία…

«Προς το παρόν, δεν έχουμε ενιαία θέση στην ΕΕ για αυτό το θέμα», είπε ο Borrell. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για τις λεγόμενες εναλλακτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμωρητικών δασμών στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τέτοια μέτρα, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είναι απαραίτητα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Putin ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση με την Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Borrell διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου και μέχρι τότε η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, είπε, «δήλωσαν πολύ ξεκάθαρα» ότι δεν θα υποστήριζαν εμπάργκο ή τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ σημείωσε ότι σε λίγες εβδομάδες η ΕΕ έχει ήδη μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.
«Χρειαζόμαστε αρκετές εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου εάν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ρωσικό φυσικό αέριο.
Κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό, και τότε η Ρωσία θα αισθανθεί ότι τα έσοδα από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καταρρεύσουν ανέφερε ο Borrell

O αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξή του στους Times , δήλωσε ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί, με τη μία ή την άλλη μορφή, να περιλαμβάνει περιορισμούς στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές στις χώρες μέλη της ένωσης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι λεπτομέρειες των κυρώσεων δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου από τη Ρωσία ή επιβολή δασμών στις εξαγωγές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο τιμής.
Στις 22 Απριλίου Ευρωπαϊκή έκδοση του Politico ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στις χώρες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ένα προσχέδιο του έκτου πακέτου αντιρωσικών κυρώσεων.
Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν «ορισμένους περιορισμούς στις προμήθειες πετρελαίου» και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης πολλών ακόμη τραπεζών από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να διακόψουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία - Η στάση τους είναι απαράδεκτη 

Η Ρωσία έστειλε επιστολή στις ΗΠΑ ζητώντας να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24 .
«Οι ΗΠΑ θα δώσουν 800 εκατομμύρια δολάρια, για όπλα που θα παραδοθούν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ.
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, στην επίλυση της κατάστασης.
Κατά την Ρωσία αυτή η στάση είναι απαράδεκτη δεν μπορεί οι ΗΠΑ να προμηθεύουν όπλα την Ουκρανία και αυτό πρέπει να τελειώσει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «προσπαθούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση ώστε να επιδεινώσουν την κατάσταση».

Οι αμερικανοί διπλωμάτες θα επισκεφθούν ξανά την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken και ο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο ανακοίνωσαν τη σταδιακή επανέναρξη της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Οι αμερικανοί διπλωμάτες θα ξαναρχίσουν τα μονοήμερα ταξίδια στο Lviv της Ουκρανίας από την Πολωνία την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού τμήματος εξωτερικής πολιτικής, οι ΗΠΑ εντείνουν τον σχεδιασμό για την επιστροφή της διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο.
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού διπλωματικού σώματος στην Ουκρανία εργάζεται από την Πολωνία.
Πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεταφέρει προσωρινά την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Lviv.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης