Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός εμφύλιος για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας – Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό, «σκληρό» το CSU και στη μέση ο Scholz

Γερμανικός εμφύλιος για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας – Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό, «σκληρό» το CSU και στη μέση ο Scholz
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διχάζονται για το ζήτημα του εξοπλισμού της Ουκρανίας - Τα στρατόπεδα και οι αντιθέσεις  
Σχετικά Άρθρα

Διχάζει έντονα με απρόβλεπτη εξέλιξη τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας το ζήτημα της συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα εξοπλισμού της Ουκρανίας προκειμένου να αμυνθεί έναντις της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Το οικονομικό πλήγμα για τη Γερμανία είναι ισχυρό και μπορεί να την οδηγήσει ακόμη και σε στασιμοπληθωρισμό όπως ομολόγησε σε συνέντευξή του στο Σάββατο 23 Απριλίου 2022 ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner.
Η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει από τη μία πλευρά τις οικονομικές συνέπειες στην παραγωγή και το κόστος διαβίωσης από την ενεργειακή κρίση ενώ με την καταστροφική καθοδήγηση των ΗΠΑ οδηγήθηκε στο να αναλάβει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

Weber: Αναποφασιστικότητα

Στο τελευταίο επεισόδιο του ιδιότυπου «εμφυλίου» ο Manfred Weber ( CSU) επέκρινε τον καγκελάριο Olaf Scholz  (SPD) ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία.
Φυσικά, η σύνεση είναι απαραίτητη, δήλωσε ο Weber στην Süddeutsche Zeitung (τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 ). Αυτό όμως «δεν πρέπει να οδηγήσει σε έλλειψη αποφασιστικότητας».
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντέδρασε στις δηλώσεις του καγκελαρίου στο ειδησεογραφικό περιοδικό "Der Spiegel".

Ενισχύει την προπαγάνδα του Putin και διχάζει τη Δύση

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοσυγκράτησή του στις παραδόσεις όπλων, ο Scholtz είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό περιοδικό ότι χρειάζεται «ψυχραιμία και καλά μελετημένες αποφάσεις» και ότι κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος».
Ο Weber δήλωσε στη SZ ότι όταν ο καγκeλάριος επιχειρηματολογούσε με έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο, ενίσχυε την προπαγάνδα του Putin.
Η καγκελάριος «διχάζει έτσι τη Δύση, διότι όλοι όσοι δικαίως προμηθεύουν βαρέα όπλα -όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία ή τα κράτη της Βαλτικής- μπαίνουν στη γωνία». Αλλά δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ "ηθικά καλών" και πολεμοχαρών δυτικών κρατών.
Από την αρχή, ο Putin είχε στηριχθεί στον φόβο της Δύσης για τα πυρηνικά όπλα, τον οποίο ενίσχυσε τώρα ακόμη και ο Olaf Scholz, επέκρινε ο Βέμπερ.
Το μόνο πράγμα που θα βοηθούσε εναντίον του Putin ήταν "η δύναμη και η αποφασιστικότητα», σημείωσε

Ενδοκυβερνητικες  πιέσεις 

Την ίδια ώρα, Πράσινοι και το FDP συνεχίζουν να ασκούν πίεση για το θέμα της προμήθειας βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, όμως, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θέλει να καθοδηγείται από την CDU/CSU, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Οι πρόεδροι των επιτροπών Άμυνας και Ευρώπης, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) και Anton Hofreiter (Πράσινοι)- κάνουν σθεναρή εκστρατεία υπέρ της παράδοσης ακόμη και βαρέων όπλων.
Διαφορετικά, η Ουκρανία δεν θα είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-04-24_194548.png
Ηγετικό ρόλο

Ο Strack-Zimmermann δήλωσε στο ZDF την Κυριακή 24 Απριλίου 2022  ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. "Όσοι δεν θέλουν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, ενδεχομένως βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή", πρόσθεσε.
Ωστόσο, διέψευσε την ερμηνεία ότι ζήτησε εμμέσως την παραίτηση του καγκελαρίου.

Λέει μισή αλήθεια...

Κριτική ασκήθηκε και από το CDU/CSU.
Ο ηγέτης του CDU Friedrich Merz κατηγόρησε τον Scholz στην "Bild am Sonntag" ότι ρίχνει "το ένα παραπέτασμα καπνού μετά το άλλο".
"Καλύπτει, αποκρύπτει, λέει μόνο τη μισή αλήθεια".
Η κριτική στο εξωτερικό αυξάνεται και η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο, επέκρινε ο Merz:
"Ωστόσο, εμείς οι Γερμανοί ειδικότερα θα είχαμε αρκετούς λόγους και αιτίες για να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία στην Ευρώπη - και τίποτα άλλο δεν διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο - με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Το ειδικό ταμείο για τους εξοπλισμούς

Ο αρχηγός του κόμματος απείλησε επίσης να μην εγκρίνει το σχεδιαζόμενο ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση της Bundeswehr.
«Αν ο καγκελάριος θέλει να μας πείσει για μια τροποποίηση του βασικού νόμου και για ένα νέο χρέος 100 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να μας μιλήσει», δήλωσε ο Merz.
Απαίτησε το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τον εξοπλισμό της Bundeswehr και να δαπανάται σε μόνιμη βάση τουλάχιστον το 2% της οικονομικής παραγωγής για την άμυνα.

Η πρόταση του CDU/CSU

Η CDU/CSU θέλει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση με δική της πρόταση, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στη βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Παρόλο που το SPD, οι Πράσινοι και το FDP διαφωνούν σε αυτό το θέμα, είναι ομόφωνοι στην κριτική τους για την προσέγγιση του CDU/CSU.
«Δεν πιστεύω πολύ στα σχέδια της CDU/CSU για μια πρόταση σχετικά με τις παραδόσεις βαρέων όπλων», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων Hofreiter στην Handelsblatt. "Για μένα, αυτό έχει ως κίνητρο την κομματική τακτική».
Ο Hofreiter είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές της προμήθειας ακόμη και βαρέων όπλων.
Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι Πράσινοι θα συσπειρωθούν πίσω από την πρόταση της Ένωσης, είπε.
Ο ηγέτης του SPD Lars Klingbeil εξέφρασε παρόμοιες απόψεις, μιλώντας για «πορεία εξέγερσης» από την Ένωση.

Εσωτερική ασφάλεια και άμυνα

Μετά την ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές, το CDU/CSU είχε εντοπίσει την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια ως τα πεδία στα οποία η κυβέρνηση θα προσέφερε πιθανότατα πεδία στα οποία θα μπορούσε να της επιτεθεί.
Η στρατηγική αυτή δεν φάνηκε να αποδίδει, αφού ο Olaf Scholz ανακοίνωσε την υποστήριξη προς την Ουκρανία και την ενίσχυση της Bundeswehr στην ομιλία του "Zeitenwende" στην Bundestag στα τέλη Φεβρουαρίου. Λόγω της γενικευμένης διστακτικότητας, ιδίως στο SPD, στο θέμα των παραδόσεων όπλων και της απροθυμίας να αυξηθεί μόνιμα ο αμυντικός προϋπολογισμός, το CDU και το CSU βλέπουν νέες ευκαιρίες να ασκήσουν πίεση.

FDP: Να δοθούν Βαρέα όπλα

Ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner, από το βήμα του συνεδρίου του FDP στο Βερολίνο, κατηγόρησε την Ένωση ότι παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» .
«Σε περιόδους πολέμου στην Ευρώπη, δεν έχω καμία απολύτως κατανόηση για αυτή τη μορφή κομματικοπολιτικών ελιγμών», δήλωσε ο Lindner
D;hlvse ότι είναι σαφές ότι η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια και βαρέα όπλα.
Το FDP πρότεινε στο συνέδριο του κόμματος την παράδοση βαρέων όπλων από τη Γερμανία στην Ουκρανία.
Η χώρα πρέπει να υποστηριχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην άμυνά της κατά του ρωσικού επιθετικού πολέμου, σύμφωνα με πρόταση της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία εγκρίθηκε με «συντριπτική πλειοψηφία», σύμφωνα με το προεδρείο του συνεδρίου του κόμματος.
«"Αυτό περιλαμβάνει επίσης την παράδοση βαρέων όπλων και την ταχεία προμήθεια οπλισμού από τη γερμανική βιομηχανία, για την οποία η Γερμανία θα παράσχει χρηματοδότηση, όπως έχει ανακοινωθεί», αναφέρει το ψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης