Τελευταία Νέα
Διεθνή

H νέα φάση εισβολής της Ρωσίας - Στόχος η προέλαση και έλεγχος της Αν. Ουκρανίας έως 9 Μαΐου – Τελεσίγραφο στο Azovstal

H νέα φάση εισβολής της Ρωσίας - Στόχος η προέλαση και έλεγχος της Αν. Ουκρανίας έως 9 Μαΐου – Τελεσίγραφο στο Azovstal
Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων συνεχίζει να υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Putin απαιτεί βιαστική επίθεση για να επιτύχει τους στόχους του, πιθανώς μέχρι την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επόμενη φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε 18 και 19 Απριλίου 2022.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν εντατικούς βομβαρδισμούς σε πολλές περιοχές κατά μήκος της πρώτης γραμμής από το Izyum έως το Mykolaiv και ταυτόχρονα προχώρησαν και σε χερσαίες επιθετικές επιχειρήσεις.

Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων συνεχίζει να υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Putin απαιτεί βιαστική επίθεση για να επιτύχει τους στόχους του, πιθανώς μέχρι την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να διεξαγάγουν ευρεία περικύκλωση ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος αξόνων από το Izyum προς τα νοτιοανατολικά και από την πόλη του Donetsk προς τα βόρεια, ακόμη και όταν πιέζουν δυτικά από την Popasna και τις θέσεις βόρεια του Severodonetsk.
Ρωσικές χερσαίες επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν γύρω από το Izyum, την Kreminna (βόρεια του Severodonetsk) και από την πόλη Donetsk προς την Avdiivka.

Η προέλαση μέσω της Kreminna σημείωσε σημαντική πρόοδο.
Μια περικύκλωση αυτής της κλίμακας θα απαιτούσε πιθανότατα αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί κατά της ουκρανικής αντίστασης.
Ακόμα και αν οι Ρώσοι ολοκλήρωσαν μια τέτοια περικύκλωση και παγίδευαν μια μεγάλη συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων μέσα σε έναν ή περισσότερους θύλακες, οι Ουκρανοί υπερασπιστές πιθανότατα θα μπορούσαν να αντισταθούν στην ρωσική προέλαση.

Οι Ρώσοι μπορεί εναλλακτικά να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν πολλές μικρότερες περικυκλώσεις ταυτόχρονα, καθεμία από τις οποίες παγιδεύει λιγότερες ουκρανικές δυνάμεις και συνεπώς χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί καταστρέφοντας τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται τμήματα του συγκροτήματος Azovstal στη Μαριούπολη, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ συγκεντρώνονται μέσα και κοντά στην πόλη, πιθανότατα προετοιμασμένες να κηρύξουν τη νίκη τις επόμενες ημέρες, ανεξάρτητα από το αν συνεχιστούν ή όχι οι μάχες.

Βασικά σημεία

Η επόμενη φάση της ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά της Ουκρανίας φέρεται να έχει ξεκινήσει, σε μεγάλο βαθμό με βομβαρδισμούς πυροβολικού και αέρος που υποστηρίζουν μερικές χερσαίες επιθέσεις μικρής κλίμακας.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης πιθανότατα ετοιμάζονται να κηρύξουν τη νίκη στη Μαριούπολη τις επόμενες ημέρες, πιθανώς πριν ηττηθούν πλήρως οι ουκρανικές δυνάμεις στις εγκαταστάσεις του Azovstal.

Οι Ρώσοι μπορεί να επιχειρούν μια ενιαία ευρεία περικύκλωση ουκρανικών δυνάμεων από το Izyum μέχρι την πόλη του Donetsk ή μια σειρά μικρότερων περικυκλώσεων εντός αυτού του τόξου.
To νέο σχέδιο ελιγμών της Ρωσίας αξιολογείται.

Μαριούπολη – Νίκη των ρωσικών δυνάμεων – Νέο τελεσίγραφο να παραδοθούν οι Ουκρανοί στο εργοστάσιο Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στην κατάληψη του εργοστασίου χάλυβα Azovstal από τα βόρεια.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Denis Pushilin ανακοίνωσε ότι η κατάληψη του Azovstal είναι η κύρια προτεραιότητα του DNR.
Να σημειωθεί ότι δόθηκε τελεσίγραφο εκ νέου στους εναπομείναντες ουκρανούς στρατιώτες στο Azovstal να παραδοθούν στις 20 Απριλίου 2022.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στο βόρειο άκρο του εργοστασίου στις 18 Απριλίου.
Ρωσικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες των ρωσικών δυνάμεων να εισέρχονται σε μια αποθήκη κοντά στο Azovstal.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας με τελεσίγραφο ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις του συντάγματος Azov να παραδοθούν, αλλά αρνήθηκαν.
Η Ρωσία πιθανότατα επιχειρεί να επιταχύνει την κατάληψη της Μαριούπολης, κρίνοντας από τη μεγάλη παρουσία δημοσιογράφων.
Οι Ρώσοι μπορεί να ανακοινώσουν την νίκη τους ακόμη και αν οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρήσουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του Azovstal, ή μπορεί να περιμένουν έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εξαλείψουν όλες τις μικρές μονάδες αντίστασης.

Donetsk και Luhansk: Στόχος η πλήρης κατάληψη τους από τις ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθετικές επιχειρήσεις στις περιφέρειες του Donetsk και Luhansk στις 19 Απριλίου.
Τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού συνέχισαν να στοχεύουν σε διάφορες πόλεις της περιοχής.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν απόπειρες ρωσικής προέλασης σε Avdiivka, Popasna και Rubizhne τη νύχτα της 18ης Απριλίου.
Οι φιλορωσικές πηγές υποστήριξαν επιπλέον ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο Torske για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές θέσεις στο Lysychansk, Severodonetsk και Rubizhne.

Kharkiv και Izyum: Βασικός στόχος ο έλεγχος της περιοχής και η εξάντληση της Ουκρανικής άμυνας

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς στην περιοχή του Kharkiv ενώ μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται αποκλεισμένο.
Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια ανεπιτυχή επίθεση στα νότια του Izyum και γενικά διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Siversky Donets.

Νότιος άξονας: Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις μάχες έξω από την Oleksandrivka στις 19 Απριλίου με μέτριες εδαφικές αλλαγές.
Ο επικεφαλής της περιφέρειας Zaporizhia Oleksandr Staruckh ανέφερε ότι οι ρωσικές μονάδες συγκεντρώνονται στο Polohy, στην κεντρική περιφέρεια Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να σκοπεύουν να σταματήσουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις σε αυτήν την περιοχή ή θα μπορούσαν να σχεδιάζουν μια πιο φιλόδοξη προέλαση για να φτάσουν στον αυτοκινητόδρομο N15 που εκτείνεται ανατολικά από την πόλη Zaporizhia.

Zelensky (Ουκρανία): Εάν είχαμε όπλα ανάλογα των Ρώσων, θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο

Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μαριούπολη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει όλες τις προσπάθειες για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη.
Ο Zelenksy επανέλαβε το αίτημα του προς τη Δύση για την άμεση προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα, αναφέροντας πως εάν η Ουκρανία είχε ανάλογα όπλα με αυτά που διαθέτει η Ρωσία «ο πόλεμος θα είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό», γιατί, όπως είπε, «η υπεροχή του ουκρανικού στρατού σε τακτική και σοφία είναι προφανής».
«Σε όλες τις συνεντεύξεις και τις διαπραγματεύσεις που έχω με τους ηγέτες του δημοκρατικού κόσμου, λέω ότι είναι άδικο η Ουκρανία να εξακολουθεί να αναγκάζεται να ζητά από τους εταίρους της όπλα που έχουν αποθηκεύσει εδώ και χρόνια».
«Εάν αυτές οι χώρες έχουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται η Ουκρανία, είναι ηθικό καθήκον τους να βοηθήσουν στην προστασία της ελευθερίας, να σώσουν τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών» υποστήριξε ο Zelensky.

Χτυπούν αμάχους

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μαριούπολη, αφού έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη και σοβαρή κατάσταση, είπε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά τις τελευταίες ώρες, επισημαίνοντας ότι παραμένει άγνωστη η τύχη χιλιάδων Ουκρανών κατοίκων της Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη.
«Παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι χτυπούν μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες, συνεχίζουν να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές και να σκοτώνουν αμάχους.
Ο ρωσικός στρατός σε αυτόν τον πόλεμο εγγράφεται στην παγκόσμια ιστορία ως ο πιο βάρβαρος και απάνθρωπος στρατός στον κόσμο» υποστήριξε στο καθιερωμένο διάγγελμα του ο Zelensky.

Μ. Βρετανία: Οι Ρώσοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας

Την εκτίμηση πως οι Ρώσοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο επισημαίνει πως κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Donbass.
Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία «είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλή», αν και επισημαίνεται πως παραμένει ο κίνδυνος για «χτυπήματα» ακριβείας σε στόχους σε όλη την χώρα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις όλης της Ουκρανίας, δείχνουν την πρόθεση της Ρωσίας να εμποδίσει τις προσπάθειες των Ουκρανών να ενισχύσουν με δυνάμεις και όπλα τις θέσεις τους στα ανατολικά της χώρας, ενώ υπογραμμίζεται πως η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στα ανατολικά της Ουκρανίας ύστερα από την αποτυχία της να καταλάβει τα βόρεια τμήματα της χώρας κατά την πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης.

OHE: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής να εγκαταλείψουν την χώρα και τα σπίτια τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».
Πέρα από τους πρόσφυγες, εκτιμάται ότι μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν κάπου 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.
X1.png

X2.png

X3.png

X4.png

X5.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης