Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Τραυματισμένοι, νεκροί και άμαχοι εγκλωβισμένοι στα ερείπια του εργοστασίου Azovstal

BBC: Τραυματισμένοι, νεκροί και άμαχοι εγκλωβισμένοι στα ερείπια του εργοστασίου Azovstal
Όλα τα κτήρια του εργοστασίου έχουν καταστραφεί, ασαφές πόσοι είναι οι άμαχοι
Σχετικά Άρθρα

Άμαχοι πολίτες και τραυματισμένοι στρατιώτες Ουκρανοί είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε πτώματα και σε κατεστραμμένα κτήρια στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο τελεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών στρατευμάτων.
Το BBC επικαλείται τις μαρτυρίες ενός εκ των Ουκρανών υπερασπιστών του εργοστασίου, του Svyatoslav Palamar από το Τάγμα του Αζόφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.
«Λέω πως όσο είμαστε εδώ, η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών» αναφέρει ο Palamar, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι Ουκρανοί να καταθέσουν και να παραδώσουν τα όπλα τους.
«Όλα τα κτίρια στο Azovstal έχουν πρακτικά καταστραφεί.
Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές.
Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες.
Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν» υποστηρίζει ο Palamar, από το ακροδεξιό, νέο-ναζιστικό Τάγμα του Αζόφ που ενσωματώθηκε στη δύναμη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Άμαχοι

Όπως λέει, οι άμαχοι βρίσκονταν σε άλλες τοποθεσίες μακριά από τους μαχητές.
«Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά οι άμαχοι, καθώς ορισμένα κτίρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών», επισημαίνει ο Ουκρανός, τονίζοντας ότι οι είσοδοι σε ορισμένες από τις αποθήκες έχουν «μπλοκαριστεί» από βαριές πλάκες από σκυρόδεμα που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούν να μετακινήσουν.
«Διατηρούμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη που μπορούμε να φτάσουμε.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί μόλις τριών μηνών», λέει ο Palamar, τονίζοντας ότι «βαριές βόμβες πέφτουν στο Azovstal» και ότι «πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».
«Το Azovstal βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.
Βγάζουμε κόσμο από τα ερείπια» επισημαίνει ο Ουκρανός, απευθύνοντας έκκληση για ασφαλή διέλευση των αμάχων από το εργοστάσιο.

Εκκένωση

Μάλιστα ζητά από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλεια των αμάχων.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη περάσει πολλά, μέσα από εγκλήματα πολέμου.
Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και είναι φοβισμένοι» τονίζει ο Palamar, επισημαίνοντας ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται φάρμακα καθώς και ότι υπάρχουν περίπου 500 σοβαρά τραυματισμένοι στρατιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης