Τελευταία Νέα
Διεθνή

H επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στα απάνθρωπα lockdowns

H επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στα απάνθρωπα lockdowns
Τα επιθετικά και άστοχα lockdowns της Κίνας επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη δραστηριότητα, αλλά τα διαρθρωτικά προβλήματα της αυξανόμενης παρέμβασης στο νόμισμα και τις βιομηχανίες, καθώς και ένα υπερχρεωμένο οικονομικό μοντέλο επιδρούν στην ανάπτυξη

Τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι αναμενόταν και δεν αποδίδεται μόνο στα lockdown του Covid-19 αναφέρει ο ισπανός οικονομολόγος Daniel Lacalle.

Τα lockdowns έχουν τεράστιο αντίκτυπο.
Οι 26 από τις 31 επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας έχουν αυξανόμενα κρούσματα Covid και ο φόβος για ένα lockdown τύπου Σαγκάης είναι τεράστιος.
Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Σαγκάη αποδεικνύουν ότι τα ακραία – απάνθρωπα lockdowns προκαλούν τεράστια ζημιά στον πληθυσμό.
Εκατομμύρια πολίτες χωρίς φαγητό ή φάρμακα και αυξανόμενες αυτοκτονίες έχουν δείξει ότι η περιβόητη πολιτική του «μηδενικού Covid» περιλαμβάνει μαζικό έλεγχο και καταστολή του πληθυσμού.

Είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν τα lockdowns του Covid-19 ως αιτία για την αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας, αλλά αυτό θα ήταν μια κατάφωρη απλοποίηση.
Το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Η Κίνα διέρχεται μια σοβαρή επιβράδυνση που προκαλείται από το ξέσπασμα της τεράστιας φούσκας των ακινήτων και την μείωση του ιδιωτικού τομέα, που οδήγησε σε μείωση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη Nomura Research, η Κίνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιβράδυνση από το ξέσπασμα του Covid το 2020 και ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για μια περαιτέρω διολίσθηση της οικονομίας της, καθώς οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Τα επίσημα μεγέθη του ΑΕΠ μπορεί να υποστούν ωραιοποίηση για να επιτύχουν τον στόχο της κυβέρνησης, αλλά όλα τα άλλα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια πολύ πιο αδύναμη ανάπτυξη.

Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η κινεζική κυβέρνηση «ενισχύει» - ωραιοποιεί το πραγματικό ΑΕΠ: Δημοσιεύοντας έναν αριθμό χαμηλού πληθωρισμού και αποπληθωρισμένο ΑΕΠ και αυξάνοντας μαζικά τις πιστώσεις και τις δαπάνες για υποδομές.
Ωστόσο, αυτά τα δύο δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη σημασία της αποδυνάμωσης της κινεζικής οικονομίας, επειδή είναι πλέον διαρθρωτική.

Η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Μια ερευνητική των Kenneth Rogoff και Yuanchen Yang υπολόγισε ότι ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 29% του ΑΕΠ της Κίνας.
Είναι αδύνατο για την κινεζική κυβέρνηση να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο ενός τόσο τεράστιου τμήματος της οικονομίας με άλλους τομείς υψηλής ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο αντίκτυπος της ακίνητης περιουσίας στην αγορά εργασίας είναι δύσκολο να αντικατασταθεί.
Ο οικονομολόγος George Magnus προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος της κατάρρευσης των ακινήτων θα διαρκέσει για χρόνια.

Η κρατική παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στα ακίνητα, που ονομάζεται «καταστολή», καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την τόνωση της ανάπτυξης με άλλους κλάδους και επιχειρήσεις.
Ο φόβος της συνεχούς πολιτικής παρέμβασης οδηγεί σε τεράστια επιβράδυνση της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων ενώ μειώνει και τις επενδύσεις σε κεφάλαια, οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν νέους κινδύνους στην κινεζική οικονομία.

Η έκταση της επιδείνωσης της κινεζικής οικονομίας είναι εμφανής στους πρόσφατους κορυφαίους δείκτες.
Ο δείκτης Caixin China General Manufacturing Purchasing Managers Index (PMI) υποχώρησε στο χαμηλό 25 μηνών στο 48,1 τον Μάρτιο του 2022, σηματοδοτώντας συρρίκνωση.
Ο δείκτης PMI της Caixin Services υποχώρησε στις 42 μονάδες τον Μάρτιο από 50,2 τον Φεβρουάριο, πέφτοντας κάτω από το επίπεδο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Αυτή η μέτρηση δείχνει τη μεγαλύτερη πτώση δραστηριότητας από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η πολιτική παρέμβαση στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους κλάδους θέσεων εργασίας στην Κίνα, έχει πυροδοτήσει φόβους για πάγωμα των προσλήψεων και απολύσεις.
Επιπρόσθετα, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα υποχρεωτικά αποθεματικά για τις τράπεζες δεν απέφυγε την μείωση της πιστωτικής επέκτασης, όπως αναφέρει η JP Morgan.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ένα νόμισμα, το γιουάν, το οποίο χρησιμοποιείται σε λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων συναλλαγών, σύμφωνα με το Reuters, λόγω των ακραίων κεφαλαιακών ελέγχων και του καθορισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών που επέβαλε η κεντρική τράπεζα.
Η εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα είναι χαμηλή λόγω της ακραίας παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος, η οποία εμποδίζει την Κίνα να έχει ένα πραγματικά διεθνές μέσο πληρωμών.

Το υψηλό χρέος της Κίνας είναι επίσης ένα πρόβλημα.
Το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό υπερβαίνει το 300% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το IIF.
Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Κίνας για ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα είναι πλέον πάνω από 250% και το εταιρικό χρέος είναι το υψηλότερο στον κόσμο.
Η ΕΚΤ επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο που δημιουργείται επειδή «ένα σημαντικό ποσοστό χρηματοδότησης παρέχεται στις εταιρίες από μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» που οδηγεί σε υψηλότερη ανάληψη κινδύνων και ένα σκιώδες τραπεζικό σύστημα που αυξάνει τις προκλήσεις για αφερεγγυότητα.

Τα επιθετικά και άστοχα lockdowns της Κίνας επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη δραστηριότητα, αλλά τα διαρθρωτικά προβλήματα της αυξανόμενης παρέμβασης στο νόμισμα και τις βιομηχανίες, καθώς και ένα υπερχρεωμένο οικονομικό μοντέλο είναι πιθανό να επιβαρύνουν την πραγματική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης