Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία κρίνει τα πάντα - Ρωσία προς Ουκρανούς στρατιώτες: Καταθέστε τα όπλα

Η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία κρίνει τα πάντα - Ρωσία προς Ουκρανούς στρατιώτες: Καταθέστε τα όπλα
Θέμα ωρών θεωρείται η πτώση της Μαριούπολης - Έφοδος φιλορώσων αυτονομιστών στο εργοστάσιο Azovstal
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους», σε μια έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.
«Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Απευθυνόμαστε σε όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και σε ξένους μισθοφόρους: σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου», πρόσθεσε.
Ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκε σε Ουκρανούς μαχητές από τη Μαριούπολη που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Azovstal, ότι «όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί» εάν παραδοθούν σήμερα.
Η Μόσχα πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός στις 12 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) έτσι ώστε μεταξύ «14:00 και 16:00 όλες ανεξαιρέτως οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες και οι ξένοι μισθοφόροι να εγκαταλείψουν (σ.σ το Azovstal) καταθέτοντας όπλα ή πυρομαχικά».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για την απελευθέρωση αμάχων, εάν υπάρχουν, από το Azovstal.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.
«Καλούμε τις αρχές του Κιέβου να επιδείξουν κοινή λογική και να διατάξουν τους μαχητές να σταματήσουν την χωρίς νόημα αντίστασή τους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Λίγες ώρες έπειτα από αυτό το αίτημα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε έναν διάδρομο από τις 14:00 ώρα Ελλάδας για να μπορέσουν να φύγουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Azovstal που παραδόθηκαν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εφαρμόστηκε μια τοπική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος.
Ο ρωσικός στρατός λέει επίσης ότι έχει εγκαταστήσει «τρεις ανθρωπιστικές φάλαγγες» σε τρεις δρόμους που βρίσκονται βόρεια, δυτικά και ανατολικά του Azovstal. Αυτές οι φάλαγγες, που αποτελούνται από περίπου σαράντα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, θα πρέπει να επιτρέπουν τη «μεταφορά ανθρώπων» σύμφωνα με τη Μόσχα.
Από τότε που ξεκίνησε η πολιορκία του στρατηγικού λιμανιού στις αρχές Μαρτίου, η Μόσχα έχει επανειλημμένα καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, εξακολουθούν να είναι περιχαρακωμένοι στο Azovstal, όπου ηγούνται μιας σκληρής αντίστασης.
Σήμερα, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Εντουάρντ Μπασούριν, ισχυρίστηκε ότι «ομάδες επίθεσης» που υποστηρίζονται από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία είχαν «εν μέρει» εξαπολύσει μια επίθεση στο Azovstal.
Στη ρωσική τηλεόραση, ο Μπασούριν διαβεβαίωσε επίσης ότι κανένας άμαχος δεν βρισκόταν σε αυτή τη βιομηχανική ζώνη, σε αντίθεση με ό,τι λένε οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται στο πεδίο. 

Θα σταματήσουν στο Donbass; 

Εφόσον καταλάβουν τη Μαριούπολη, οι Ρώσοι θα έχουν επιτύχει μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη.
Όχι μόνο για την ένωση της Κριμαίας με το Donbass αλλά και γιατί θα έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας και σχεδόν το 80% της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, θα είναι το καλύτερο «χαρτί» στα χέρια του Putin για να πει ότι κέρδισε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αλλά το ερώτημα είναι εάν σε αυτήν την περίπτωση, ο Putin και η Ρωσία θα σταματήσουν στο Donbass.
Με την πτώση της Μαριούπολης, το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών θα εκτοξευθεί στα ύψη ενώ παράλληλα 6.000 στρατιώτες θα μπορούν να συνδράμουν και σε άλλα μέτωπα όπως δυτικότερα προς το Mikolayiv και την Οδησσό είτε βορειοδυτικά προς το Dnipro και το Kharkiv, κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού έτσι ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας.
66565656654.jpg
Έφοδος φιλορώσων ανταρτών στο εργοστάσιο Azovstal – Τελεσίγραφο Μόσχας

Έφοδο στο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα Azovstal, το οποίο αποτελεί τον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Μαριούπολη, πραγματοποιούν δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών με απώτερο στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Eduard Basurin, εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών, υποστήριξε ότι δυνάμεις των αυτονομιστών επιχειρούν να εισβάλλουν στο εργοστάσιο, ενώ ο Denis Pushilin, επικεφαλής των αυτονομιστών του Donetsk, είπε πως στόχος των αυτονομιστών είναι να απελευθερώσουν το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό.
Πάντως, οι επιχειρήσεις αυτές σταμάτησαν ύστερα από το τελεσίγραφο της Μόσχας προς τους Ουκρανούς και τους ξένους μαχητές να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal έως τις 16:00 το απόγευμα
«Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους εγγυόμαστε ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας.
Πάντως, οι φιλορώσοι αυτονομιστές διέψευσαν ότι εντός του εργοστασίου βρίσκονται άμαχοι.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, στο εργοστάσιο πέρα από τους περίπου 800 στρατιώτες, είναι και εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά που αναζήτησαν καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου προκειμένου να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς.
Μάλιστα νωρίτερα οι Ουκρανοί είχαν ζητήσει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων από το εργοστάσιο.
Ο Denys Prokopenko, επικεφαλής του Τάγματος του Αζόφ κάλεσε τη Δύση και την παγκόσμια κοινότητα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Azovstal.
Όπως αναφέρει, εκατοντάδες άνθρωποι, περίπου 1.000 άτομα, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά και οικογένειες βρίσκονται στα υπόγεια του εργοστασίο

Kadyrov (ηγέτης Τσετσένων): Οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα (19/4) τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη

Για την κατάληψη -εντός της ημέρας- της χαλυβουργίας Azovstal, που αποτελεί τον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Μαριούπολη, προειδοποίησε ο ηγέτης των Τσετσένων και σύμμαχος της Ρωσίας, Ramzan Kadyrov.
"Σήμερα, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου, θα... καταλάβουμε πλήρως το Azovstal», είπε ο Kadyrov σε ηχητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.

Shmyhal: Ακόμα αμύνεται η Μαριούπολη 

Η Μαριούπολη δεν έχει πέσει ακόμα, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αμύνονται υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Shmycal, αν και θεωρείται ότι είναι πλέον θέμα χρόνου όλη η πόλη να περάσει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
«Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμα.
Υπάρχουν ακόμα οι στρατιωτικές μας δυνάμεις εκεί, οι στρατιώτες μας, συνεπώς θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους» είπε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC ο Shmyhal.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλη η πόλη έχει περάσει στον έλεγχο των Ρώσων με εξαίρεση το τεράστιο εργοστάσιο Azovstal, όπου είναι εγκλωβισμένες οι ουκρανικές δυνάμεις και δυνάμεις από το Τάγμα του Αζόφ.
3_140.jpg

Κόλαση

Οι τοπικές αρχές στο Donbass κάνουν λόγο για ισχυρότατους βομβαρδισμούς με τον κυβερνήτη του Luhansk, Serhiy Gaidai να κάνει λόγο για πραγματική κόλαση.
«Αρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες.
Γίνονται μάχες στη Rubizhne και στην Popasna, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις» υποστήριξε ο Gaidai, επισημαίνοντας ότι η Kremimna «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό Ουκρανών αξιωματούχων για τους Ρώσους στρατιωτικούς.
Ο Gaidai υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά αμάχων που επιχειρούσαν να εκκενώσουν τη Kremimna με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άνθρωποι.
Επιπλέον, τόνισε ότι λόγω των ισχυρών βομβαρδισμών, ισοπεδώθηκαν τόσο το Rubizhne όσο και το Lysychansk.

Danilov (Ουκρανία): Οι Ρώσοι επιχείρησαν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας μας – Αντέχουμε

Τη θέση πως ο ουκρανικός στρατός κράτησε τη γραμμή άμυνας του κατόπιν της σφοδρής ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας διατύπωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Ουκρανίας, Olekskiy Danilov.
«Οι εισβολείς προσπάθησαν να σπάσουν τις άμυνες μας.
Ευτυχώς ο στρατός μας αντέχει.
Πέρασαν μόνο από δύο πόλεις, τη Kreminna και μια άλλη μικρότερη» ανέφερε ο Danilov, επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε σπιθαμή από το έδαφος μας».
Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια επίθεση σε ένα ευρύ μέτωπο περίπου 300 χιλιομέτρων, με το κύριο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων να δίνεται στο Donbass και στην επαρχία της Zaporizhzhia.

Zelensky: Θα πολεμήσουμε, θα αμυνθούμε

Την έναρξη της δεύτερης φάσης του πολέμου ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Donbass, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό.
Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή
Άσχετα του πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε.
Θα αμυνθούμε» είπε ο Zelensky.

Oυκρανικός στρατός: Οι Ρώσοι θέλουν τον πλήρη έλεγχο των Donetsk, Luhansk


Τον πλήρη έλεγχο των Donetsk και Luhansk θέλουν οι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθετικές ενέργειες στις επαρχίες αυτές, αναφέρει ο ουκρανικός στρατός.
«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ρωσίας» αναφέρουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να διατηρούν τον μερικό αποκλεισμό του Kharkiv.
«Βασικός τους στόχος είναι να διαπεράσουν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας σε Luhansk και Donetsk όπως και το να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τη Μαριούπολη.
Η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το έδαφος της Ρωσίας για να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις και αναγνωρίσεις στην Ουκρανία» επισημαίνει ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος αναφέρεται και στις απώλειες που έχει υποστεί η 810η ταξιαρχία πεζοναυτών του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας λόγο για 158 νεκρούς Ρώσους, για περίπου 500 τραυματίες και για 70 αγνοούμενους.

 

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί – Χτύπησαν χωριό στο ρωσικό έδαφος – Μια τραυματίας

Στην αντεπίθεση περνούν οι Ουκρανοί, οι οποίοι φέρονται να έπληξαν ένα χωριό στο ρωσικό έδαφος στην επαρχία του Belgorod.
Σε ανακοίνωση του στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας του Belgorod, Vyacheslav Gladkov υποστήριξε ότι χτυπήθηκε το χωριό Golovchino με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια κάτοικος.
Δεν είναι γνωστό αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία για επίθεση ελικοπτέρων εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Belgorod, για βομβαρδισμούς χωριών καθώς και για πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.
14_5.jpg
Πεντάγωνο: Περισσότερες δυνάμεις των Ρώσων στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας

Την θέση ότι η Ρωσία αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας διατύπωσε ο John Kirby εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο για μια «ροή δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Donbass».
«Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία» είπε ο Kirby, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων.
Όπως είπε, παρατηρείται συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Donbass και στο νότο της Ουκρανίας, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».
«Τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου.
Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Donbass» υπογράμμισε ο Kirby, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις «χρόνιες δυσκολίες» αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων.
«Μένει να φανεί εάν «επέλυσαν» αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα σχέδια τους στο Donbass» υποστήριξε ο Kirby.
13_7.jpg
Λευκός Οίκος: Δεν πάει στο Κίεβο ο Biden – Νέα επικοινωνία με συμμάχους για στήριξη Ουκρανίας

Ο πρόεδρος Joe Biden δεν πρόκειται να μεταβεί τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Κίεβο γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που αυξάνονται οι εκκλήσεις αλλά και οι επισκέψεις ηγετών στην Ουκρανία στο πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης Zelensky ενόψει της νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κυρίως στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.
«Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και δεν προβλέπεται να πάει ο πρόεδρος εκεί, επιτρέψτε μου να επαναλάβω» υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «σκέφτεται να στείλει απεσταλμένο ή απεσταλμένους στο Κίεβο».
«Αν κάποιος πάει, δεν θα το πούμε από εδώ, αλλά μόνο μετά την άφιξή τους,» υπογράμμισε η Psaki, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον μελετά το ενδεχόμενο να προκρίνει επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin ή του υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken.
Η Psaki υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα ήθελαν να ξανανοίξουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο, αν και δεν έδωσε κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος Biden θα έχει επικοινωνία μέσω βιντεοσύνδεσης με τους συμμάχους για τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη» προς την Ουκρανία και για «τις προσπάθειες να λογοδοτήσει η Ρωσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης