Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιαπωνία εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να αποτρέψει κατάρρευση του γεν - Αρνητική η Yellen

Η Ιαπωνία εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να αποτρέψει κατάρρευση του γεν - Αρνητική η Yellen
Παγιδευμένος ο «Kuroda»...

Στα τέλη Μαρτίου, προειδοποιήσαμε ότι το γεν κινδύνευε από την «εκρηκτική» καθοδική σπείρα που πυροδότησε ο παγιδευμένος «Kuroda»...

.... και αυτό, λίγο-πολύ, συνέβη με το ιαπωνικό νόμισμα να υφίσταται στη συνέχεια τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία του.
Απουσία κάποιου short squeeze, είναι απίθανο αυτή η αδυσώπητη τάση προς τα κάτω σε ό,τι αφορά την τροχιά του γεν να αλλάξει σύντομα - εις βάρος της ικανότητας της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων που περιορίζει την απόδοση του ιαπωνικού δεκαετούς στο 0,25%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η BOJ, προκειμένου να ελέγχει τις αποδόσεις του κρατικού χρέους, συνεχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της, κάνει ενέσεις τρισεκατομμυρίων γεν και, ουσιαστικά, υποτιμά το νόμισμά της.
Aλλά, με την BOJ παγιδευμένη και ανίκανη να κάνει πολλά για να αντιστρέψει την κατάρρευση του γεν, τι κάνει η Ιαπωνία;
Τρέχει γρήγορα στη Fed με την ελπίδα κάποιας «συντονισμένης παρέμβασης», φυσικά.
Την Παρασκευή, ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός TBS ανέφερε ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα συζήτησαν την ιδέα μιας συντονισμένης νομισματικής παρέμβασης για τον περιορισμό της περαιτέρω πτώσης του γεν κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης των ηγετών των δύο κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση, επικαλούμενη πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης, ήρθε αφού ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki χαρακτήρισε την πρόσφατη πτώση του γεν «απότομη», λέγοντας ότι συμφώνησε με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen να αναπτύξει συνεργασίες σε ό,τι αφορά τις νομισματικές κινήσεις.
«Επιβεβαιώσαμε ότι οι νομισματικές αρχές και των δύο χωρών θα επικοινωνήσουν στενά, ευθυγραμμισμένες με τις αρχές συναλλαγματικών ισοτιμιών που συμφωνήθηκαν μεταξύ των μελών της G7 και της G20», είπε ο Suzuki σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τη Yellen στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής σύναξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Suzuki εξήγησε στη Yellen ότι οι πρόσφατες πτώσεις του γεν ήταν απότομες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι δυο τους συζήτησαν την ιδέα μιας συντονισμένης νομισματικής παρέμβασης.
Ωστόσο, σε μια αναφορά από την Ουάσιγκτον, το TBS είπε ότι ο Suzuki και η Yellen συζήτησαν, πράγματι, την κοινή νομισματική παρέμβαση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους.
«Η αμερικανική πλευρά φαινόταν ότι θα εξέταζε την ιδέα θετικά», ανέφερε το TBS επικαλούμενο την κυβερνητική πηγή.

Ιστορικά χαμηλά…

Είναι πιθανώς δύσκολο να λάβουμε τη συναίνεση των ΗΠΑ για συντονισμένη παρέμβαση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Sumitomo Mitsui DS Asset Management.
«Εάν όντως γίνει παρέμβαση, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια απελευθέρωση θέσεων και να ωθήσει προς τα πάνω το ιαπωνικό νόμισμα γεν σε σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.
Το γεν έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά, με την κεντρική τράπεζα να συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική υπέρ των χαμηλών επιτοκίων σε αντίθεση με τις αυξανόμενες πιθανότητες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η πτώση του νομίσματος σταμάτησε αυτή την εβδομάδα στα χαμηλά των 129,43 έναντι του δολαρίου, λόγω των προσδοκιών ότι το θέμα της κοινής παρέμβασης θα μπορούσε να τεθεί στις συναντήσεις των ηγετών των οικονομικών ηγετών ΗΠΑ-Ιαπωνίας.
Σε κοινή δήλωση της G7 που εκδόθηκε την Πέμπτη ώρα Τόκιο, οι επικεφαλής των οικονομικών είπαν ότι παρακολουθούν στενά τις αγορές που ήταν «αστάθειες», αλλά δεν έκαναν καμία αναφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Από την άλλη, οι επενδυτές πιστεύουν ότι το γεν πρέπει να πέσει ακόμη περισσότερο, με τους περισσότερους να στοιχηματίζουν ότι ακόμη και μια κρατική παρέμβαση δεν θα ήταν αρκετή για να ανατρέψει τη δυναμική.
«Δεν θα με εξέπληξε αν μιλούσαν για κοινή παρέμβαση», αν και ο Suzuki πιθανότατα απέτυχε να κερδίσει τη συγκατάθεση της Yellen, δήλωσε ο Daisaku Ueno, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Πάντως, το γεν εκτινάχθηκε συγκρατημένα μετά τις ειδήσεις, αντιστρέφοντας για λίγο τις απώλειες της ημέρας με την ισοτιμία USD/JPY να πέφτει για λίγο κάτω από το 128, μόνο για να συνεχίσει την αδυσώπητη κατάρρευσή του…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης