Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί επιμένει ο Jinping στο αυστηρό lockdown στη Σαγκάη; - Αδιέξοδη η πολιτική των περιορισμών

Γιατί επιμένει ο Jinping στο αυστηρό lockdown στη Σαγκάη; - Αδιέξοδη η πολιτική των περιορισμών
Χωρίς πολιτικό αντίπαλο ο Xi Jinping
Σχετικά Άρθρα

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και το lockdown που έχουν επιβληθεί εδώ και εβδομάδες στη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, οι απαράδεκτες εικόνες με τις Αρχές να συλλαμβάνουν ακόμα και με «δαγκάνες» πολίτες στα σπίτια τους προκειμένου να τους οδηγήσουν στα κέντρα καραντίνας, ήταν αναμενόμενο πως θα προκαλούσε τεράστιες ανησυχίες στη Δύση για το τι πραγματικά συμβαίνει στη κινεζική μεγαλούπολη.
Από την πρώτη στιγμή το ερώτημα ήταν αν οι Κινέζοι κρύβουν κάποιο νέο πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο στέλεχος του ιού.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα ήταν αδιανόητο να υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό σχετικά με τη μορφή της πανδημίας, πως η Κίνα δοκιμάζεται από την Omicron 2, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με τα εμβόλια της και αποδίδουν όλα αυτές τις εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη, στην απαρέγκλιτη τήρηση της πολιτικής μηδενικής ανοχής που έχει αποφασίσει ο πρόεδρος Xi Jinping.

Που το πάει ο Jinping;

Είναι προφανές πως ένας ηγέτης στη Δύση που θα ήταν αντιμέτωπος με την κατακραυγή των πολιτών και με τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας και των προοπτικών της, θα ένιωθε εξαιρετικά έκθετος πολιτικά.
Αλλά ο Xi Jinping, ο οποίος αναμφίβολα θα ήθελε να έχει μια πιο ομαλή πορεία προς τις εκλογές για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, επιμένει σε αυτήν την πολιτική της μηδενικής covid.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι με αυτές τις αποφάσεις του ο Xi Jinping θέλει να στείλει το μήνυμα πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης, πως διατηρεί το πάνω χέρι, πως είναι δυνατός και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις, κάτι που ενδεχομένως να συνιστούσε ένα δείγμα πολιτικής αδυναμίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο Κινέζος πρόεδρος δεν έχει στην φαρέτρα του και πολλές άλλες εναλλακτικές δεδομένου ότι η Κίνα δεν έχει επιτύχει τη συλλογική ανοσία ενώ και το σύστημα υγείας της είναι αρκετά ασταθές, ενώ υποστηρίζεται πως μια αλλαγή τώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενδεχομένως να έστελνε πολλαπλά λανθασμένα μηνύματα.

Χωρίς αντίπαλο

Αλλά η στάση αυτή του Jinping και οι συνέπειες που προκαλεί στην κινεζική οικονομία και κοινωνία, δείχνει πως νιώθει πολιτικά ασφαλής εν απουσία οποιασδήποτε ισχυρής αντιπολιτευτικής φωνής στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ανανεώνεται η θητεία στην προεδρία του Κομουνιστικού Κόμματος το ερχόμενο φθινόπωρο και παρά το γεγονός ότι αυτήν την φορά από την εκλογή του Xi Jinping διατυπώθηκαν η πιο ισχυρή δημόσια εκδήλωση θυμού για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως οι φωνές αυτές ήταν κατακερματισμένες και συνεπώς δεν μπορούσαν να αποκτήσουν κάποια δυναμική.

Κοινωνική δυσαρέσκεια

Ωστόσο, η πολιτική που εφαρμόζεται στη Σαγκάη φαίνεται πως δεν λειτουργεί.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν αύξηση του αριθμού των θανάτων (έχουν αναφερθεί επισήμως 10 θάνατοι, 7 επιπλέον το τελευταίο 24ωρο) παρά το γεγονός ότι το lockdown είναι σε ισχύ εδώ και εβδομάδες.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εφοδιαστικές αλυσίδες, η κατανάλωση και η απασχόληση μοιάζουν να καταρρέουν, με ολοένα και περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις να υποστηρίζουν πως πλέον γίνεται ορατό πως το κόστος από αυτά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα όποια οφέλη.
Παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια, τόσο ο Xi Jinping όσο και το κομουνιστικό κόμμα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με αυτήν την πολιτική, αποδίδοντας τις ευθύνες για τις όποιες «παραφωνίες» μπορέσουν να υπάρξουν, εφόσον ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, σε χαμηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως η δημόσια οργή και κοινωνική δυσαρέσκεια δεν αποτελούν κανενός είδους πολιτικό κίνδυνο για τον Xi Jinping από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός αντίπαλος να την «αφομοιώσει» και να την εκφράσει.
Αναλυτές εκτιμούν πως αν σε έναν μήνα έχει τελειώσει το θέμα της Σαγκάης ο Xi Jinping θα μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα στα πολιτικά του σχέδια.

Τι συμβαίνει στη Σαγκάη

Στη Σαγκάη οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι νεκροί αυξήθηκαν στους 10, ύστερα από τον εντοπισμό 7 ακόμα νεκρών το τελευταίο 24ωρο.
Πάντως ο αριθμός αυτός προκαλεί έντονο σκεπτικισμό για το κατά πόσο είναι αληθινός ο απολογισμός δεδομένου ότι καθημερινά από τις αρχές Απριλίου καταγράφονται περίπου 20.000 κρούσματα λόγω έξαρση της Omicron.
Τον προβληματισμό ενισχύει και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, καθώς εκτιμάται ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό χαμηλότερο από το 40% έχει λάβει αναμνηστική δόση.
Οι επτά άνθρωποι που υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενημέρωσαν οι Αρχές.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 17.332 ασυμπτωματικά κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι συμπτωματικές περιπτώσεις αυξήθηκαν στις 3.084, από 2.417 την προηγουμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης