Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Η διπλωματική ατζέντα στης επίσκεψης του Johnson στη Ινδία και η εμπορική συμφωνία των 36,6 δισ. δολ. το έτος

Βρετανία: Η διπλωματική ατζέντα στης επίσκεψης του Johnson στη Ινδία και η  εμπορική συμφωνία των 36,6 δισ. δολ. το έτος
Μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία θα μπορούσε να ενισχύσει το συνολικό εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου έως και 28 δισεκατομμύρια λίρες (36,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2035
Σχετικά Άρθρα
Στην Ινδία θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, σε ένα ταξίδι όπου θα επιδιώξει να ενισχύσει το εμπόριο με την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 17 Απριλίου 2022.
Ο Boris Johnson θα ξεκινήσει το ταξίδι στις 21 Απριλίου από την πόλη Αχμενταμπάντ της δυτικής Ινδίας, πρωτεύουσα του κρατιδίου Γκουτζαράτ, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Narendra Modi στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί την επόμενη ημέρα.

Απομόνωση της Ρωσίας

Το ταξίδι του Johnson  έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Liz Truss στη χώρα σε μια προσπάθεια να πείσει την κυβέρνηση Modi να κάνει περισσότερα για να απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και να μειώσουν οι χώρες τη στρατηγική τους εξάρτησης από τη Μόσχα.
«Καθώς αντιμετωπίζουμε απειλές για την ειρήνη και την ευημερία μας από αυταρχικά κράτη, είναι ζωτικής σημασίας οι δημοκρατίες και οι φίλοι να μείνουν ενωμένοι", ανέφερε ο Boris Johnson σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι σχέσεις Modi – Putin και οι ανησυχίες για την Κίνα

Το Νέο Δελχί έχει αποφύγει να επικρίνει δημοσίως τη Μόσχα για τη σύγκρουση, επειδή οι χώρες διατηρούν ιστορικά στενούς δεσμούς.
Τα περισσότερα από τα όπλα της Ινδίας προέρχονται από τη Ρωσία και το Νέο Δελχί και η Μόσχα ανανέωσαν μια δεκαετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vliadimir Putin επισκέφθηκε τον Modi τον Δεκέμβριο.
Η Ινδία ανησυχεί περισσότερο για την Κίνα, με την οποία συγκρούστηκε για τα αμφισβητούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια το 2020, και θέλει να κρατήσει τη Μόσχα κοντά της, δεδομένης της φιλικής σχέσης της Ρωσίας με το Πεκίνο.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ο Johnson θα επωφεληθεί επίσης από την την επίσκεψη για να προσπαθήσει να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο έτος.
Μια συμφωνία με την Ινδία θα μπορούσε να ενισχύσει το συνολικό εξωτερικό εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου έως και 28 δισεκατομμύρια λίρες (36,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2035, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
“Η επίσκεψή μου στην Ινδία θα προσφέρει τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για τους ανθρώπους και των δύο εθνών μας - από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα”, δήλωσε ο Johson .

Το πρώτο ταξίδι και η πανδημία

Το ταξίδι είναι το πρώτο του Johson από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2019.
Αρχικά επρόκειτο να επισκεφθεί τη χώρα τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αλλά εκείνο το ταξίδι ακυρώθηκε μετά την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ινδία που τροφοδοτήθηκε από μια νέα παραλλαγή του ιού.
Τότε επικρίθηκε επειδή άργησε να προσθέσει την Ινδία στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα απαγόρευε την είσοδο σε όσους έφταναν από την Ινδία.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε πράγματι την Ινδία στη λίστα απαγόρευσης εισόδου λίγο μετά την ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού της Βρετανίας, αλλά η παραλλαγή είχε ήδη επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξαπλώθηκε γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης