Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Bundesbank: Το καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα οδηγήσει σε καταστροφική ύφεση, θα συγκλονίσει την οικονομία

Βόμβα από Bundesbank: Το καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα οδηγήσει σε καταστροφική ύφεση, θα συγκλονίσει την οικονομία
H  απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα επιδεινώσει την απειλή του στασιμοπληθωρισμού και θα οδηγήσει σε καταστροφική ύφεση, προειδοποιεί η Bundesbank
Σχετικά Άρθρα

Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες τόσο για τη γερμανική, όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία εάν επιβληθεί καθολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank.
Το ενδεχόμενο ενός πλήρους εμπάργκο θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από την ΕΕ και η γερμανική κεντρική τράπεζα στα σενάρια κρίσης που έχει εκπονήσει, εκτιμά πως η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα επιδεινώσει την απειλή του στασιμοπληθωρισμού και θα οδηγήσει σε καταστροφική ύφεση.
Η Bundesbank, προειδοποίησε ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα κοστίσει στην οικονομία της Γερμανίας 180 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, καθώς η τιμή των ενεργειακών προϊόντων θα εκτοξευθεί σε αδιανόητα επίπεδα και θα συγκλονίσει την οικονομία.
«Στο σενάριο σοβαρής κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ το τρέχον έτος θα μειωνόταν σχεδόν κατά 2% σε σύγκριση με το 2021»
, αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα σύμφωνα με τους Financial Times.

Θα συγκλονίσει την οικονομία

«Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα ήταν σημαντικά υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε.
Η συζήτηση για ένα εμπάργκο πλήρους κλίμακας στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει προκαλέσει ανησυχία στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς της γερμανικής οικονομίας.
Ο Martin Brudermüller, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου χημικών προϊόντων BASF, υπογράμμισε ότι το εμπάργκο φυσικού αερίου θα βυθίσει τη γερμανική επιχείρηση στη «χειρότερη κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία των 27 της ΕΕ, έχει αντιταχθεί σθεναρά στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, επιλέγοντας αντ' αυτού μια στρατηγική σταδιακής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια σε βάθος χρόνου.

Περαιτέρω αποβιομηχάνιση


«Ένα άμεσο εμπάργκο φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποβιομηχάνιση και μακροπρόθεσμη απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία», ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο τους προέδρους του συνδέσμου εργοδοτών BDA και της συνομοσπονδίας συνδικάτων DGB.
Το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 25% του πετρελαίου της εξαρτώνται από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγών.
Το 1/3 της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Γερμανίας προέρχεται από τη Ρωσία.

Στα 185 δολάρια το Brent

Σχετικά με την απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ευρώπη, η αναλύτρια της JPM Natasha Kaneva σημείωσε πως, «η πλήρης, άμεση απαγόρευση πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent στα 185 δολάρια/βαρέλι.
Η Bundesbank, ανησυχεί για την πιθανή απαγόρευση του φυσικού αερίου που θα μπορούσε γρήγορα να αποσταθεροποιήσει την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.
Και πάλι, μια άλλη οικονομική κρίση θα έδινε στην ΕΚΤ άλλη μια δικαιολογία να αντιστρέψει την πορεία σύσφιξης, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται το Βερολίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης