Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό - Υποβάθμιση εκτιμήσεων από World Bank: Στο 3,2% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Ενισχύονται οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό - Υποβάθμιση εκτιμήσεων από World Bank: Στο 3,2% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Νέο πακέτο αντιμετώπισης κρίσεων 170 δισ. δολ. για τους επόμενους 15 μήνες

Σχετικά Άρθρα

Με τον πληθωρισμό να ενισχύεται και τη Fed να προχωρά με μικρά βήματα στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό διεθνώς ενισχύονται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η World Bank προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2002 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πλέον, η World Bank εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,2% έναντι εκτιμήσεις τον Ιανουάριο για 3,1%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υποβάθμιση του outlook για Ευρώπη και κεντρική Ασία, όπου περιλαμβάνεται η Ρωσία και η Ουκρανία. «Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος συγκρίνεται με την επέκταση 5,7% το 2021» σχολίασε ο πρόεδρος της World Bank, David Malpass.

Νέο πακέτο αντιμετώπισης κρίσεων

Ο επικεφαλής της World Bank επεσήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο ένα νέο πακέτο αντιμετώπισης κρίσεων διάρκειας 15 μηνών και περίπου 170 δισ. δολ. για να καλύψει την περίοδο από το Απρίλιο του 2022 έως Ιούνιο του 2023. Μάλιστα, περί τα 50 δισ. δολ. αναμένεται να διατεθούν τους επόμενους τρεις μήνες.
«Πρόκειται για μια συνεχή, μαζική απάντηση στην κρίση, δεδομένης της συνέχισης της κρίσης», είπε ο Malpass, προσθέτοντας ότι η νέα πρωτοβουλία θα ξεπεράσει τα 157 δισ. δολ. που κινητοποιήθηκαν για την αρχική φάση της πανδημίας Covid-19.

Υπό πίεση οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος 

Οι δηλώσεις του Malpass έρχονται ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της World Bank που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η επισιτιστική ασφάλεια, ο πληθωρισμός, το χρέος και το σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η World Bank ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο χρηματοδότησης 3 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο αναμένει να εγκριθεί και να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες.
Ο Malpass εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση χρέους για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα επιδεινωθεί το 2022.
«Οι χώρες βρίσκονται υπό σοβαρό χρηματοοικονομικό στρες. Το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα χρέους ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», είπε ο Malpass.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης