Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεργασίες για embargo σε ρωσικό πετρέλαιο - Στο τραπέζι η μείωση του κόστους για πειστούν και οι σκεπτικιστές

Διεργασίες για embargo σε ρωσικό πετρέλαιο - Στο τραπέζι η μείωση του κόστους για πειστούν και οι σκεπτικιστές
Η Κομισιόν συνομιλεί με πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να βοηθήσει στη διευθέτηση εθνικών συμφωνιών για γρήγορες και μέτριας τιμής εναλλακτικές λύσεις
Σχετικά Άρθρα
Εντείνονται οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιβληθεί embargo στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε μια προσπάθεια να πειστούν και οι σκεπτικιστές (όπως η Γερμανία) η Κομισιόν εργάζεται για να επιταχύνει τη διάθεση εναλλακτικών προμηθειών ενέργειας με στόχο τη μείωση του κόστους από την απαγόρευση εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ πιέζουν επίσης για άλλους νέους περιορισμούς σχεδόν οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός των κορυφαίων ρωσικών τραπεζών Sberbank και Gazpromneft από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, η παύση των εισαγωγών πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία, η απαγόρευση περισσότερων ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης, η αναστολή της βίζας για τους Ρώσους αλλά και μια «μαύρη λίστα» για τους ανθρώπους και τις εταιρείες που συνδέονται με Κρεμλίνο.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έχει προταθεί επίσημα και οι χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις επ' αυτών.

Αξιολόγηση του κόστους από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, γίνονται εργασίες για την αξιολόγηση του κόστους αντικατάστασης του ρωσικού πετρελαίου με εισαγωγές από άλλους προμηθευτές. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν συνομιλεί με πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να βοηθήσει στη διευθέτηση εθνικών συμφωνιών για γρήγορες και μέτριας τιμής εναλλακτικές λύσεις.
Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια πλήρη εκτίμηση επιπτώσεων της απαγόρευσης του πετρελαίου ως μέρος πιθανών περαιτέρω κυρώσεων, δήλωσε πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Γερμανία είναι ο κύριος αντίπαλος ενός embargo στο πετρέλαιο, και παρ' όλο που δεν είναι η μόνη, μια αλλαγή στη θέση της θα ωθήσει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, είπε η πηγή.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εργάζεται για να τερματίσει τις ρωσικές εισαγωγές φέτος, αλλά έχει επίσης ζητήσει μια σταδιακή προσέγγιση για την αποφυγή μεγάλης οικονομικής αναστάτωσης. Περίπου το ένα τρίτο του γερμανικού αργού πετρελαίου προήλθε από τη Ρωσία το 2021.
Μια άλλη στρατηγική που εξετάζεται είναι να παραταθεί η περίοδος εκκαθάρισης για να τερματιστούν τα υπάρχοντα συμβόλαια ή να εισαχθεί σταδιακά η πλήρης απαγόρευση του πετρελαίου.
Η Γερμανία πίεσε επιτυχώς να παρατείνει την περίοδο εκκαθάρισης από τρεις σε τέσσερις μήνες όταν η ΕΕ ενέκρινε την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το φυσικό αέριο είναι επίσης μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, αλλά η απαγόρευσή του δεν έχει ακόμη συζητηθεί σωστά σε επίπεδο ΕΕ λόγω της εξάρτησης του μπλοκ από αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης