Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αύξηση του πληθωρισμού μείωσε τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις κατά 11 τρισ. δολ.

Η αύξηση του πληθωρισμού μείωσε τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις κατά 11 τρισ. δολ.
Ομόλογα αξίας μόλις 2,7 τρισ. δολαρίων διαπραγματεύονται με απόδοση χαμηλότερη από το μηδέν

Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί τιθάσευση του πληθωρισμού, φαίνεται να δίνει τέλος στις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων, συρρικνώνοντας τον παγκόσμιο απολογισμό των ομολόγων με αποδόσεις κάτω του μηδενός κατά 11 τρισεκ. δολάρια.
Το κόστος των ομολόγων έχει υποχωρήσει φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες τερματίζουν τις πράξεις ανοιχτής αγοράς και αυξάνουν τα επιτόκια, ωθώντας τις αποδόσεις των τίτλων χρέους που εκδίδουν πολλές μεγάλες οικονομίες στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και χρόνια.
Κατά συνέπεια, τα ομόλογα αξίας 2,7 τρισ. δολαρίων επί του παρόντος διαπραγματεύονται με απόδοση χαμηλότερη από το μηδέν, σύμφωνα με τον παγκόσμιο συνδυαστικό δείκτη ομολόγων του Bloomberg.

Καθυστερημένη αντίδραση

«Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν, έστω και καθυστερημένα, να αντιμετωπίσουν το πληθωριστικό σοκ, επομένως η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει μια τεράστια αλλαγή στα επιτόκια», δήλωσε ο Mike Riddell της Allianz World Buyers.
Υπενθυμίζεται πως στην αρχή οι αρνητικές αποδόσεις ήταν αδιανόητες, αλλά αργότερα έγιναν αποδεκτές ως ένα μακροχρόνιο χαρακτηριστικό των παγκόσμιων αγορών.
Υπονοούν δε ότι το κόστος για το χρέος είναι υπερβολικό και τα κεφάλαια τόσο χαμηλά, που οι traders είναι βέβαιο ότι θα χάσουν μετρητά σε περίπτωση που διατηρήσουν τα ομόλογά τους μέχρι τη λήξη.
Σε κάθε περίπτωση, αντικατοπτρίζουν την αντίληψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρούσαν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά λόγω των διογκωμένων χρεών σε Ευρώπη και Ιαπωνία.
Σίγουρα, λοιπόν, οι ονομαστικές αποδόσεις αυξάνονται, ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις πραγματικές αποδόσεις.

Ευρωζώνη…

Η ευρωζώνη υπήρξε ο τεράστιος μοχλός στις αγορές και τις πωλήσεις χρέους με αποδόσεις κάτω του μηδενός.
Οι δυσμενείς αποδόσεις είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν για άλλη μια φορά εντός της ευρωζώνης, έως ότου η ΕΚΤ επιτύχει τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν ήδη τιμολογηθεί από τις αγορές.
Το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα παλέψει να χρεώσει παραπάνω από το παρόν επιτοκιακό στάδιο, δεδομένης της απειλής για την αποκατάσταση της περιοχής που συνιστά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη αύξηση του κόστους ενέργειας.
Σε αυτό περιβάλλον, μάλλον, η ΕΚΤ έχασε το παράθυρο εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Ως εκ τούτου, τα ομόλογα με αρνητική απόδοση συνήθως δεν πρόκειται να εξαφανιστούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης