Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Απολύτως απαραίτητη η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. τον Μάιο, στο 0,75%

Powell (Fed): Απολύτως απαραίτητη η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. τον Μάιο, στο 0,75%
Eπιθετική τιθάσευση του πληθωρισμού προανήγγειλε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell...
Την αποφασιστικότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Fed) να τιθασεύσει τον πληθωρισμό διατράνωσε με ομιλία του την Πέμπτη 21 Απριλίου ο διοικητής Jerome Powell... προαναγγέλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πιο επιθετικές κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα… 

Ως είναι ευνόητο, ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό με πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων το συντομότερο τον επόμενο μήνα.
«Είναι σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα για την αύξηση των επιτοκίων, είπε κατά τη διεξαγωγή τηλεσυνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Πιστεύω επίσης ότι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Μαΐου».
Ουσιαστικά, οι δηλώσεις του Powell ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα απομακρυνθεί από τις συνηθισμένες αυξήσεις 25 μονάδων βάσης και θα κινηθεί πιο γρήγορα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που «τρέχει» με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια
Μια μονάδα βάσης ισούται με 0,01 ποσοστιαίες μονάδες). 
Στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, η Fed ενέκρινε μια κίνηση 25 μονάδων βάσης, αλλά αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν ότι βλέπουν την ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα με τον πληθωρισμό των καταναλωτών να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 8,5%.
Από την άλλη, Η αγορά δείχνει διαδοχικές αυξήσεις 50 μονάδων βάσης, που τελικά θα οδηγήσουν το βασικό επιτόκιο της Fed σε περίπου 2,5% μέχρι το τέλος του 2022.
«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να εναρμονίσουμε τη ζήτηση και την προσφορά, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τα κάτω και να το κάνει χωρίς επιβράδυνση, κάτι που θα ισοδυναμεί με ύφεση» είπε ο Powell.
«Δεν νομίζω ότι θα ακούσετε κανέναν στη Fed να λέει ότι αυτό θα είναι απλό ή εύκολο.
Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το πετύχουμε.
Είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών.
Οι οικονομίες δεν λειτουργούν χωρίς σταθερότητα τιμών» πρόσθεσε.  
Η Fed είχε αντισταθεί στην αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2021, παρόλο που ο πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.
Σύμφωνα με ένα πλαίσιο πολιτικής που εγκρίθηκε στα τέλη του 2021, oι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είπαν ότι θα ήταν ικανοποιημένοι να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι υψηλότερος από το κανονικό, προς όφελος της επίτευξης πλήρους απασχόλησης.
Μέχρι πριν από αρκετούς μήνες, ο Powell και οι αξιωματούχοι της Fed επέμεναν ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός» και θα εξαφανιζόταν, καθώς οι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού και η μεγάλη ζήτηση για αγαθά έναντι των υπηρεσιών, μειώθηκαν.
Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες «διαψεύσθηκαν» και η Fed έπρεπε να αλλάξει πορεία.
«Μπορεί η πραγματική κορύφωση [του πληθωρισμού] να ήταν τον Μάρτιο, αλλά δεν το γνωρίζουμε, επομένως δεν πρόκειται να βασιστούμε σε αυτό», είπε o Powell.
«Πραγματικά θα αυξήσουμε τα επιτόκια και θα φτάσουμε γρήγορα σε επίπεδα που είναι πιο ουδέτερα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε αυστηρότερη πολιτική».
Οι αξιωματούχοι της Fed είναι πιθανό στη συνεδρίαση του Μαΐου να δώσουν πράσινο φως προκειμένου η Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της, με μηνιαίο όριο τα 95 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και ενυπόθηκα χρεόγραφα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης