Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ύστατη μάχη στη Μαριούπολη - Ζούμε τις τελευταίες ώρες μας λένε οι Ουκρανοί – Νέο ρωσικό τελεσίγραφο

Η ύστατη μάχη στη Μαριούπολη - Ζούμε τις τελευταίες ώρες μας λένε οι Ουκρανοί – Νέο ρωσικό τελεσίγραφο
Συμφωνία για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, στους 100.000 οι εγκλωβισμένοι άμαχοι

(upd) Ένα ακόμα τελεσίγραφο προς τους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης που είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal - τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης - να παραδώσουν τα όπλα τους (τίθεται σε ισχύ από τις 14:00 μετά το μεσημέρι σήμερα 20/4) έχει στείλει η Ρωσία, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την εκκένωση των αμάχων.
Σημειώνεται πως αντίστοιχο τελεσίγραφο για την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών είχε δοθεί και χθες Τρίτη 19/4 χωρίς να υπάρξει καμία απόκριση από την ουκρανική πλευρά.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι Ουκρανοί στρατιώτες αναφέρουν πως ενδεχομένως ζουν τις τελευταίες ημέρες, αν όχι ώρες τους, υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι έχουν τη 10πλάσια δύναμη από αυτούς.
15_5.jpg

Ζούμε ίσως τις τελευταίες ώρες μας

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι Ουκρανοί που βρίσκονται στο εργοστάσιο.
«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε Ουκρανός αξιωματικός με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς.
Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν.
Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας
Ο ρωσικός στρατός έχει το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης.
Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο -το εργοστάσιο Αzovstal -, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου» ανέφερε ο Serhiy Volyna, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Νέο τελεσίγραφο Ρωσίας στους Ουκρανούς στο εργοστάσιο Azovstal: Παραδώστε τα όπλα σας

Να παραδώσουν τα όπλα τους καλούν τους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης, οι οποίοι έχουν απομείνει στο εργοστάσιο Azovstal ζητούν οι Ρώσοι με νέο τελεσίγραφο τους.
Το τελεσίγραφο, το οποίο προβλέπει την κατάπαυση του πυρός γύρω από το εργοστάσιο, θα τεθεί σε ισχύ από τις 14:00 μετά το μεσημέρι.
«Οι ρώσικες ένοπλες δυνάμεις, βασιζόμενες σε ανθρωπιστικές αρχές, προτείνουν ξανά στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και των ξένων μισθοφόρων να σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις από τις 14:00 ώρα Μόσχας την 20η Απριλίου και να καταθέσουν τα όπλα τους» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αντίστοιχο τελεσίγραφο είχε εκδοθεί και χθες Τρίτη 19/4, αν και η πρόταση αυτή δεν είχε γίνει αποδεκτή από τους Ουκρανούς.
Εκτιμάται πως μεγάλο μέρος από τον χώρο του εργοστασίου έχει ήδη ισοπεδωθεί από τα ρωσικά πλήγματα.
12_22.jpg
11_26.jpg

Συμφωνία για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου

Σε συμφωνία για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να απομακρυνθούν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι από τη Μαριούπολη κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk.
Όπως έγινε γνωστό, οι άμαχοι θα κατευθυνθούν στη Zaporizhzhia
«Λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης ασφαλείας, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στον ανθρωπιστικό διάδρομο.
Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να λειτουργήσουν όλα σωστά» είπε η Vereshchuk.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boychenko υποστήριξε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να εκκενώσει περίπου 6.000 αμάχους με 90 λεωφορεία.
Εκτιμάται ότι στην πόλη παραμένουν περίπου 100.000 άμαχοι πολίτες.
13_8.jpg
Orlov (αντιδήμαρχος Μαριούπολης): Πολλοί άμαχοι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal

Την θέση πως πολλοί άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα Azovstal διατύπωσε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Sergei Orlov, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή καμία παροχή βοήθειας.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες.
Είναι κυρίως πολίτες από τα κοντινά κατεστραμμένα κτήρια και εργαζόμενοι των χαλυβουργείων.
Ξέρουν ότι τα χαλυβουργεία έχουν καλά καταφύγια για τους βομβαρδισμούς καθώς και αποθέματα τροφίμων και νερού.
Για αυτό αποφάσισαν μαζί με τις οικογένειες τους να πάνε να ζήσουν στα καταφύγια» είπε ο Orlov, ο οποίος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους.
«Έχουν απόλυτη έλλειψη σε όλα, έλλειψη σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα.
Η Ρωσία μπλοκάρει τα πάντα, οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια ή εκκένωση» υποστήριξε ο Orlov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης