Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδια για embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Μετά τις γαλλικές εκλογές οι λεπτομέρειες - Le Maire (Γαλλία): Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ

Σχέδια για embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Μετά τις γαλλικές εκλογές οι λεπτομέρειες - Le Maire (Γαλλία): Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη επιβολής embargo στο ρωσικό πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Την ανάγκη επιβολής embargo στο ρωσικό πετρέλαιο υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, εκφράζοντας την ελπίδα να συμφωνήσουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου βρίσκεται σε επίπεδο επεξεργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, επιθυμεί μια τέτοια κίνηση.
«Το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο απαραίτητο από ποτέ» δήλωσε ο Le Maire και συμπλήρωσε «στόχος είναι να πειστούν και οι άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες».


Στα... σκαριά το σχέδιο για embargo

Το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο βρίσκει σθεναρές αντιστάσεις από χώρες της ΕΕ και κυρίως από τη Γερμανία που επισημαίνει τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας.
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες που δημοσίευσαν πρόσφατα οι New York Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται το εν λόγω σενάριο. Ωστόσο, το embargo δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών μελών νωρίτερα από τον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Έτσι θα διασφαλιστεί πως η επίπτωση που θα έχει στις τιμές ενέργειας δεν θα βοηθήσει την Marine Le Pen, πλήττοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Emmanuel Macron. Και υπογραμμίζεται πως μια τέτοια νέα αύξηση εκτιμάται πως θα αποτελούσε προεκλογικό δώρο για τη Le Pen σε βάρος του Emmanuel Macron.
Επικαλούμενο Eυρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η ΕΕ κινείται τώρα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός σχεδίου, που θα μπλοκάρει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, με την υποσημείωση ωστόσο ότι αυτή η απαγόρευση θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν χώρες, όπως η Γερμανία, να βρουν εν τω μεταξύ εναλλακτικούς προμηθευτές.

Πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας

Υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση βρίσκεται μέρα με τη μέρα ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, με τις φωνές υπέρ της επιβολής embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αυξάνονται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μετά το ταξίδι του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών του γερμανικού κοινοβουλίου Michael Roht τάσσεται ανοιχτά υπέρ της άμεσης διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF απευθύνει έκκληση για τη σύσταση διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα θέσει τέρμα στην εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας. «Ο Putin είναι εγκληματίας πολέμου. Στόχος του είναι ο αφανισμός της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Anton Hofreiter από τους Πρασίνους, ο οποίος ταξίδεψε επίσης στο Λβιβ, τάσσεται υπέρ της επιβολής embargo και για το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο θεωρεί εφικτό και διαχειρίσιμο. «Τουλάχιστον όμως αναμένω από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα άμεσο embargo στον ρωσικό άνθρακα και το ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης