Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) προς ΕΕ: Διατηρήστε ευέλικτο το δημοσιονομικό πλαίσιο αλλιώς… διώξτε την Ιταλία

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) προς ΕΕ:  Διατηρήστε ευέλικτο το δημοσιονομικό πλαίσιο αλλιώς… διώξτε την Ιταλία
Παρέμβαση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την αναμόρφωση των κανόνων του συμφώνου του Μάαστριχτ
Σχετικά Άρθρα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen παρενέβη σε μια συχνά έντονη συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων μετά την πανδημία, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες, σύμφωνα με το Bloomberg, σε δημοσίευμά την Σάββατο 23 Απριλίου 2022.

Οι κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα

Η ΕΕ ανέστειλε τους περιορισμούς όσον αφορά το χρέος και το έλλειμμα που συνδέονται με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, προκειμένου να επιτρέψει στα κράτη να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες δαπάνες που απαιτηθήκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρόκειται να τεθεί και πάλι σε ισχύ τον Ιανουάριο, αν και ορισμένες χώρες πιέζουν για αλλαγές στους αυστηρούς κανόνες όταν επιστρέψουν.

Αδύνατη η δημοσιονομική πολιτική

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και ότι τα χαρακτηριστικά της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχουν καταστήσει πραγματικά σχεδόν αδύνατη τη διεξαγωγή κανονικής δημοσιονομικής πολιτικής σε ένα κράτος όπως η Ιταλία», δήλωσε η Yellen σε συνέντευξή της.

Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας

Αν και το σχόλιο της Αμερικανίδας αξιωματούχου έρχεται σε αντίθεση με τη σκληρότερη γραμμή που παραδοσιακά ακολουθούν οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απηχεί τις αυξανόμενες εκκλήσεις εντός του μπλοκ για να έχουν τα κράτη μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια ως προς τον τρόπο στήριξης των οικονομιών τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα επανεκτιμήσει την επανενεργοποίηση του συμφώνου μόλις δημοσιοποιηθούν οι νέες προβλέψεις στις 16 Μαΐου 2022.

Δαπάνες για επενδύσεις

Η Yellen ενθάρρυνε επίσης τους ευρωπαίους εταίρους να κάνουν διάκριση μεταξύ των δαπανών για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και των δαπανών για επενδύσεις και νέες υποδομές.
«Εφόσον πρόκειται για ένα καλό έργο που θα έχει απόδοση που θα υπερβαίνει το κόστος κεφαλαίου, λέτε ότι αυτό είναι πολύ λογικό και απο δεκτό», δήλωσε η Yellen.
«Κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύει και για μια χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης